Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Idén nagyon jó termés várható

Az enyhe tél miatt kirügyeztek a gyümölcsfák és fejlődésnek indultak a gabonafélék. A gazdák szerint idén nagyon jó termés várható.
– Bár az elmúlt napokban talaj menti fagyot is mértek, ez már nem ártott meg a szárba szökő, különösen fejlett növényeknek – mondta lapunknak Hajdú Gábor. A székkutasi falugazdásznak senki sem jelentett fagykárokat, és nem is kell különösebb óvintézkedésekre felkészülniük a gazdáknak, hiszen úgy tűnik, megúsztuk a telet.

– Ritkán látott jelenség, hogy már február végén rügyeznek a fák a gyümölcsösökben. A szőlészetekben sok helyütt már most megkezdték a metszést, hiszen a téli periódus sok növényfajta számára csaknem teljesen kimaradt, és hónapokkal fejlettebbek, mint az várható lenne ilyenkor. Persze épp ezért nagy károkat okozhat egy jelentősebb fagy – foglalta össze a falugazdász.

– Szerintem már túl vagyunk a nehezén, nem tartom valószínűnek, hogy lesz még mínusz tizenöt-húsz fok, már csak egy ilyen mértékű zimankó okozhatna kárt – mondta Kruzslicz Lajos székkutasi termelő, aki hozzátette: tavaly novemberben már nagy gondot okozott a különleges hideg, hiszen az őszi vetésű repce jelentős része kifagyott a száraz hideg miatt.

A földeken biztonságosan nagyra növekedett már az árpa, ami korai aratást jelent majd, bár az őszi vetésű búza még nem túl fejlett. Megerősödött a későbbi vetésű repce is, így komoly gonddal nem kell szembenéznie a gazdálkodóknak.

Vásárhelyi termelőktől megtudtuk: a várost övező gyümölcsösökben néhány napon belül már a virágzás is megkezdődhet, ami szintén rendkívüli természeti jelenségnek nevezhető. Az időjárás-előrejelzések alátámasztják a gazdák jóslatát, így amennyiben az aszály nem okoz pusztítást, idén jelentős termés várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Asztalhoz ültetnék Lázárt és Molnárt

Közvetítenének kórházügyben a vásárhelyi szabad demokraták az önkormányzat és az egészségügyi minisztérium között. A helyi pártszervezet levelére már reagált is a tárca. Az MSZP-sek pedig csatlakoztak a kórház megmaradása melletti aláírásgyűjtéshez. Tovább olvasom