Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Így óvjuk meg állatainkat szilveszterkor

Tűzijáték, petárda zaj, kiabáló emberek; az állatokat gyakran halálra rémítik az óévet búcsúztató hangok, minek következtében elkóborolhatnak, megrémülhetnek, sőt, még agresszívvá is válhatnak.
Hamarosan eljön az ideje, hogy elbúcsúztassuk az óévet, és köszöntsük az újat. A hangsokodás, a zaj nagyon megviselheti kisállatainkat, ilyenkor az állatbegyűjtők is sok elkóborolt kedvencet fognak be.

Hódmezővásárhelyen, a hódtói ebfuttatóban beszélgetünk László Emesével, aki elmeséli, hogy kutyáját mindig halálra rémíti a petárdák zaja. - Általában nem hozom őt be az ebfuttatóba, mert jobban szeretek vele nagyokat sétálni, de ilyenkor újév közeledtével nagyon sokan durrogtatnak mindenfelé. Ez nem csak a kedvencemet, hanem engem is megrémít, előfordult már, hogy pár tinédzser direkt a lábamhoz és a kutyámhoz dobált petárdákat - magyarázza.

Tehetünk óvintézkedéseket, amikkel a balesetek száma lecsökkenthető. Kinti kedvenceinket a tüzijátékok idejére vigyük be a lakásba, vagy ha ezt nem tehetjük meg, bizonyosodjunk meg róla, hogy a telek minden pontja biztonságos-e, a rémülettől felajzott ebek például, nem tudják-e átugrani azt. Nem tanácsos azonban kikötni a kutyát; volt már rá példa, hogy az eb a nyakára tekerte a láncot és megfulladt. Mindenképpen ellenőrizzük, hogy az állatban található chip be van-e regisztrálva, mert ha nincs, elkóborlás esetén nem tudják beazonosítani.

A kint tartott kedvenceinkhez menjünk ki időnként, és nyugtassuk meg őket. Vigyázzunk, mert néha a stressztől állataink agresszívvá válhatnak.
- A kutyusom annyira fél, hogy mindig elbújik a lakás egyik sarkába a függöny mögé, és remegve vészeli át ezt az időszakot. Sokszor megyek oda hozzá, simogatom, nyugtatgatom, de nem sok sikerrel- teszi hozzá Emese, aki nem meri otthon hagyni kiskedvencét Szilveszterkor, fél, hogy az kárt tenne magában vagy a berendezésben míg ő nincs a lakásban.

Még a zajok előtt, világossal vigyük el sétáltatni őket, szigorúan csak pórázon, a nyakörvet úgy állítsuk, hogy az állat ne tudjon belőle kibújni!
Ha mi magunk is szeretnénk pirotechnikai eszközöket használni, ügyeljünk arra, hogy azzal se saját, se más állatainak épségét ne kockáztassuk. Egy rossz irányba kilőtt tüzijáték könnyen a szomszéd udvarában landolhat.

Tűzijátékot lehet, petárdát azonban tilos venni, és használni, erre a Katasztrófavédelem hivatalos honlapján is felhívják a figyelmünket. Fokozottan figyeljünk magunkra, egymásra és kedvenceinkre, mert szilveszterkor rémült, elkóborolt állatok tucatjait gázolják el az autósok. Ha pedig kénytelenek vagyunk vezetni december 31-én, lassan, figyelmesen közlekedjünk, számítani kell arra, hogy egy ijedt állat bármikur keresztül futhat az úttesten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizes részvényeket vesz Vásárhely

10 százalékos tulajdonrészt szeretne az Alföldvíz Zrt.-ben Hódmezővásárhely önkormányzata, most előbb 369 millió forint értékben vásárol részvényeket. Tovább olvasom