Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Idén indulnak az építkezések

Elkészültek a vásárhelyi belváros Tornyai- és Agora-programban több mint 2 milliárd forintos támogatást nyert tervei. Ezeket tegnap mutatták be az önkormányzat gazdasági és civil szenátusának. Az Alföldi Galériát, a Petőfi Sándor Művelődési Központot és a Tornyai-múzeumot a Mindennap kultúra program jegyében korszerűsítik és bővítik. Az építkezések idén indulnak.

A vásárhelyi belváros megújítását célzó Tornyai- és Agora-projektek részteleit ismerhették meg tegnap a városháza dísztermében az önkormányzat civil és gazdasági szenátusának tagjai. Mint arról már többször is beszámoltunk e két pályázat segítségével 1,3 milliárd forintból újul meg Vásárhely belvárosának Kossuth tér, Lázár, Hódi Pál utca és Dr. Rapcsák András út közötti tömbje.

Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő bevezetőjében hangsúlyozta: több mint 2 milliárd forintot nyert a város uniós pályázatokon a belváros fejlesztésére, ebbe beletartozik az Alföldi Galériának helyet adó ógimnázium, a Petőfi Sándor Művelődési Központ, a Tornyai János Múzeum felújítása, bővítése és környékük rendezése is. Kiemelte: a jelenlegi gazdasági helyzetben is fejleszteni kell a kulturális, oktatási és közművelődési intézményeket, hiszen az 1848 utáni esztendőkben és az 1920-as évek hasonló körülményei között is ezt tették eleink. Ez az egyetlen beruházás, amely hosszú távon biztosan megtérül. Ilyen méretű fejlesztés mostanában nem folyt a városban.

A Szegfű és Deák Ferenc utca sarkán lévő épület látványterve.
A Szegfű és Deák Ferenc utca sarkán lévő épület látványterve.

A részletes terveket Nagy Imre, a Tornyai-múzeum igazgatója, Mucsi László, a polgármesteri hivatal városfejlesztési és városüzemeltetési irodavezetője, Janáky István és Janáky György, valamint Vesmás Péter tervező ismertette. Kiderült: az Alföldi Galéria épületének cserepeit lecserélik, elbontják az udvar felől az akkori nyomda miatt épített lépcsőházat, s helyette a Kossuth tér felől építenek egy lifteset.

A Tornyai-múzeum és a mellette lévő bérház közötti foghíjtelekre új, kívülről a vásárhelyi hímzés színvilágát idéző, kerámiával burkolt fogadóépület épül. A múzeum két jelenlegi, Dr. Rapcsák András út felőli épületének homlokzata érintetlen marad, viszont elbontják a Szegfű, Deák Ferenc utca és Dr. Rapcsák András út sarkán álló földszintes házat. Ide olyan többszintes épületet húznak fel, amelyben helyet kap a restaurátorműhely. Az itt folyó munka üvegfalon keresztül is megtekinthető lesz majd, de itt kap helyet a múzeum raktára is. A meglévő épület belsejét is modernizálják, s az egész épület légkondicionálást kap.

A PMK esik át a legnagyobb átalakításon

A legnagyobb átalakításon a Petőfi Sándor Művelődési Központ belseje és a környező tér esik majd át. A PMK szocreál korszak előtt létesült épülete külsejében alig változik, viszont odabenn teljesen átépítik. A színházterem nézőtéri bejárata például a mai első emelet magasságába kerül, elbontják az emeleti belső galériát, de a színházterem erkélyét is. A nézőtér is meredekebb lesz a jelenleginél. Az épület multifunkcionális termeket kap. Lebontják a szomszédban álló, az 1940-es években épült volt görögkeleti paplakot. Eddig nyúlik majd ugyanis a művelődési központ új szárnya. De rendezik a környező parkot is. A cél, hogy a PMK-ban a Mindennap kultúra program jegyében olyan rendezvénytereket hozzanak létre, amelyek valamennyi korosztály számára jól használhatónak bizonyulnak. A fórumon elhangzott: az Agora- és a Tornyai-programhoz tartozó építkezések befejezési határideje 2010. december 31.

Olvasóink írták

 • 3. csavok 2009. február 07. 10:25
  „Hát igen jó bulik lehetnek ezek a nagyösszegű beruházások valakiknek. Valószínűleg nem nekünk egyszerű polgároknak. Két rétegre gondolok: egyik a beruházó a másik a fővállalkozó(az alvállalkozókát ebben az országban nem szokás kifizetni lásd pl.: Megyeri híd)
  Csütörtökön délután 16 óra 11 perckor mentem az Aldi körforgalomnál és a Szegedről jövő kocsisor a vasúti aluljárón túl állt.
  Kérdezem én, mint lj kérdezte jogtalanul Nyámádi aki nem akart díszpolgár lenni:
  1. Az a szuper körforgalom milyen áteresztőképességű is a Bagolyvárnál (nem a mi kisokos városstratégáink szerint)hanem a valóságban ? Csak nem ilyen lesz a jánostéri is ??
  2. Ha a mi édes városépítőnk olyan buzgalommal lobbyzott volna az elkerülőút érdekében, mint a Range Rover és vadászpuska beszerzés és a Nyámádi utáni kutakodás érdekében akkor talán már a borzalmas átmenőforgalomtól megszabadultunk volna, ugye. Persze az másnak a beruházása, mármint országos szerv és a beruházó személye itt nagyon érdekes. Biztos mostanában kellett elkezdeni vadászni, nem ért volna rá később amikor már felvirágoztatott bennünket ??
  3. Itt megint elpazarolnak milliárdokat teljesen felesleges dolgokra egy olyan városban, ahol már alig van munkahely. Ezen kellene dolgozni uraim, nem az eszement pénzköltésen !!”
 • 2. Conquer 2009. február 06. 11:04
  „Egy kicsit OFF, de vásárhelyi vonatkozása is lehet, mivel haszidok jönnek hamarosan Vásárhelyre

  Az eredeti cikk innen elérhető (amúgy ez a Szombat nevű zsidó lapról van): http://www.szombat.org/pedofil+botrany+brooklynban.html Tehát ez nem kuruc.info-s hír.

  Pedofil botrány Brooklynban

  Óriási botrány tartja izgalomban a Brooklynban élő haszid zsidó közösséget: két fiatal férfi, Joe Diangelo és Joel Engelman ugyanis nyilvánosságra hozta, hogy gyermekkorukban az iskolában a rabbik szexuálisan erőszakoskodtak velük, egyiküket pedig egy ismeretlen a vallási fürdőben megerőszakolta.
  Forrás: MR1 Kossuth Rádió


  Járai Judit (Washington) / 2009. február 3.
  Óriási botrány tartja izgalomban a Brooklynban élő haszid zsidó közösséget: két fiatal férfi, Joe Diangelo és Joel Engelman ugyanis nyilvánosságra hozta, hogy gyermekkorukban az iskolában a rabbik szexuálisan erőszakoskodtak velük, egyiküket pedig egy ismeretlen a vallási fürdőben megerőszakolta.

  A traumák hatására az egyik áldozat, Joel Engelman, 17 évesen el is hagyta az ultraortodox közösséget.

  A botrányról az amerikai közszolgálati rádió számolt be terjedelmes riportban, feltárva, hogy az egyik ortodox zsidó vallási iskolában, még évekkel ezelőtt, rendszeresen molesztálták a fiúgyermekeket, ám a közösség a hallgatásával védte a pedofil rabbikat, és most, hogy a visszaélések évek múltán kiderülnek, már nem vonhatók felelősségre.

  Az NPR, vagyis a közszolgálati rádió szerint a két fiatalember esete nem egyedi: az elmúlt három évben Brooklynban négy ultraortodox rabbit fogtak perbe vagy tartóztattak le, mert kisfiúkat molesztált. Hella Winston író szerint - aki éppen a haszid világról ír könyvet - a brooklyni haszid közösségben nyílt titok a szexuális visszaélések egész sorozata. De a közösség olyan mértékben összetartó és a rabbik olyan nagyhatalmúak, hogy kevesen mernek beszélni erről, mindenki fél.

  Tavaly augusztusban azonban, egy rádióműsor hatására, egyre többen jöttek elő a történeteikkel, és egyelőre hatvan-hetven ember számolt be arról, hogy gyermekként szexuális zaklatásnak volt kitéve.

  A brooklyni kerületi ügyész, Charles Haynes arról számolt be, hogy jelenleg tíz olyan pedofil ügye van, amelyben ortodox rabbik a vádlottak.

  Kiket is várunk jövő hét végére? Bezzeg a DM a katolikus papokról oly előszeretettel csámcsogott, amikor ilyen ügybe keveredtek. Most mi ez a nagy hallgatás? Csak nem kettős mérce?

  ON”
 • 1. Vitéz 2009. február 05. 21:05
  „Ezek nagyon komoly dolgok én úgy hiszem. De ha szeretnénk megtölteni tartalommal, úgy először a nagy hagyományokkal rendelkező iskolák - középiskolák alma matereit kellene rehabilitálni. Mert jelenleg nyomorult a helyzet egyes középikolákban, tömegeket próbálnak a pedagógusok tanítani nagyon kicsi hatásfokkal. A város vezetése tökéletesen tönkre tette a hagyományosan jól működő általános és középiskolákat. Azokat a műhelyeket, ahol jó alapokkal, stabil tudással felvértezve jöttek ki a gyerekek az iskola elvégzése után. És az ilyen kultúrára is érzékeny fiatalok lennének alkalmasak arra, hogy a családtagok kezét megfogva beballagjanak az újabb vagy felújított kultúrális centrumokba. De a mai generáció döntő többsége csak azt tudja, hogy merre van a "pláza" meg a piros kocsma, mert elege van a lepusztult kaszárnyákra emlékeztető "iskolákból".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Böröndi családbarát katonaságot tervez

Hódmezővásárhely - Böröndi Gábor dandártábornok személyében új parancsnoka lett az 5. Bocskai István Lövészdandárnak, amelyhez a debreceni és hajdúhadházi alakulat mellett a vásárhelyi is tartozik. Tovább olvasom