Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Huszadika után csak nézelődnek a piacon

Hódmezővásárhely - Az őstermelőknek korábban csak a viszonteladók jelentettek konkurenciát a vásárhelyi piacon, most a multikkal is versenyezniük kell.
Az egyik megkérdezett árus szerint szinte csak akkor érdemes kihozni a portékát, ha a nagyáruházak zárva vannak. A város egy hónapja vette át a piac üzemeltetését, s meg is emelte a helypénzt.

Többségében zöldséget és gyümölcsöt kínáltak pénteken kora reggel a vásárhelyi Szabadság téri piacon. Néhány standon azonban ruhafélék, illatszerek és edények között is válogathattak a vevők, vagy inkább: az érdeklődők. Több kofa is egyetértett ugyanis abban, hogy sajnos egyre több az, aki nem vásárolni, hanem egyszerűen csak beszélgetni, pletykálgatni jár ki a piacra.

– Itt lakom a közelben. Sok árust ismerek, tudják, milyen hagymát, krumplit szeretek, s félre is teszik nekem. Annak ellenére, hogy kertes házban lakom, semmit nem termelek, mert nem értek hozzá – árulta el Komáromi Györgyné. Az idős asszony órákat képes eltölteni a Szabadság téren. Az idő nagy része azonban nem vásárlással, hanem beszélgetéssel telik. Kedvenc büféjének pultjánál egy habos kávéval a kezében „váltja meg a világot" barátnőivel.

Sokan csak beszélgetni, pletykálni járnak ki a piacra. Fotó: Tésik Attila
Sokan csak beszélgetni, pletykálni járnak ki a piacra.
Fotó: Tésik Attila

Csernus Ilona immáron hetedik esztendeje árul a piacon. Őstermelőként mindig azt hozza ki, ami éppen szezonális. Tegnap sárgarépa, kétféle hagyma, valamint cukkini várt vevőre nála.

Körbenézve a sorok között azonnal kitűnik: a legtöbb nézelődő, vevő jóval elmúlt már ötvenéves. A kofák szerint is főleg a nyugdíjasok járnak ki vásárolni.

Két egyenruhással is találkoztunk, akik kettős feladatot láttak el: az árusoktól szedték a helypénzt, valamint ellenőrizték, hogy minden rendben zajlik-e. Miután a város átvette a létesítmény üzemeltetését, több lett a kerékpártároló a mázsaháznál, illetve újakat is felállítottak az Epreskert felől. A Kutasi útra nyíló kaput lezárták, a pavilonokba a szervizúton lehet járművel bevinni az árut.

Az áfával nőttek az árak

A korábbi üzemeltető áfamentességet élvezett, miután a város átvette a piacot, emelkedett a helypénz. A 100 forintos 120-ra, a 200 forintos 240-re, a 400 forintos pedig 480-ra nőtt. A parkolás díja két órára nyolcvan forint, de csak piaci napokon. Mivel július elsejével a Szabadság teret is bevonták a belvárosi fizetős parkolási rendszerbe, így a máshol is érvényes díjat, vagyis óránként száz forintot kell fizetniük az autósoknak, ha nincs piac.

Olvasóink írták

 • 17. gyarmati nő 2008. augusztus 13. 17:24
  „Vasárnap voltam a piacon, és az árakra, minőségre semmilyen panaszom nem volt. Nagyon sok szép zöldség és gyümölcs volt, kb. ugyanolyan áron, mint a multiknál, vagy még olcsóbban. Én inkább járok piacra a kistermelőkhöz, mint hogy a kétes eredetű és tárolású, atomkemény "vitaminbomát" vásároljam a Tescóban. Nem tudom egyesek a kettő közül melyikbe nem járnak, de én tartom, hogy kivéve 1-2 elszállt kereskedőtől, a piac olcsóbb és jobb, mint a multik.”
 • 16. Barbapapa 2008. augusztus 13. 14:35
  „A valódi östermelőnél vásárolt gyökér sárgarépa soha nincs olyan szép és arányos méretű mint az ide importált de sokkal finomabb, az itteni feketeföld nem engedi hogy olyan arányos és hosszú legyen stb stb.”
 • 15. Fegor 2008. augusztus 11. 20:24
  „a szőlőt azt inkább multitól veszem, sokadik tapasztalat, hogy az a jobb, de a dinnyét egyértelműen a piacon. attól, aki az epröskert felől árul. annak a fickónak van üzleti érzéke. a dinnyéje pedig jó. visszatérve a szőlőre, a fenti kijelentésem engem is meglep, de én tényleg ezt tapasztaltam.”
 • 14. Csavok 2008. augusztus 11. 15:13
  „Én el sem tudom képzelni az életemet piac nélkül. Higgyék/higgyétek el kedves Fórumozók, hogy olyan finom gyümölcsöket és zöldségeket sehol nem lehet kapni mint a piacon.
  Össze kell párszor hasonlítani pl. a Tesco-ban vásárolt gyümölcsöt azzal amit a piacon lehet vásárolni. Persze egy kicsit tájékozottnak kell lenni, ismerni kell a gyülcsfajtákat és rá kell kérdezni az árusra. Ha tudja a fajtát akkor nagy valószínűséggel maga termeli.
  Én lehetőség szerint őstermelőktől vásárolok és nagyon finomakat. Dinnye is csak a magyar, piaci az igazi nem a fonnyadt, régi hipermarket-es. Szét kell annak repedni mikor a kés belemegy.
  Csak sajnos az emberek ízértékelését is elrontják a sok éretlenül leszedett gyülölccsel. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok ember nem is tudja milyen finom lehet egy gyümölcs, mert csak a hipermarketekből vásárol.
  Kedves Fórumozók:nem is tudjátok/tudják milyen kincs ez a jó magyar föld és a klímája .”
 • 13. Írástudatlan. 2008. augusztus 11. 10:59
  „POZTÍV!Nem biztos ám hogy a kűlfőldi hozzászolló hülye.Van neki igzsága.De ez a hangem nem lenne ám ide való!Én magam sem szeretném hogy bezárjon a piac mert én is szeretek kijárni ha másért nem nézelődni.De én is ismerek olyan kofákat akik bizony a TESCÓ-ból illetve más múltitól veszi meg az árút és a piacon eladja mint saját termékét mint ha ő termelte vólna.Persze drágábban adja el és ez bizony ki hat a többi becsületes termelőre.De az az őszinteség hogy nagyon meg ugrottak ám az árak.Tavaly sokkalta ólcsóbb vólt minden.De hát lehet alkudni is!Én is azt teszem!És van aki ólcsóbban adja mint a másik.Mondjuk naggyából annyiért meg tudok mindent venni mint az úgy nevezett múltiknál.De én azt nem hiszem hogy be fog zárni a piac!Ha be is zárna annak egészen más okai lennének.”
 • 12. pozitív 2008. augusztus 11. 08:58
  „külföldi te hülye vagy! miért terjesztesz baromságokat? egyetlen kofa se a multiknál szerzi be az áruját. az őstermelő, őstermelő, a dealerek pedig amikor nincsenek a piacon napi 20 órában járják be az országot, hogy mindenhonnan a legjobb és persze a legolcsóbb terméket hozzák el.
  sötét hozzászólásoddal elindítasz egy lavinát aminek az eredménye, hogy 11 hozzászólásból 11 negatív lesz.

  a piac egy nagyon pozitív dolog. kb. havonta egyszer jutok ki, de az mindig ünnep. kimegyünk babakocsiva szombet délután, a gyerek kütőskalácsozik, mi kávézunk, beszélgetünk az ismerősökkel és közben összeszedjük amire szükség van. sajnálnám, ha megszünne:(”
 • 11. mackó 2008. augusztus 10. 21:19
  „Az önkormányzat vagyis a városellátó üzemelteti már a piacot így lehet, hogy lj bezáratja egyszer.”
 • 10. huh 2008. augusztus 10. 01:24
  „nornora1! mennyire igazat szóltál!!!!!”
 • 9. Nornora1 2008. augusztus 10. 00:25
  „Régen a piacra jártam zöldséget-gyümölcsöt venni. Azonban a multiknál jóval olcsóbban meg lehet venni, és nem vagyok biztos abban sem, hogy pl. a piacon kapható zöldségeket-gyümölcsöket kevesebbet permetezték, sőt. Hozzá nem értő nénikék és bácsikák termesztenek otthon ezt-azt, és ki tudja, hogy és mivel permeteznek... És azt sem értem, hogy ha valaki a saját kertjében megtermel pl. 1 kg paradicsomot, az miért kerül a piacon 300 Ft-ba? A nagyobb boltok, akiknek sok más kiadása is van, miért tudják 200-ért adni? Egy kissé lehúzás feelingje van, nem? Ha egy kicsit alámennének a nagy boltok árainak, nem lenne gondjuk a kereslettel, de így...”
 • 8. vicc 2008. augusztus 09. 15:32
  „Az egész piacon nem találsz szinte igazi őstermelőt !

  Vagy a nagybanin vagy a multiknál vásárolnak .
  Az őstermelőség csak adó alóli kibújás !
  Tisztelet a kivételnek !”
 • 7. Fegor 2008. augusztus 09. 12:51
  „ja a multik mondták a vásárlóknak, hogy ne menjenek a piacra vásárolni, mert akkor lehet az érdeklődés hiányára hivatkozni, és be lehet zárni a piacot. ha jól olvasom totya66 írását. tehát az a cél, hogy bezárják a piacot. tévedésben vagy totya66! a multiknak a célja a profitmaximalizálás. a piacosoké is. csak a multik profibbak, gondolom nem véletlen, hogy a piacosok is az ő portékájukat árulják, lásd alant. nem hiszem, hogy a 80ftos emelés annyit drágított a piacosok árúján, hogy innentől kezdve elvágólag nem oda járnak az emberek vásárolni.”
 • 6. orbit 2008. augusztus 09. 10:54
  „togya66!
  Te tudsz valamit...”
 • 5. Írástudatlan. 2008. augusztus 09. 10:37
  „Igen! igaza van a KŰLFŐLDI hozzászólónak. Vólt olyan kofa aki be is valotta. Hát ugye ezek után mit lehet feltételezni a többi kofáról is? Talán csalók? Talán árulók? Talán kapzsik? Nem tudni hogy hol az igazság! De egy az biztos! A paprikát még sok helyen darabra adják és a paradicsom is drága pedig igen csak nyomottak és egy kissé már rohadtakis! De az őszibarack, alma, stb. is sokkal többe kerűlnek mint a tescóban.Tényleg sokkalta többe kerül minden mint tavaly! Hát ha így haladunk akkor a termellő saját magát fogja majd tönre tenni mindenféle kórmányrendelet nélkül.Mert azért tolerálni kellene ám azt is hogy a Magyarok túlnyomó része nagyon keveset keres.És ehhez kellene igazodniuk a termelőknek is. Mert könnyen meg lehet az is hogy tényleg belehet majd zárni a piacot.Ugyan is az úgy nevezett múltiknak van ennyi sütni valójuk hogy ne adják drágábban a termékeket annál amit egy kisfizetésű ember meg tud fizetni. Ezért is mondom hogy ha nem csökkentik az árakat a termelők úgy maguk alatt fogják vágni a fát! Én meg leszek piac nélkül mert én is oda megyek vásárólni ahol bizony ólcsóbb a termék!”
 • 4. totya66 2008. augusztus 09. 10:12
  „Én már csak arra vagyok kíváncsi mikor zárják be végleg.
  Gondolom a Multik kívánsága az hogy ne legyen a városban piac, így hogy most "államosítva" lett érdeklődés hiányára lehet hivatkozni és felszámolni. Így a befektetett pénzt is visszakapja a város mihelyt eladja egy multinak a területet.”
 • 3. Csoda 2008. augusztus 09. 09:00
  „Biztos azét, mert drágábbak a multik, és úgy tűnik annyival nem jobb a minőségük. Csak azt nem értem, hogy mitől drágábbak a multik, mert azoknak sokkal nagyobb apparátust kell föntartaniuk. Annyival nagyobb lehet a forgalmuk?”
 • 2. KÜLFÖLDI 2008. augusztus 09. 05:48
  „ÉN MINDEN PIACI NAPON KINT VAGYOK,ÉS LEGALÁBB AZ ÁRUSOK FELE ,NEM TULZOK A MULTIKNÁL VÁSÁROLJA MEG A PORTÉKÁJÁT,ÉS UTÁNNA UTÁNA ADJA EL AZ ÁRUJÁT.”
 • 1. Beth 2008. augusztus 09. 01:32
  „Csodálkoznak, ha huszadika után csak nézelődni járnak sokan a piacra??? Én egyáltalán nem. amikor a boltba betérve nem úszom meg kétezer forintból (és akkor még nem fizettem csekket, törlesztőrészletet, nem mentem strandra....), és még luxuscikket nem vettem, akkor mit akarnak? Az árak uniósak, a bérek a béka feneke alatt. És ha azt vesszük erre rájön a legalább 100%-os gyümölcsárnövekedés...
  Tegnap kimentem én is a piacra, de 100 forintért nem veszek pritaminpaprikát! Majd lehidaltam!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hónapot csúsznak az ipari parki úttal Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Csak a jövő héten kezdik el építeni a 47-est a Hód-Ipari Parkkal összekötő újabb… Tovább olvasom