Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Idősek otthona lesz Kútvölgyön

Idősek otthonát szeretne kialakítani az egykori gyógyintézetből a kútvölgyi létesítmény új tulajdonosa. A vásárhelyi vállalkozó az épületek többségét az eredeti állapotában akarja helyreállítani, és megőrizné az ősparkot is. Mindezt a saját tőke mellett uniós forrásból valósítaná meg.
Az épületek többségét az eredeti állapotban szeretné visszaállítani az új tulajdonos, persze lesz olyan is, amit lebontanak Fotó: Tésik Attila
„Védett magánterület! Belépni tilos és veszélyes!" – ez a figyelmeztetés olvasható a kútvölgyi egykori gyógyintézet hatalmas kapuján. Nem véletlen, hiszen a mintegy kilenchektáros terület és a rajta sorakozó épületek – mint arról már beszámoltunk – gazdára találtak. Ugyancsak többször foglalkoztunk már lapunkban azzal is, hogy az évek során nagyon lepusztult az egykor szebb napokat látott létesítmény. Ismeretlenek szinte teljesen kifosztották, vandálok módjára tönkretették az épületeket, de nem kímélték az ősparkot sem. A létesítmény egyébként a vásárhelyi önkormányzat tulajdonában volt, s az eladásáról a közgyűlés döntött.

Az áldatlan állapotok azonban nem riasztották el azt a vásárhelyi vállalkozót, aki megvásárolta a területet. Az új tulajdonos azt kérte, egyelőre ne írjuk le a nevét. Cserébe bejutottunk tegnap, s találkoztunk vele az egykori gyógyintézetben, ahol a korábbi állapotokhoz képest már látható a változás. Több konténernyi szeméttől szabadították meg a
Emelt szintű szolgáltatás

Elsősorban emelt szintű idősek otthonát szeretnének kialakítani, azaz külön lakrészeket, viszont alapszintű szolgáltatást is igénybe lehetne majd venni Kútvölgyön. Olyan otthont akar létrehozni a vásárhelyi vállalkozó, ahol a lakók folytathatnák hobbijaikat is. Kertészkedhetnének, barkácsolhatnának, vagy akár kibontakoztathatnák művészi hajlamaikat. Sőt ha akarják, az üzemeltetés egy részébe is bekapcsolódhatnak. Ugyanakkor kedvenc háziállataik is beköltözhetnének velük az otthonba.  
területet – mesélte az új tulajdonos. Az ősparkot is elkezdték rendbe tenni, szakember segítségével választják ki a beteg növényeket, amelyeket aztán kivágnak, az értékes fákhoz viszont nem nyúlnak.

Persze akad munka még bőven, hiszen a vásárhelyi vállalkozó azt tervezi, hogy 100-120 férőhelyes idősek otthonát alakít majd ki a területen. Az általuk végzett előzetes felmérések alapján ugyanis az a véleménye, hogy erre igény van a térségben. Az épületek többségét szeretné az eredeti állapotukba visszaállítani, persze a kor követelményeit figyelembe véve, no és megőrzik az ősparkot is.

Mindez saját tőkéből és európai uniós pályázatok segítségével valósulna meg. Az új tulajdonos reméli, hogy az idén már elkészülnek a kivitelezéshez szükséges tervek, s jövőre nekivághatnak a munkának. Első lépésként ötven férőhelyes otthont alakítanának ki, ami, ha minden jól megy, egy év múlva el is készülhet. Ezt követően bővítenék a létesítményt.

A vásárhelyi vállalkozó úgy véli, Kútvölgynek és Vásárhelynek is csak előnye származhat az idősek otthonából. A tervek szerint ugyanis félszáz embert szeretnének foglalkoztatni, így munkahelyet teremtenek a környékbeliek, no és persze a vásárhelyiek számára is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sétányt avattak Vásárhelyen

A természetben való nevelés, valamint az aktív pihenés érdekében sétányt avattak tegnap a téglagyári… Tovább olvasom