Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Időben fizetik a helyi adót

Vásárhely és térsége - 92 százalékban határidőre teljesítették a helyi adókat a vásárhelyiek, több mint 1 milliárd forintot fizettek be. Székkutason, Mártélyon és Mindszenten is javult a fizetési morál.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
92 százalékban befizették a vásárhelyiek – magánszemélyek, cégek, vállalkozások, összesen 27 ezer 323 adózó – határidőre, március közepéig az aktuális helyi adókat. Többek között erről is szó lesz az április 11-ére elnapolt közgyűlésen. Antal István, a polgármesteri hivatal adócsoportjának vezetője lapunknak elmondta: 8 százalék a város kintlévősége. Magánszemélyeknél 5 százalékos az arány, míg a cégeknél 10 százalék. Utóbbiak zöme a notórius nem fizetők közé tartozik. Ezekben az esetekben kezdeményezik a behajtást, melynek több fokozata van, a felszólítás után következhet az inkasszó, az tulajdonban lévő ingatlanra jelzálogjogot, végrehajtási jogot rakhatnak, lefoglalhatnak ingóságokat, például gépjárművet. A jogszabályi kötelezettségnek megfelelően lista készül azokról, akik nem rendezték a helyi adót, ez hamarosan látható a város honlapján.

Vásárhely éves helyi adóbevétele mintegy 3 milliárd forint (ebből a legnagyobb tétel az iparűzési adó, mintegy 1,5 milliárd), március 22-éig több mint 1 milliárd folyt be. Az építményadó kivételével – négy részletben lehet rendezni, március mellett, június 15-éig, szeptember 15-éig és december 20-áig – az iparűzési, a telek és a gépjárműadó következő befizetési határideje szeptember 15. Az építményadó tekintetében a márciusi határidőig a 121-150 négyzetméter hasznos alapterületű ingatlanok tulajdonosának 80 százaléka nem csak az első negyedévet törlesztette, hanem a fél- vagy a teljes évet rendezte. 60 négyzetméterig pedig 43 százalék teljesített így. Az idén csupán 46-an kértek mentességet vagy részletfizetési könnyítést az építményadó kapcsán. Antal István azt mondta, kiváló a fizetési hajlandóság Vásárhelyen.

A tavalyi évhez képest javult a helyi adó – iparűzési, kommunális, major, gépjármű – fizetési morálja Székkutason – mondta Szél István polgármester. A határidőig, március közepéig az éves 52 millió forintos adóbevétel, időarányosan, mintegy 50 százalékban teljesült. Például a külterületi majoradóból, amely összesen 18 millió forint, 8 millió forintot fizettek be, a 24 milliós iparűzésiből pedig 11,5 milliót. Székkutason 970 adózó van, ebből 70-en nem vagy rendszertelenül fizetnek – 20 százalék magánszemély, a többi cég. Tavaly a nem fizetőkről listát tettek közzé a polgármesteri hivatal tájékoztató tábláján, idén ez elmaradt. Most is van lista a hivatalban, de nem hozták nyilvánosságra, az érdeklődők viszont megtekinthetik.

Idén először – a Vásárhellyel közös hivatal miatt – a város adócsoportja intézi a mártélyiak helyiadó-ügyeit is. A faluban március közepéig a magánszemélyek kommunális adóját 82 százalékban, a gépjárműadót 99 százalékban, az iparűzésit pedig 67 százalékban teljesítették – összességében 80 százalékos arányban.

Mindszenten 74 adózóhoz 96 építményadó-köteles ingatlan tartozik, amelyből 2013-ban éves szinten mintegy 1 millió 900 ezer forintnak kellene márciusban és szeptemberben összesen beérkeznie. Itt némi túlteljesítés is történt, mivel az első félévre az egész évre várt összegnek 58 százaléka érkezett be. A magánszemélyek kommunális adójára 51 százalékát fizette be az éves 21 millió forintnak a 3018 adózó.

A gépjárműadóból beérkező összegnek 2013-tól már csak a 40 százaléka gyarapítja a mindszenti költségvetést, de összességében az egész évre 26,5 millió forintot kellene befizetnie 1612 adózónak – 42 százalékát teljesítették határidőre. Az iparűzési adónál a májusi adóbevallás miatt nem lehet egész évre tervezni: az első félévre 501 adózótól közel 32 millió forint adóbevétel volt várható, ennek 78 százaléka teljesült. Mindszenten összességében 56,5 millió forint adóbevételt vártak, amelynek 84 százaléka érkezett be. A nem fizetők között van olyan, aki később rendezi a tartozását, de notórius nem fizető is akad: 50 ezer forint feletti tartozást jelenleg mintegy 200 adózónál tart számon az önkormányzat, de jelenleg nem terveznek adóslistát, tavaly sem volt – tudtuk meg a polgármesteri hivatalban.

Olvasóink írták

 • 9. 48as 2013. április 19. 22:57
  „Ehhez a beszámolóhoz még azt kellett volna részletezni, hogy mennyi minden kötelezettséget nem csak idôre, de eggyáltalán nem teljesített a mindszenti Önkormányzat. Na, most nevessünk kínunkban egy jót. Ha-ha :-))
  Egy teljes mértékben lepukkant kis város története, remélhetôleg megírja valaki az egész történetet, aztán be vele a falumúzeumba, mert ennek is ott lenne a helye.”
 • 8. Huxley 2013. április 10. 20:56
  „Szerettem volna írni valamit, de nem szeretném kitenni a Délmagyart újabb 1 millió Ft-s nem vagyoni kártérítésnek, így inkább ennyit írok:

  SZÓLÁSSZABADSÁGOT!

  "szólásszabadság - >>Minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához, amely magában foglalja azt a jogot, hogy véleménye miatt ne szenvedjen zaklatást, és hogy határokra való tekintet nélkül kutathasson, átvihessen és terjeszthessen híreket és eszméket"

  <moderálva>”
 • 7. kovizoli 2013. április 09. 11:10
  „Szép-szép ...de bent a "nagy házban" egy-egy adótétel átvezetése a "hozzáértés" miatt eléggé hosszadalmas.Követelni , letiltani azonnal tudnak,de levélre, email-re válaszolni azt nem. Letiltás,felszólítás , követelés az megy!A hivatali alkalmazottak (akiknek az állam - mi - fizetjük a fizetését ---- és nem akarom bántani őket) nem tudják, hogy egy-egy vállalkozás életében mekkora terhet jelent az iparűzési adó. Aki nem dolgozott az állami szektoron kívül az nem is tudja..... java rész ilyenek a politikusaink !!! (mert ugye a havi illetményük mindig ugyanannyi - független attól hogy mennyi adó Forint megy be az állami kasszába...2 milliárd vagy 12 milliárd vagy akármennyi...neki minden hónapban ugyanannyi jut....)”
 • 6. Hód 2013. április 09. 08:17
  „A tartozás ugyanúgy fennáll, csak az állam a jobb zsebéből áttette a bal zsebébe, ráadásul az önkormányzatok ezután kevesebb pénzt kapnak az államtól, ezért ugyanúgy kell az adóbevétel, sőt még jobban, csak ezt nem verik minden nap az emberek fejébe.”
 • 5. Minibusz 2013. április 09. 07:08
  „"De, ha elengedték a város tartozását akkor nem lehetne csökkenteni a helyi , főleg a vállalkozások adóját?"
  +
  Összevontak önkormányzatokat, ergo kevesebb a kiadás is.
  Mi ez ha nem burkolt rezsinövelés.
  És azt már meg sem említem, hogy a tavalyi (ha jól emlékszem vissza) 2400-ról 2800-ra emelkedett a kommunális adóm, amit egy összegben most befizettem, egész évre.
  Semmi gond, de most már épp elég helyre fizetek/tünk adót mindenfajta jogcímen, amiért úgymond elvárnánk valami szolgáltatást.
  Mert azt szerintem sokan látják, hogy a sok helyre kiadott adóforint helyett, pl azt az 1 papírt, ami valamiért még mindig hiányzik, hogy a kis falunkba legyen már végre csatorna, és akkor talán a belvíz sem okozna gondot, szóval azt az 1 papírt odaadnák Hevesi Úrnak, és ha még a pénz is megvan, akkor talán lehetne csatornázni is.”
 • 4. gavallér 2013. április 08. 19:07
  „De, ha elengedték a város tartozását akkor nem lehetne csökkenteni a helyi , főleg a vállalkozások adóját?”
 • 3. totya66 2013. április 08. 09:39
  „Fizetjük természetesen, mert ha nem akkor az önkormányzat alkalmazásában dolgozóknak zárolják a bankszámláját, addig amíg a tartozást le nem tudják emelni.
  És mivel munka alig van igen sokan dolgoznak valamilyen "állami" munkahelyen.”
 • 2. mivan? 2013. április 08. 08:52
  „Befizettük, igen! Hogy hányan rokkannak bele az meg a lőtéri kutyát se érdekli már.”
 • 1. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. április 08. 07:04
  „Akkor ezek szerint pár milliócska szét lesz osztva a főnökségnek, mint jól végzett munka gyümölcseként”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megismerték Franciaországot

Ismerd meg Franciaországot! vetélkedőt rendezett a napokban a Magyar–Francia Baráti Társaság. Tovább olvasom