Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Időjós a pénztáros

Hódmezővásárhely - Naponta két-három órát foglalkozik meteorológiával a vásárhelyi Demeter Attila. Hobbiját olyan szinten műveli, hogy az aktuális időjárást közvetítő www.idokep.hu weblap moderátoraként nemcsak megfigyeléseit teszi közzé, de prognózisai is olvashatók itt. Szerinte idén nagyobb hó már sehol sem várható.

– Idén már nem lesz hó, legfeljebb hózápor – állítja Demeter Attila amatőr meteorológus. A vásárhelyi fiatalember szabadidejében napi két-három órát is foglalkozik az időjárással, ugyanis ő az élő időjárási helyzetképet mutató www.idokep.hu egyik moderátora, s ő küldi be a Hódmezővásárhely környéki mérési adatokat a portálra. Rajta kívül hasonló információkat a városkörnyékről csak a Hód-Mezőgazda Zrt. szikáncsi telepén működő automata mérőállomás szolgáltat.

– Mindig érdekelt, éppen milyen idő várható – mondta Attila, aki egyébként polgári foglalkozását tekintve egy hipermarket pénztárosa. Akkor kezdett komolyabban foglalkozni a megfigyeléssel, amikor két esztendeje bevezették hozzá az internetet. Eleinte két, meteorológiával foglalkozó honlapra is elküldte megfigyeléseit. Az Időkép fórumában olyan sikeres észlelésekkel hívta fel magára a szerkesztők figyelmét, hogy tavaly felkérték a weblap moderátorának.

– Nincsenek bonyolult vagy drága automata műszereim. Odahaza egy kültéri hőmérővel és páratartalom-érzékelővel dolgozom, ezek adatait számítógépen rögzítem. Ahhoz, hogy mást is észleljek, ki kell mennem a szobából. A szélirányt ugyanis hagyományos módszerrel állapítom meg, azaz kimegyek az udvarra. Nincs könnyű dolgom a házak közt.
Attila készítette el a www.idokep.hu keddig tartó előrejelzését.

– Nehéz hosszú távra megjósolni az időjárást, két-három nap után meglehetősen bizonytalan lehet a prognózis, annyi minden befolyásolhatja az alakulását. A Kárpát-medencét most kitöltő mediterrán ciklon miatt pedig ez különösen így van – tette hozzá Attila. Kérdésünkre, hogy adataik, előrejelzéseik mennyire fedik az Országos Meteorológiai Szolgálatát, azt válaszolta: van, amikor az OMSZ, van, amikor az időkép előrejelzései állnak közelebb a valósághoz.

Időjárás – mától keddig

Attila előrejelzése szerint hétfőn borult ég, estétől délnyugat felől esetleg kisebb havazás várható. Kedden enyhül az amúgy sem hideg idő, délen eső, északon havazás várható. A leghidegebb -4, míg a legmelegebb +4 fok lesz ebben az időszakban.

Olvasóink írták

 • 6. hód 2009. február 05. 18:40
  „T. Korom András "újságiró"

  Ha valakivel készit egy cikket legalább a nevét illene pontosan leirni. Elhiszem, hogy az újsárgiroi toll sok hülyeséget tud irni, de az már nem a toll hibája, ha azt se tudja kivel csinálta az interjút.
  Bodrogi Attilának pedig egy bocsánatkérés a minimum ami jár. Azok után,hogy belebújt a Pápa szerepébe és átkeresztelte.
  Javitsd a hibád, mert nem mindegy, hogy Kolompár András vagy Korom András. Ugye egyetértünk?!”
 • 5. VásárhelyiÁgi 2009. február 03. 18:05
  „Én csak megköszönöm Attilának, hogy mindig tudhatom, milyen a hőmérséklet a városban!
  Minden nap megnézem az időképet, mert ebből még azt is láthatom, mit várhatok a nap további részében.
  A holnapi időjárás?
  Én szeretem a meglepetéseket...
  Egyébként az időképen eddig a jóslások is bejöttek.”
 • 4. Írástudatlan-Tdi. 2009. február 03. 09:41
  „LEBRO! Nem egészen értem hogy miben nem értessz velem egyet?”
 • 3. JB007 2009. február 02. 20:49
  „Ezt most nem értem.
  Korom András billentyűzetéből született egy cikk 2009.01.31. 16:00-kor Bodrogi Attila amatőr időjósról. 2009.02.02. 16:00-kor pedig szintén ő írta ezt a cikket Demeter Attiláról. Mindketten pénztárosok, szinte ugyanazt csinálják, csak a nevük más. Tényleg ketten vannak, vagy csak kezdődő szenilitás?
  Gondolom a kedves újságírókat(?) betűre fizetik, így várhatunk sűrűbben is duplázott cikkeket. Eddig is előfordult 2-3 naponta, hogy bizonyos hírek minimális változtatással felkerültek egymás után, de itt már a név is változik.

  Tényleg csak gratulálni tudok, ez így már mutat egy színvonalat a DM újságíróinál...”
 • 2. lebro 2009. február 02. 19:50
  „Én nme értek egyet. Véleményem szerint az Attila és társai féle előrejelzések sokszor pontosabban mint az országos jóslások.
  Az időképhez hasonló oldalakon amatőrök küldik be a helyi időjárási adatokat, így ha azokat olvasod, pontos képet kapsz az adott város környéki időjárásról. Sokszor kamerával is követheted.”
 • 1. Írástudatlan-Tdi. 2009. február 02. 16:34
  „Nem szeretném az Attila tudását és megfigyeléseit csórbítani de soha nem jelentheti ki biztosra se profi se amatőr időjárás figyelő hogy nem lessz komolyabb havazás vagy nagyobb megmaradó hóréteg még februárban és márciusban. Hiszen vólt már nem egyszer példa rá. Például 20006.-márciusában vólt a tél legnagyobb havazása és több mint 50.-cm.-es megmaradó hőréteg is vólt. A hőmérséklet még nappal is fagypont alatt maradt. Sőt még hófújás is vólt. Úgy hogy még nem szabad temetni a telet. Az időjárás szeszéjes és igen csak kiszámíthatatlan. A témához kapcsólva nem lehetne a megye többi amatőr meteorológusait is méltatni? Legalább egy pár sor erejéig? Éreztetni velük hogy az ő munkályuk is nélkülözhetetlen. Hiszen ők is nem kímélve anyagiakat szabadidőt mindent megtesznek hogy tájékoztassanak bennőnket. Én most nem az Attilát akarom kisebb érdemekkel illetni de szerintem a megyében a többi amatőr meterológust is megilletné egy kis elismerés. Biztosan nagyon jól esne nekik. Én részemről minden elismerésem nekik is. És kívánok nagyon jó munkát és minél pontosabb előréket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

35 éve még minden titkós volt

Hódmezővásárhely - Nem akarja fölfedni inkognitóját az a vásárhelyi férfi, aki négy rendőrségi… Tovább olvasom