Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Húsz évig kutatott, most könyvet írt

Húsz évvel ezelőtt kezdett foglalkozni Görgey Artúr tábornoknak az 1848-as téli hadjáratban és kápolnai csatában játszott szerepével Pintér István vásárhelyi történész. Kutatásainak eredménye most könyv alakjában látott napvilágot.
Pintér István és könyve. Megdolgozott érte. Fotó: Tésik Attila
Alighanem keveseknek kell bemutatni Pintér István vásárhelyi történészt, ugyanis számtalanszor tartott már előadást Görgey Artúr '48-as tábornoknak a téli hadjáratban és a kápolnai csatavesztésben játszott szerepéről. E tanulmány a Zürichi Magyar Történelmi Egyesület és a Heraldika Kiadó jóvoltából most könyvben is megjelent.

– Húsz évvel ezelőtt ragadott meg a téma, melyet elsőként a szegedi tanárképzőn dolgoztam fel szakdolgozati formában – árulta el. Ezt fejlesztette tovább a debreceni egyetemen diplomamunkájaként is. – Persze ez nem azt jelenti, hogy a most megjelent könyv megírásához ennyi idő kellett – tette hozzá az elsőkönyves szerző, aki a Zürichi Magyar Történelmi Egyesület szervezésében legutóbb Szabadkán és Magyarkanizsán tartott előadást tanárkollégáinak és az érdeklődőknek Görgeyről.

– Számomra azért kezdett érdekessé válni a téma, mert annak idején meglehetősen kettősen ítélték meg Görgey személyiségét. Még élt az „áruló" bélyeg, de már árnyalni kezdték a szabadságharcban és a világosi fegyverletételben játszott szerepét. Rájöttem, hogy a kápolnai csatavesztés miatt nem hibáztatható Görgey, s a téli hadjáratot is eredményesen folytatta le.

Pintér István elmondta: Görgey, Kossuth, Klapka, és Dembinszky visszaemlékezéseire támaszkodva sikerült megcáfolnia országos hírű történészek korábbi álláspontját is. A kutatási eredményeket összefoglaló könyv kiadására Csihák György, a Zürichi Magyar Történelmi Egyesület elnöke bíztatta, s a tanulmányt végül a Tellér Tivadarné vezette Heraldika Kiadó jelentette meg. Pintér István első könyvét tegnap este mutatták be a vásárhelyi Petőfi Művelődési Központban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gödörbe rejtették Ferencet

Most már bizonyos: a gyilkos valóban elásta a mindszenti Szabó Ferenc holttestét a férfi házának… Tovább olvasom