Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Igen helyett bólintottak az esküvőjükön

Hódmezővásárhely - Siketnémán született a vásárhelyi Sipos házaspár mindkét tagja. József és Terézia jeltolmács segítségével kötött házasságot, az igent pedig bólintás helyettesítette. A pár a helyi szociális otthon lakója.
Jeltolmács segítette az anyakönyvvezető munkáját, a pár pedig az igen kimondása helyett bólintással erősítette meg házasságkötési szándékát 20 évvel ezelőtt a vásárhelyi városházán. Sipos József és felesége, Terézia szülei ép hallásúak voltak, ők siketnémán születtek. Az asszony testvére is sérült, miután édesanyjuk himlős lett a terhessége alatt. A pár speciális iskolában tanult. Az 56 éves asszony csak jelbeszéddel tud kommunikálni, a 63 éves férfi viszont hangokat is ejt.

Első látásra egymásba szerettek – jelelte gyorsan kezeivel József a helyi szociális otthonban. 8 éve költöztek be az intézmény egyik kétágyas szobájába. A férfi vehemensen mutogatott, jeltolmácsunk, Gila Andrásné alig győzte fordítani a mondandóját. Kiderült: a majolikagyárban találtak egymásra, ahol mindketten kisegítő munkásként dolgoztak, takarítóként. Az esküvő után lakást vásároltak a belvárosban, később azonban már nem tudták ellátni magukat, otthonba kerültek.

Terézia és József örül, ha valaki ért a jelekből. Fotó: Tésik Attila
Terézia és József örül, ha valaki ért a jelekből. Fotó: Tésik Attila

A házaspár jól tud szájról olvasni, ezért nagyon szeret tévét nézni. A délelőtti csevegős műsorokat kedvelik, legszívesebben azonban utaznának. Ám erre kevés alkalmuk nyílik. Önállóan Szegednél tovább nem merészkednek. Soha nem bántották őket azért, mert siketnémák, mindig megértetik magukat. Gond csak akkor van, ha nem szépen artikulál a beszélgetőpartner, ha pedig végképp nem értik egymást, leírják mondandójukat.

2000 jel

Tíz hónap alatt sajátítható el a jelbeszéd, amelyhez több mint 2000 jelet kell megtanulni. Ezek azonban a helyi szokásokhoz igazodnak, így akár megyénként is eltérőek lehetnek. Például az anya szót a jobb orca, de a jobb fül megérintésével is lehet mutatni.

Olvasóink írták

  • 1. cipész 2009. július 04. 18:54
    „Ismerem ezt a családot mindig néztem őket, hogy milyen aranyosak.
    Nagyon jó egészséget kívánok nekik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90 milliós helyiadó-tartozás

Hódmezővásárhely - 90 millió forint helyi adóval tartoznak a vásárhelyiek – hangzott el tegnap… Tovább olvasom