Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Huszonöt mázsa halat vittek Koczkáéktól egyszerre

Vásárhely - Koczka István és fia tizenöt éve árul halat Vásárhelyen. Koczkáék mindig kötődtek a vízhez és a horgászathoz. A Bárka élőhal-boltba az ország minden részéből érkeznek kuncsaftok.
A vásárhelyi Szent István téren található alig tíz négyzetméteres pavilonban – amely a huszadik század elején épült és az első világháborúból visszatért hadirokkantak üzemeltettek benne trafikot – működik immár tizenöt éve a Bárka élőhal-bolt. Eleinte bort is árultak benne.

– Jómagam a tűzoltóknál dolgoztam és viszonylag hamar nyugdíjba mentem – mesélte történetét a 67 éves Koczka István –, míg a fiam a sütőipari vállalatnál volt autószerelő. Bevonult katonának, és mire leszerelt, sok minden megváltozott: rengeteg munkát követeltek kevés pénzért. Ezért azon törtük a fejünket, mihez kezdhetnénk, hogy én se unatkozzak otthon és neki is legyen tisztességes keresete.

– A halbolt, mint ötlet adta magát – mondta tovább az ifjabbik, a 39 éves Koczka István –, a vízhez, a horgászathoz mindig is kötődtünk, ráadásul a halcsarnok már évek óta zárva volt, alig lehetett jó minőségű portékához jutni a városban. Belevágtunk.

A boltot 1992-ben nyitották meg – előtte rendbe hozták a már esztendők óta üresen álló és lepusztult állapotú épületet, amelyre ismét ráférne egy kis renoválás –, és pillanatok alatt elterjedt a híre, a Bárkában nagy választékban kapható jó minőségű magyar, tiszai hal. Nem egyszer előfordult, hogy a mai virágosnál – nagyjából 30 méterre található az üzlettől – állt a sor vége. 1997-ben elvégezték a halászati szaktanfolyamot, azóta ők is halásznak és eladják a kifogott halat. Az arány a teljes árukészletben 50-50 százalék, jó kapcsolatot ápolnak a felső tiszai halászokkal.

Biológiai hulladékfeldolgozók

Az Európai Unió előírásait is betartják a Szent István téri élőhal-boltnál: biológiai üzemmódú hulladékfeldolgozókat üzemeltetnek. Mielőtt belefáradnának az agytornába, hogy milyen masináról lehet szó, eláruljuk, ez a Koczka-zsargonban a macska neve. Azokat a belsőségeket, és egyéb részeket, amelyeket nem hasznosítanak, elfogyasztja az a három, négy, öt cica, amely környékről odaszokott, így mindig nagy a rend, a tisztaság.

– Mostanában a multik rontják az üzletet, de így is nagyobb a kereslet, mint a kínálat – fogalmazott hivatalosan ifj. Koczka István. Vagyis minden elmegy, elfogy, amit kifognak. És amennyiben Vásárhely nem lenne elég nagy piac, számíthatnak a vidékiekre, érkeztek már hozzájuk Nyíregyházáról, Debrecenből, Pécsről, Bajáról, Szekszárdról, Kalocsáról és Miskolcról. Mindenütt úgy ismerik a Bárkát, hogy kicsi bolt, nagy választékkal, ahol kapható ponty, keszeg, csuka, márna, süllő, harcsa, törpe harcsa, mennyhal, busa és amúr.

– Voltak nagy megrendeléseink is – mondta az ifjabbik Koczka –, városi rendezvényre huszonöt mázsa halat vittek tőlünk, a legnagyobb jószág pedig amit kimértünk, egy 80 kilós harcsa volt, ez tíz évvel ezelőtt történt. A 30-40 kilósok elég gyakoriak, ezekkel inkább a piacon foglalkozunk, ott is árulunk. Óriási megtiszteltetés volt, hogy a mostani bajai halászléfesztiválra a süllő és a csuka nagy részét mi biztosíthattuk.

Arról érdeklődtem, mi a szép ebben a szakmában, amikor megérkezett Elek András, a Bodrogi Bau-Vásárhelyi Kosársuli elnöke és két kétkilós ponttyal távozott. Bográcsos halászlé lesz belőlük – ez a két Koczka kedvence is, a bajai és a szegedi egyaránt. Apa és fia szerint a halételek a legek: a legolcsóbbak, a legegyszerűbbek, a legfinomabbak és a legegészségesebbek. Majd idősebb Koczka István az eredeti kérdésre is válaszolt: – Kérdezte, mi a szép, mit szeretünk ebben, itt a válasz: azt, hogy olyan halat tudtam adni, amilyet a vevő keresett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyszázmillió forint a vásárhelyi Erzsébet-kórház adóssága

Vásárhely - A vásárhelyi Erzsébet Kórház és Rendelőintézet az egészségügyi reform miatt viharos… Tovább olvasom