Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Időt nyertek az endreytelepiek

Bírósághoz fordult, mert nem akar elköltözni a vásárhelyi Endreytelepről két család. Nem értenek egyet otthonuk kisajátításával, keveslik a kárpótlásként megállapított összeget. Most időt nyertek: a bíróság döntéséig nem kell elhagyni otthonukat. A vásárhelyi önkormányzattól megtudtuk: legföljebb a kártérítés összegének nagysága módosulhat.
Marczinkáék jóval többet szeretnének kapni házukért, mint amennyi a határozatban szerepel. Fotó: Tésik Attila
Három éve húzódik az egyeztetés, de még mindig nincs minden érintett számára megfelelő döntés a vásárhelyi Endreytelep ügyében. Korábban már többször is beszámoltunk arról, hogy a város szélén lévő telepen a lakó- és melléképületeket az önkormányzat fel akarja számolni, mert ipari övezetté minősíti át a területet. Itt azonban hat család él, többségük ragaszkodik az otthonához. A város által felkínált csereingatlant, illetve pénzt öten nem fogadták el. Egyedül egy idős lakóval sikerült megegyezni, aki azóta el is költözött. A többiek azonban maradtak.

– A megyei közigazgatási hivatalnál kértük két család három felépítményének kisajátítását, s ezt egy határozat jóvá is hagyta. Ugyanis a terület önkormányzati tulajdonban áll, csak a rajtuk lévő építmények a lakóké. A két érintett család viszont ezt a határozatot most megtámadta, nem értenek vele egyet. A kisajátítás ellen már nem lehet mit tenni, csak a megállapított összeget módosíthatják. Várunk a bírósági ítéletre – nyilatkozta Makó András, az önkormányzat lakosságszolgálati irodájának vezetője.

Marczinka József és neje évtizedek óta az Endreytelepen lakik.
– Nem hagyom annyiban, minden fórumhoz, bírósághoz elmegyek az igazamért. Olyan nincs, hogy a kisajátítás ellen nem tehetünk semmit! – fakadt ki dühösen a nyugdíjas férfi.

Felesége, Erzsi néni azt mondta, hogy 2,2 millió forintot állapítottak meg nekik a házukért. Ezt az összeget nevetségesnek tartja, mert ennyi pénzből máshol nem tud lakást venni. Perre vitték az ügyet, s 8 milliót követelnek.

Szomszédjukban lakik Bodrogi Sándor György családjával. A férfi szomorúan közölte, hogy három kisgyermekével, illetve a jószágaikkal nem tudnak hova menni. A két, összesen 110 négyzetméter alapterületű házért nekik 4,8 millió forintot adnának.

– Ennyiből mi sem tudtunk tisztességes házat vásárolni. Tanyára a kicsik miatt nem megyünk, a belvárosba pedig nem vihetjük a lovakat és a többi állatot. Itt a város szélén jól megvagyunk – állította.

Hozzátette, ők is bírósághoz fordultak. Leginkább azért, mert szerinte az önkormányzat az ő megkérdezésük, értesítésük nélkül sajátítatta ki a tulajdonukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaló tűzifaárusok házaltak Vásárhelyen

Vidéki árusok olcsó fával házaltak Vásárhelyen és környékén, ám a kialkudott, kifizetett… Tovább olvasom