Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Huszonöt éve küzd a lángokkal

Az év vásárhelyi tűzoltója kitüntetést az idén Lénárt Zoltán főtörzsőrmester vehette át. Az 50 esztendős férfi 1981 óta harcol a lángok ellen. Régebben a Tisza Volán buszait javította, de mostani kollégájának édesapja rábeszélte, hogy váltson. Így lett belőle tűzoltó.
Az ember marad, csak a technika változik. Lénárt Zoltán 1981 óta gépkocsivezető. Fotó: Tésik Attila
Különböző típusú és évjáratú kocsik sorakoznak a vásárhelyi Szent István téri tűzoltólaktanyában. Az 1-es fecskendőt, vagyis egy modern, terepen is kiválóan teljesítő Mercedest Lénárt Zoltán vezeti. A most pénteken ötvenedik születésnapját ünneplő főtörzsőrmestert választották az év tűzoltójának Vásárhelyen.

– Az eredeti szakmám autószerelő. Tíz éven keresztül javítottam a Tisza Volán meghibásodott buszait. Családomban egyetlen tűzoltó sincs, nem is volt. Ismerősöm édesapja azonban rávett, hogy próbáljam meg ezt a szakmát. Sikerült neki, s 1981 óta tűzoltó vagyok, az „agitátorom" fia pedig a kollégám – mesélte.

Lénárt Zoltán már a kezdetek óta gépkocsivezető a tűzoltóságnál. A huszonöt év alatt számos kocsit kapott. Elsőként egy GAZ 66-ossal vitte kollégáit. Az orosz masinát egy magyar Csepel követte, majd IFA-ra váltott. Idővel náluk is megjelentek a nyugati gyártmányok. Vásárhely holland testvérvárosától egy DAF-ot kaptak, ami sajnálatos módon a közel tíz évvel ezelőtti hatalmas ásotthalmi erdőtűzben teljesen kiégett.

– Életem első tűzoltómunkája egy tanyán lévő kigyulladt libaól és szárító megmentése volt. A legemlékezetesebb pedig úgy 15-20 évvel ezelőtt a szegedi Csillag börtön oltása. Abban a munkában több város tűzoltósága is részt vett – emlékezett vissza a főtörzsőrmester.

A nyolcvanas években szinte nem múlt el úgy hónap, hogy ne riasztották volna őket a vajháti kendergyárhoz. Az üzemet ugyanis nem szerelték fel villámhárítókkal, így a legkisebb vihar esetén is azonnal kigyulladt valamelyik részlege. Ezenkívül égő olajkutakkal is meg kellett küzdenie társaival mind Algyőn, mind a Békés megyei Kardoskúton.

Lénárt Zoltán szerint azért esett rá a választás az év tűzoltója cím adományozásánál, mert a korát és a hosszú szolgálati idejét vették figyelembe. A főtörzsőrmester a legidősebb vonulós tűzoltó a vásárhelyi laktanyában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Penészes lakások Vásárhelyen

Évek óta beázással és penészes falakkal küzd a vásárhelyi Szabadság tér 81. szám alatti társasház… Tovább olvasom