Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Igazi tücskökkel zenél együtt a YouTube-on

Hódmezővásárhely - Otthoni zongorájánál, kiskamerával készített zenei felvételeket Hegedűs Endre, és feltette a YouTube-ra. Míg a Liszt- és Steinway Artist-díjas zongoraművész az Este a székelyeknél című darabot játssza, a háttérben hallani a kerti tücskök ciripelését. Sok zenész dühös, ha felkerül róla a netre egy felvétel. Mások – mint Paul McCartney – fölismerték: így is embertől emberig jut el a muzsika.
„Legyen a zene mindenkié!" – mondta Kodály Zoltán, még amikor nem létezett a YouTube. Nem lehet tudni, mit szólna ma a mester a netes zenei oldalakhoz; valószínű, ő is böngészne a felvételek között. Legjobban a könnyű műfajra hatott a világháló, de például a YouTube Szimfonikus Zenekar már a komolyzene rajongóinak kedvéért alakult meg idén év elején. Az első online együttesnek két magyar tagja is van: Bátki Viktor brácsás és Bencze László nagybőgős. A közönség kényelmesebben megtalálja kedvenc előadóit a neten, így aki tíz éve még a hasán spórolt, hogy megvehesse a legjobb felvételeket, az meglehet, ma szinte csak az interneten hallgat zenét. Éppen ez a jelenség az, ami miatt az előadók egy része gyűlöli a világhálót: így is kevesen veszik a lemezt, még a net miatt is csökken a vásárlókedv.

Mások viszont úgy gondolják, ha már fölkerül a felvétel, inkább legálisan legyen ott! Az egykori Beatles együttes motorja, a 66 éves Paul McCartney nemrég Ever present past című dalának „hivatalos" videoklipjét tétette föl, majd egy másik fölvételen – ahogyan az önjelölt sztárok százai szokták nap mint nap – leült egy kisszékre a kamera elé, és gitárral eljátszotta az új számot a világnak. A felvétel minősége persze gyönge, de ilyenkor kiderül, hogy a muzsika mégiscsak emberi üzenet, a körülmények ellenére is eljut a másik emberhez.

Hegedűs Endre a zongoránál. Hamarosan ismét élőben hallhatja a közönség. Fotó: Tésik Attila
Hegedűs Endre a zongoránál. Hamarosan ismét élőben hallhatja a közönség.
Fotó: Tésik Attila

A környezet zajai nem is mindig zavaróak. A vásárhelyi születésű Hegedűs Endre zongoraművész az Este a székelyeknél című Bartók-művet például olyan nagyzenekari kísérettel játssza a neten, amilyen nem sok zenésztársának adatik meg: egy egész csapat tücsök muzsikája festi alá a hangulatot. A felvételt eddig 6781-en hallgatták meg. Hegedűs huszonkét lemez, számtalan koncert, több rangos díj után, két hétig tartó koncertmentes időszakban ült le otthon a zongorához, és kapcsolta be a kamerát. – 17 éves nagyfiam mutatta meg a YouTube-ot, az ő ötlete volt, én pedig belementem, bár kicsit úgy érzem magam ebben a közegben, mint elefánt a porcelánboltban – mondja a művész. – Aztán láttam, hogy a net közönsége milyen. Eleinte nagyon sokan hallgatták meg a felvételeket, pörgött a számláló. De kiderült, a netezők zöme többnyire mindig az újra kattint, a régebbi nem érdekli. És épp ez az, ami miatt szerintem nem fognak eltűnni a hagyományos hanghordozók. Hiszen egy jó CD-felvétel mégis olyan érték, amely nem devalválódik csak attól, hogy régi.

Élőben, Vásárhelyen

Hegedűs Endre szereti Paul McCartney zenéjét; még nem látta a gitáros produkciót, de most, hogy szóba került, ígérte, meg fogja nézni. Hozzáteszi: míg a brit zenész életét nemigen befolyásolja, mennyire fogy a lemeze, és hányan váltanak jegyet a koncertjére, ő azért ugyanezt nem mondhatja el. Izgult az április 15-i zeneakadémiai koncert előtt is, hiszen egy nappal korábban még tüntettek az emberek Budapesten. A hangverseny jól sikerült, minden szempontból. Hegedűs Endrét legközelebb május 17-én délután 5-től hallhatja élőben a vásárhelyi közönség a Petőfi Sándor Művelődési Központban, egy jótékonysági rendezvényen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális foglalkoztató Mindszenten?

Mindszent - A legutóbbi mindszenti testületi ülésen volt arról szó, hogy a pajzsmirigybetegek megyei egyesülete szociális foglalkoztatót szeretne létrehozni. Tovább olvasom