Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

Huszonnégy tonna német szemét

Mindszentre is jutott a németországi szemétből: huszonnégy egytonnás bálára bukkantak nemrég a város lakói a régi hulladéktelepen. Az önkormányzat feljelentést tett, a rendőrség nyomoz, de mi is beletúrtunk a bálákba.
Jól látszik, hogy német nyelvű szöveg áll a bálákba préselt szeméten. Fotó: Tésik Attila
Az országos sajtó közel két hete foglalkozik azzal, hogy Bács-Kiskun megye több településén olyan szemétbálák bukkantak fel, melyek feltehetően Németországból kerültbe be illegálisan hazánkba. A legtöbb szemetet Kunbaján találták meg a hatóságok, ahol az üggyel összefüggésben előzetes letartóztatásba helyezték a polgármestert és feleségét. Már Csongrád megyében is találtak hasonló hulladékot. A mindszenti Mihási úti szeméttelepre 24 bálányi került – nem tudni, mikor, honnan és hogyan. Ebbe a lerakóba az önkormányzat kizárólag növényi hulladékot hoz, a háztartási hulladék a regionális gyűjtőbe kerül.

– A rendőrséget értesítettük, s nyomozni is kezdtek az ügyben. Mivel kiderült, hogy nem veszélyes hulladékról van szó, így nem történt bűncselekmény, csak szabálysértés – tudtuk meg Németh István aljegyzőtől.

A szabálysértés viszont önkormányzati hatáskör, így a polgármesteri hivatalhoz került az ügy. Mivel a város a sértett, így a megyei közigazgatási hivatal a szabálysértési eljárás lefolytatásával a szentesi jegyzőt bízta meg.

Illegális a lerakó

Az Atiköfe hulladékgazdálkodási osztályvezetője, Szilágyi István megemlítette, hogy a mindszenti hulladéklerakó maga is illegálisan működik, mivel évek óta a vásárhelyi A. S. A. viszi el a városból a háztartási szemetet a regionális hulladéklerakóba, így a telepet nem lehetne használni. A megszűnt lerakó őrzése és rekultiválása pedig önkormányzati feladat. Németh Istvántól, a mindszenti aljegyzőtől megtudtuk, hogy 1997–98 óta nem kerül háztartási, csak úgynevezett zöldhulladék – gally, lehullott lomb – a telepre. Nap közben közhasznú munkás ügyel a telepre. A létesítmény rekultiválása viszont több száz millió forintba kerülne, erre pedig nincs pénze a városnak.

Egyelőre annyi derült ki, hogy a Mindszentre jutó bálák tartalma azonos a Bács megyében találtakkal: különféle műanyag zacskók, flakonok, rongydarabok vannak benne. Beletúrtunk, és többek között találtunk úgynevezett krotáliákat, vagyis állatazonosító lapocskákat, valamint használt telefonkártyákat, reklámszatyrokat, papírokat. A különböző anyagból készült tárgyak azonban egyben megegyeztek: a szöveg mindegyiken német nyelvű volt. A telefonkártyákon lévő írás kizárta azt, hogy esetleg svájci, osztrák vagy liechtensteini eredetű lenne, ugyanis a feltüntetett e-mail és weboldal cím mindegyike „.de"-re végződött.

– Minket is értesítettek a mindszenti bálákról, s a napokban szemlét tartottunk a telepen – nyilatkozta lapunknak Szilágyi István, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség hulladékgazdálkodási osztályvezetője. Megállapították, hogy a szemét megegyezik a szomszéd megyében talált hulladékkal, így feltételezhető, hogy a származási helye is hasonló. A szemlével nem ért véget a munka, most jön a hosszú hetekig, akár hónapokig is eltartó vizsgálat. Amíg ezt nem zárják le, a 24 bála Mindszenten marad. Ezt követően derül ki, mi lesz a további sorsa.


Bács-Kiskunba 3000 bála jutott

Lakossági bejelentés alapján értesült arról még december elején a kiskunmajsai önkormányzat, hogy a volt szovjet laktanya hangárjában ismeretlen eredetű, 144 bálányi mennyiségű hulladékot rakott le valaki. Pár nappal később sikerült is „tetten érni" egy osztrák rendszámú kamiont, mely a fuvarlevele szerint Németországból hozott további szemetet. Ezt követően több Bács-Kiskun megyei településen, Kecskeméten, Jászszentlászlón, Kerekegyházán, Pirtón és Kunbaján bukkantak újabb illegális szemétre. Bács-Kiskunba összesen 3 ezer bálányi „import" hulladék került, melyből több mint 2 ezer bálányi jutott Kunbajára. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mucsi ment, Bodnár jött

Azonnali hatállyal felmentették hivatalából és állásából Mucsi Imrét, a Szegedi Tudományegyetem… Tovább olvasom