Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Igazságról, jóságról – bábokkal

Hódmezővásárhely - Értelmi sérült gyerekekkel foglalkoznak, munka után, esténként bábokat készítenek, mesejátékokat tanulnak a vásárhelyi Kócbabák Bábszínház tagjai. Tamasik Ágnes, Bagi Szilvia és Papné Máté Zita közel 4 éve szórakoztatja a gyerekeket.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Igazság, jóság, szépség. Értékeket közvetít a bábjáték, amely egyébként nemcsak szórakoztató, hanem jó nevelő eszköz is. Főként a mai világban, amikor sokféle hatás éri a gyerekeket – fogalmazott a vásárhelyi Kócbabák Bábszínház egyik tagja, Tamasik Ágnes. A másik két bábozó, Bagi Szilvia és Papné Máté Zita is más-más miatt kedveli ezt a műfajt. Szilvia azért, mert szereti a mosolygós gyerekarcokat, elemében van a színpadon, és egyben kikapcsolja. Zita a játékkal kifejezheti önmagát. Mindhárman a Kozmutza Flóra intézményben dolgoznak Vásárhelyen, értelmi sérült gyermekekkel foglalkoznak, Ági szociális munkás, Szilvi gyógypedagógiai asszisztens, Zita gyógypedagógus. Közel 4 éve alakították a Kócbabákat.

Nemcsak úgy nekivágtak a bábozásnak, előtte Ági és Szilvi Budapesten egy 120 órás tanfolyamon vett részt, ahol olyan művészektől tanultak, mint például Urbán Gyula bábrendező, vagy a fővárosi bábszínház bábkészítő műhelyének vezetője, Koryürek Vera.

Ági, Zita és Szilvi közösen készíti a bábokat. Fotó: Török Anita
Ági, Zita és Szilvi közösen készíti a bábokat. Fotó: Török Anita

– A képzésre a beugró egy dolgozat volt, és persze vizsgázni is kellett. Ágival és egy harmadik társunkkal a Vénasszony és halál című mesejátékot mutattuk be. Ezt mai napig játsszuk, csak éppen Tollas Bözske címmel, nem akarjuk, hogy a gyerekek megijedjenek első hallásra, mert maga az előadás nagyon vicces, humoros – mesélte Szilvi. A képzésen megtanulták azt is, hogyan kell különböző bábokat készíteni, ami – mint elárulták –, ha kiválasztották a mesét, akkor már könnyen megy. Fontos, hogy egy mesében egy stílusú bábbal szórakoztassák a közönséget. A munka egyébként nem a bábkészítéssel kezdődik. Előbb a mesét dramatizálni kell, ezután találják ki, melyek a legkifejezőbbek az adott darabhoz.

– Esténként, hétvégén készítjük a bábokat. Általában Ági szüleinél jövünk össze, ott van a bábszobánk, de nagyon jó lenne, ha találnánk egy fix helyet, ahol nemcsak a kellékeket készíthetnénk el, hanem próbálhatnánk is – jegyezte meg Szilvi. Egy-egy előadást egy-két hónapig is gyakorolnak, mielőtt bemutatnák. Jelenleg nyolc meséből áll a repertoárjuk. Vásárhely mellett a környező és a szomszédos megye településein is felléptek már. Algyőn harmadik éve szerveznek egyhetes bábtábort, ahol a gyerekeket is beavatják a bábkészítés rejtelmeibe, és közös előadással zárják a programot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kakas, galamb a piacról

Nem nagy ördöngösség a szárnyasok levágása, kopasztása, mégis inkább az idősebbek vásárolnak élő aprójószágot – hallottuk a vásárhelyi piacon. Tovább olvasom