Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Imád kertészkedni a 100 éves Margit néni

Hódmezővásárhely - Eredeti nyelven nézi a német filmeket, kedvenc politikusa Angela Merkel, és imád kertészkedni a vásárhelyi Zsoldos Margit, aki a közelmúltban töltötte be századik életévét.
– Nem csinálunk kisasszonyt senkiből – közölte szigorúan annak idején nagyapja a vásárhelyi Zsoldos Margittal, aki a közelmúltban ünnepelte századik születésnapját. A nagyapa azt akarta, ne is álmodozzon arról, hogy a polgári iskola után gimnáziumba megy.

– Nagyon szerettem tanulni, de akkoriban egy unoka nem beszélhetett arról a nagyapjával, milyen tervei vannak. Egy út állt előttem: férjhez megyek. Végül nehezen, de a papa beleegyezett, hogy leérettségizzem – idézte fel Margit néni, aki jelenleg is a családjáról elnevezett Zsoldos utcában lakik.

Édesapja elveszítette az egyik lábát az első világháborúban, nagyon megromlott az egészsége. Nem sokkal később meghalt. Margit nénivel a nagypapához költözött az édesanyja, akinek egy fillér jövedelme sem volt. A papa gazdálkodott, később emiatt kuláklistára is került.

Zsoldos Margit muskátligondozás közben. Legalább 15 évet letagadhatna. Fotó: Frank Yvette
Zsoldos Margit muskátligondozás közben. Legalább 15 évet letagadhatna.
Fotó: Frank Yvette

– Két hetet adtak, hogy a polgári után letegyem a gimnáziumhoz szükséges különbözeti vizsgákat. Végül felvettek, bár az első évben közepest is kaptam, amihez nem voltam hozzászokva, de már kitűnőre érettségiztem. Azt gondoltam, kertészeti főiskolára megyek, rájöttem azonban, akkor korán kell kelnem, így elvetettem – magyarázta nevetve Margit néni, aki egyébként minimum 15 évet letagadhatna a korából. Nem lett ugyan kertész, de mind a mai napig ő gondozza otthonuk kertjét – imád a virágokkal pepecselni.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A polgári tanárképző főiskolát javasolták neki, mondván: ha egyetemet végez, 5-6 évig ne számítson munkára. Magyar–német szakon diplomázott úgy, hogy a vizsgák előtt, 23 évesen tüdőbeteg lett. Hónapokat töltött Mátraházán, ahol 1936-ban a berlini olimpia közvetítését figyelte. Betegtársai közül sokan meghaltak, mint megjegyezte, neki szerencséje volt.

– Szerencsém volt a második világháborúban is. Akkor már Szentesen tanítottam. Szombat délután hazajöttem Vásárhelyre anyukámhoz, ahol vasárnap ért a hír: jönnek az oroszok. Csak azzal voltam elfoglalva, miként jutok vissza az iskolába, jobb híján átgyalogoltam Szentesre, de néhány kollégámon kívül már senkit nem találtam ott. Vissza nem mehettem Vásárhelyre, velük indultam lovas kocsival Lajosmizsére. A csongrádi hídon éppen átértünk, mielőtt lőni kezdték, a kukoricásban húztuk meg magunkat. Elvesztettem a bőröndömet, egy szál ruhában indultam a húgomékhoz Kaposvárra, ahol a férje katonaként állomásozott. Végül csak Nagybereken találkoztam velük, együtt mentünk Ausztriába, ahol a testvérem kislányt szült a tábori kórházban, sajnos pár nap múlva meghalt a gyerek. Ilyen állapotban kerültünk angol fogságba, majd tértünk vissza Vásárhelyre – mondta szomorúan.

Azután sem volt könnyebb az élete. A német szak miatt kezdetben megbélyegezték, később oroszra váltott, amit 20 évig tanított a magyarral együtt Vásárhelyen.

– Több tanítványommal is tartom a kapcsolatot, interneten szoktak írni, érdeklődni. Délutánonként általában német filmet nézek, hogy ne kopjon a nyelvtudásom. Kedvenc politikusom Angela Merkel német kancellár, szívesen hallgatom a beszédeit. A hazai politika is érdekel, bár a választást már úgysem érem meg – legyintett lemondó mosollyal Zsoldos Margit.

Olvasóink írták

 • 7. abai 2013. július 12. 12:28
  „Margit néni, hogyne élné meg a következő választást, sőt kívánom, hogy még néhány azt követőt is!”
 • 6. mivan? 2013. július 10. 18:00
  „Íme az élő történelem. Ezt a cikket olvasva egyből optimistább lettem.”
 • 5. csillogás 2013. július 10. 12:49
  „Én is sok erőt/jó egészséget, és még sok ilyen évet kívánok a hölgynek :)”
 • 4. rt0831 2013. július 10. 07:34
  „Sok-sok erőt és boldogságot kívánok!”
 • 3. pirosmedence 2013. július 09. 06:11
  „Hihetetlen! 100 év: Istenem, de aranyos! További jó egészséget!”
 • 2. szabójóska 2013. július 08. 17:28
  „Isten éltesse még sokáig! Ezt kívánja Szegedről kedves barátnőjének és gimnáziumi padtársának Tóth Katalinnak leánya Tornyai Ilona és Családja.Anyánk emlékiratában hosszan ír az együtt eltöltött gimnáziumi ídőkről, arról, hogy padtársának választotta és az első padban ültek Jó egészséget kívánunk és még sok-sok szép virágot.”
 • 1. Rubicon 2013. július 08. 14:36
  „Kedves Margit néni!
  Isten éltesse erőben, egészségben és még sokáig gondozza a virágait.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadtéri konditermet avattak Vásárhelyen

Birtokba vették a fiatalok vasárnap délután Vásárhelyen, a Hódtóban a Tiszta Szívvel Egyesület negyedik játszóterét. Tovább olvasom