Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Ilike néni 102 éves lett

Székkutas - Betöltötte 102. életévét a székkutasi Papp Ilona. Az idős asszony 1 évvel ezelőtt még elénk szaladt a kapuba, most már azonban ágyhoz kötve tölti mindennapjait.
Egy évvel ezelőtt, amikor becsöngettünk a székkutasi Egri Béláné házába, egy néni perdült elénk fiatalos lendülettel. Kérdésünkre, hogy itt lakik-e a 101 éves asszony, vidáman közölte: „Én vagyok!" Papp Ilona hihetetlen vitalitással osztotta meg élete történetét lapunkkal. Elmesélte, hogy az 1950–60-as években több mint 10 évig dolgozott egy fővárosi szövetkezetben, ahol színésznőknek varrt fehérneműt, fűzőt, kombinét. Egy-egy darabot meg is mutatott a kedvünkért. Azt is megtudtuk tőle, hogy udvarlója akadt ugyan – nem is egy, nem is kettő –, de soha nem ment férjhez. 101 évesen verhetetlen diós süteményt és sós stanglit készít – újságolta akkor Ilike néni unokahúga, Egri Béláné. Tavaly novemberben azzal búcsúztunk tőlük, hogy találkozunk egy év múlva.

Ilike néni (elöl) és unokahúga, Terike tavaly még együtt főzőcskézett a konyhában. Fotó: Tésik Attila
Ilike néni (elöl) és unokahúga, Terike tavaly még együtt főzőcskézett a konyhában.
Fotó: Tésik Attila

A székkutasi kis házban tegnap már nem Ilike jött elénk. Unokahúga és a gondozónő, Rácz Józsefné fogadott bennünket. Kiderült: a születésnapos 102 éves néni súlyos beteg.

– Fél évvel ezelőtt egy nagyobb műtéten esett át. Azóta ágyhoz van láncolva. Mindig határozott, önálló egyéniség volt, nagyon nehezen viseli az állandó fekvést – magyarázta a 91 éves unokahúg, Terike, aki azt kérte, állapotára tekintettel ne készítsünk fotót nagynénjéről. Végül az ünnepelttel is sikerült néhány szót váltanunk. Csillogó szemekkel mesélte, hogy milyen sokan felköszöntötték a 102. születésnapján. A falu polgármestere, Szél István is járt náluk, kapott tőle egy csokor virágot. Ottjártunkkor egyébként egy szomszéd is meglátogatta az idős asszonyt, hogy tolmácsolja születésnapi jókívánságait.

Olvasóink írták

 • 3. becsei.sandor 2010. november 30. 11:49
  „Egészséget Ilikenéninek és kamaszlány unokahugának. A statisztikák nagyon megnyugtatóak,
  100-éves koruk után már nagyon kevesen halnak meg.”
 • 2. varadipal 2010. november 26. 13:32
  „Isten éltesse még sokáig erőben, egészségben. Jól beintett a Nyufinak./57 éve nyugdíjas, saját jogon./”
 • 1. zoltanszabo 2010. november 26. 11:59
  „Nagyon szép kor. Én nem szeretnék eddig élni.Nem sokan vannak akik ennyi évig élvezik a nyugdíjat.Matolcsi elv. mit szólna ha ennyire kitolódna az életünk.
  A hosszú élet titka --soha se menni férjhez? Ezért van a sok szingli nő??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élelmiszerosztás, könyvbemutató

Mártély - Tartós élelmiszert osztanak december 3-án és 4-én a faluban. Balogh Jánosné polgármester… Tovább olvasom