Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Imával kezdik a napot az elsősök

Hósmezővásárhely - A kicsik mindennap imával,a nagyok anélkül kezdik és fejezik be a tanulást a kertvárosi iskolában Vásárhelyen. Ez persze csak egy apró különbség,a felmenő rendszerben egyházivá lett intézmény legkisebbjei áhítatra és misére járnak, a nagyoknak ez csak fakultatív.
A tanári karnak is kihívás volt a váltás, az egyház szellemiségét nem könnyű ugyanis hitelesen közvetíteni.

A tornateremben gyülekeznek minden kedden reggel tanítás előtt a vásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskola elsős és másodikos diákjai – nem egy kis reggeli testmozgás, hanem az áhítat kedvéért. Bibliai történeteket hallgatnak, s bár kisgyerekek még, viszonylag nyugodtan végigülik a 15 percet. Sőt ha kell, még a hét szűk és bő esztendőt szimbolizáló búzakalászokat is utánozni próbálják – ahogy tették tegnap is. „A szeretet mindenkié" – ezt pedig teli torokból éneklik zárásként mindannyian.

A nagyobbak is részt vehetnek az áhítaton, de ez számukra nem kötelező. Az iskola ugyanis egy évvel ezelőtt felmenő rendszerben lett egyházi, így most még a kettősség uralja az intézményt. A kicsiket például Dicsértessék!-kel tanítják köszönni, a nagyobbak Jó napot kívánok!-ot mondanak. Az elsősök és másodikosok tanítás előtt és után, valamint étkezés előtt és után közösen imádkoznak, a felsőbb osztályosok egyszerűen csak jó étvágyat kívánnak. A kicsiknek heti kétszer hittanórájuk van, és havonta egyszer vasárnapi misére kell menniük, a nagyobbaknak csak felajánlják mindkét lehetőséget.

Reggeli áhítat. Kopasz István plébános gitárszóval teszi még változatosabbá a foglalkozást. Fotó: Tésik Attila
Reggeli áhítat. Kopasz István plébános gitárszóval teszi még változatosabbá a foglalkozást.
Fotó: Tésik Attila

Néhányan élnek is vele – ezt már Juhászné Wolf Edit igazgatótól tudjuk. Kérdésünkre elmondta: a tantestületet meglepte ugyan a döntés, hogy az ő intézményüket adta át az önkormányzat az egyházmegyének, végül azonban szinte mindenki örömmel állt az új kihívás elé. Egyetlen olyan tanár volt csupán, aki úgy döntött, a megváltozott körülmények között nem akar tovább itt tanítani. A többiek vállalták a feladatot – nem egyszerű ugyanis hitelesen közvetíteni az egyházi szellemiséget olyanoknak, akik korábban nem voltak vallásgyakorlók (a diákok szülei választhatnak a katolikus és a református nevelés közt). Ennek a helyzetnek a megoldásában segítenek a lelki napok és lelki gyakorlatok, illetve a bibliaórák – az igazgatónő azt mondja, tulajdonképpen sok dolgot együtt tanulnak a gyerekekkel és a szülőkkel. Az évnyitó és -záró misék meg a többi rendezvény olyan lelki töltést ad nekik – tette hozzá, hogy gyakorlatilag zökkenőmentes volt a váltás, amelyhez az egyházmegye is minden segítséget megadott.

Ami a kicsiknek kötelező, a nagyoknak választható a vásárhelyi katolikus iskolában. Fotó: Tésik Attila
Ami a kicsiknek kötelező, a nagyoknak választható a vásárhelyi katolikus iskolában.
Fotó: Tésik Attila

Tapasztalataik szerint a gyerekek egyre lelkesebbek – az egyik első osztály tanulói a kedvünkért megmutatták a keresztvetést, elmondtak két imát, és egymás szavába vágva meséltek ez elmúlt napi hittanórákról. Büszkén mutatták a tábla fölé elhelyezett keresztet. Ez és az egyházi hírmondó a falon emlékeztet arra, hogy az iskola katolikus lett. Az igazgatónő szerint ezek az apróságok és a már felsorolt programok elegendőek ahhoz, hogy a kisgyermekek felnőttkorukra eldöntsék, mennyit emelnek be a keresztény hitből a mindennapi életükbe.

Igyekszik beilleszkedni

Maga az igazgatónő, Juhászné Wolf Edit sem gyakorolta rendszeresen a hitét a tavalyi váltás előtt. Isten létében sohasem kételkedett, de az elmúlt egy évben komoly változás történt az életében.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Tuahcam 2008. november 10. 23:50
  „Ezt az iskolát nem az egyház választotta. Ezt kapták...
  Az egyháznak (szerzeteseknek) a középkorban előbb voltak iskoláik, mint az államnak, tehát több tapasztalata/tuk lehet a dologban. Erre a bűnös bandára (azaz kormányzat, állam, stb.) kevésbé szívesen is bíznám gyerekem nevelését, mint az egyházra.
  Valamelyikőtök csak egyszer is szóbaelegyedett már a plébánossal vagy 1-1 nővérrel?...”
 • 23. tisch 2008. november 10. 11:42
  „Hello Jim!

  Jó, nem gonosz, inkább csak gonoszkodás, kötekedés, valami hasonló... de nem véresen komoly...
  Te irtad: ´mert ö talán teljesen más mint a "földi képviselői"´, mire én
  ´Teremté tehát az Isten az embert az ő képére, Isten képére teremté őt´, vagyis olyanok vagyunk (mi emberek), mint ő ( már ha jól olvasom ) ... akkor viszont már régen rossz...
  de nem akarok belemenni, mert be kell valljam, nem vagyok elegendő ismeret birtokában egy ilyen vitához ... és nem is idevaló... csak a sulit sajnálom... még mindig...
  bocs a kitérőért...

  Szép napot!”
 • 22. jim 2008. november 09. 17:40
  „Hello tisch,
  igazad van. de nem értem egészen, miért volt gonosz töled ezt a bibliavers?”
 • 21. tisch 2008. november 09. 00:24
  „Hello!

  Érdekes, kicsit elkanyarodtunk az eredeti témától... vagy nem? szerintem...
  Jim: Ha gonosz akarnék lenni:
  "És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon.
  Teremté tehát az Isten az embert az ő képére, Isten képére teremté őt: férfiúvá és asszonynyá teremté őket." vagy:
  "And God said, Let us make man in our image, after our likeness: and let them have dominion over the fish of the sea, and over the fowl of the air, and over the cattle, and over all the earth, and over every creeping thing that creepeth upon the earth.
  So God created man in his own image, in the image of God created he him; male and female created he them. "
  de inkább ne, mert ez nem az én területem, nekem ez ingoványos...és lehet, hogy rosszul értelmeztem... amúgy is csak kötekedésnek tettem ide... bocs rossz napom van...
  szóval: én azt kifogásolom, hogy egy világi iskolát az egyház kezébe adtak, meg sem kérdezték az odajárókat, akarják-e vagy sem... persze legyenek egyházi iskolák, ha kell az egyháznak, hát építsen, aztán az megy oda, aki akar, de hagyják meg a világiakat és ne kényszerítsenek senkit egyháziba ( most mondhatják, hogy nem muszáj, de nem mindenki tud váltani, mégha akarna is ... )

  üdv.”
 • 20. jim 2008. november 08. 09:37
  „Kedves malory,
  bocs a nyelvtani hibák, ez azért, mert nem vagyok magyar.
  Értem amit mondod. Remélem, hogy a sok rossz tapasztalaid a papokkal nem vetsz meg a végen Isten is, mert ö talán teljesen más mint a "földi képviselői".”
 • 19. malory 2008. november 07. 20:06
  „Ezek közt nem látom az összefüggést, senki sem mondta hogy simán engedi a legvadabb számítógépjátokAT. A magyarban kell ám ragzani! ;)
  Épp arról volt szó (részemről), hogy otthon kell és lehet nevelni a gyereket, ehhez nem kell elvinni templomba. Mindenki maga dönti el, mit enged meg a gyerekének.
  Figyelmedbe ajánlom az egyház újabb pozitív megmozdulását: postást vert a pap... Bravó! Nem kell az álszentség, nem kell az egyház az áhitathoz... Pláne nem, ha nem is akarja valaki... Én nem erőltetem áttérésre a hívőket, akkor fordítva miért nincs így?!”
 • 18. jim 2008. november 07. 11:51
  „Érdekes, hogy milyen veszelyes tartják egy kis áhitat.
  De a legvadabb számitógépjátékok simán engednek a legkissebb gyerekeknek.”
 • 17. malory 2008. november 05. 22:24
  „Előző gondoltahoz egy csepp folytatás.
  Epapa, ilyen jó dolgokat szerinted csak vallásos emberek tesznek?! Neked is jól áthajították a fejed... És szted káromkodni is csak nem vallásosok káromkodnka? Sokáig laktam Szegeden a nagyállomás felé, az egyházi suliból kilépve a gyerekek ha lehet, még rosszabbak voltak mint a nem oda járók, hiszen ha valamit korlátoznak, akkor az még érdekesebb.
  Szerintem nevelés kérdése, milyen lesz valaki, nem azé, hogy jár-e templomba...”
 • 16. malory 2008. november 05. 22:21
  „Szerintem a hittel semmi gond nincs, mindenkinek joga hinni avagy sem.
  Az egyházat viszont úgy kéne bezáratni szőröstől-bőröstől, ahogy van, mert bizony, csak egy kis történelem-ismeret kell hozzá, hogy a keresztes háborúktól a búcsúcédulákon át a püspöki, érseki dőzsölésen kívül semmiről nem szól az egész, nemhogy az emberekről meg a hitről. Pláne a 21. sz-ban...
  Arra kényszeríteni egy csomó gyereket, kisgyereket a mai világban, hogy állandóan imádkozzon... Nem is értik, mi az meg minek az. Az ilyen sulikban az ellentmondás elkerülése végett biológiát nem oktatnak? (Darwin és társai)
  Nem, tv előtt ülni sem jobb, de az iskolában nem is köteleznek a tv elé ülni, azt otthon te a saját gyerekednek úgy engeded meg, ahogy te jónak érzed. Lehet foglalkozni is azzal a gyerekkel, nem muszáj a tv elé dugni, hogy csöndben legyen. Lehet vele játszani, az való a gyereknek, nem a miatyánk.
  De most mi van az imádkozással? Akik ateisták és így is akarják nevelni a gyereküket, azok írássák át? Vagy azoknak nincsen joga nemimádkozni?
  Kinek mi az érték, nem kell a hívőket sem leszólni, de fordítva sem, mert nem csak a keresztény lehet normális meg jó ember... Kettőnek semmi köze egymáshoz.”
 • 15. ePapa 2008. november 05. 21:04
  „"Esztergapad": Talán csak mi itt Mországon szoktunk el a vallásosság kifejezésétől (mert a vallástalanság kifejezését egyáltalán nem tartjuk furcsának, mint pl. a káromkodás, trágár beszéd, durvaság, csalás, stb.), mert sokfelé (pl. Németország, Franciaország) egészen természetes, hogy egy moszlim leteríti szőnyegét imádkozni még munkaidőben is.

  Ami az adóforintokat illeti, talán nem nehéz belátni, hogy a vallásosok adója meg a Németh Lászlóba járók gyerekeinek tanulását is finanszírozza.

  Az egyháznak vannak hibái /el is ismeri/, de erényei is: hite adott erőt utóbb Tőkés László ref papnak, hogy egy ország szabadságáért kockára tegye az életét, előbb /´60-as évek/ Martin Luther Kingnek /baptista lelkész/, hogy kiálljon az USA-ban a színesbőrűek egyenjogúságágért /aztán lelőtték ´68-ban/. Amit Kalkuttai Teréz anya csinált, azt sem sokan csinálják manapság... Böjthe Csaba ferences pap sem csak imádkozik, hanem minden idejét-erejét-pénzét az árva gyerekeknek szenteli. Szóval vannak erényei is az egyháznak ;-)”
 • 14. tisch 2008. november 05. 15:07
  „Kedves Bagoly!

  ...mondja verébnek...
  de miért is?
  Győzz meg, hogy ez jó volt...

  Üdv.”
 • 13. bagoly55 2008. november 05. 14:54
  „Tisch!

  Szerintem te vagy a zombi. Legalább is agyilag.”
 • 12. JB007 2008. november 05. 14:41
  „A kertvárosi iskolát és óvodát nem fenyegette a bezárás, mivel a közelben nincs másik intézmény, valamint a városrészben rengeteg fiatal él. Akik most - velünk egyetemben - a Németh Lászlóba vagy a Holló utcára viszik a gyerekeket.
  Kérdezzen érintett szülőket meg aki ezt támogatja, meglepődik majd mennyire nem szimpatikus ez a döntés. Csak itt nem volt lehetőség beleszólni. (Ne jöjjön senki a lakossági fórumokkal, voltam már, az csak egy vicc)”
 • 11. nevelő 2008. november 05. 13:31
  „"...nem egy kis reggeli testmozgás, hanem az áhítat kedvéért." Szerintem a gyerekeknek egy kis testmozgás többet használna. Ami a keresztvetést illeti: szegények majd amikor reggel elmennek munkába és keresztet vetnek az esztergagép mellett, majd nézhetnek... Van egy idióta tv-műsor, ahol az "arcoskodásért" strigula jár, és ha valamiben, akkor ebben egyetértek. Erre nevelni a gyerekekekt?!”
 • 10. tisch 2008. november 05. 13:20
  „Üdv!

  9.-re: "Május végén írták alá ünnepélyes keretek között az önkormányzat és az egyházmegye megállapodását, melynek értelmében - a működtetés anyagi feltételeinek közös biztosítása mellett - a nyolc évfolyamos iskola és a kilenc csoportot befogadó óvoda szeptemberben már katolikus intézményként kezdheti el a tanévet."
  forrás: http://ujember.katolikus.hu/Archivum/2007.06.10/0404.html
  vagyis a város - a mi! - pénzünk is benne van...
  Bezáratni? Miért? Békén hagyni!!!
  Arra próbáltam rávilágítani, hogy a katolikus egyháznak már régen nincs joga erkölcsről és hasonlókról prédikálni... de mondhatja, csak kicsit hiteltelen... legalábbis számomra...
  szocik? ebben lehet hogy egyetértünk...

  Szép napot!”
 • 9. hajrá 2008. november 05. 13:06
  „Az egyházi iskola fenntartja az egyház pénzéből az iskolát, lassan már szinte egy fillért nem kapnak az államtól! Ez csak egy tény!
  De lehet inkább be kellett volna záratni nem, így kevesebb zombi, pedofil, inkvizítor és háborús bűnös nevelkedne,ugye?
  Hát ez eléggé szánalmas ha valaki így gondolkozik!
  Nem minden pap pedofil, a keresztes háborúnak mi köze egy általnáos iskola fenntartához?
  Ennyi erővel a szocialista párt tömeggyilkosok gyülekezete!!!!”
 • 8. tisch 2008. november 05. 12:58
  „Üdv!

  7-re: vallásos != zombi, de én nem is azt kritizáltam ( nincs jogom senki hitét bírálni, nem is teszem! ), én csupán annak a meggyőződésemnek adtam hangot, hogy nem kellett volna egy világi iskolát az egyháznak adni hogy ott zombikat nevelhessen, ha kell nekik egy suli, építsenek a SAJÁT! pénzükből... erkölcs,tisztelet,jómodor? röhögnöm kell... a keresztes háborúktól kezdve az iknvizíción át a pedofil papokkal bezárva... a sor tetszőlegesen folytatható...tényleg, az igaz, hogy a kereszténység a rabszolgák vallása volt és az is maradt?

  További szép napot!”
 • 7. hajrá 2008. november 05. 12:37
  „Aki vallásos az zombi?
  TUdod ki a zombi? Az a szerencsétlen gyerek aki egész nap a számítógép és a TV előtt csücsül és nézi (nézetik vele a szülei) a Mónika showt. Na ez zombi!!!
  Itt legalább tanul erkölcsöt, tiszteletet, és jómodort!
  Szerencsések ezek a gyerekek, mert legalább valamilyen értéket is kapnak a gyalázatos oktatási rendszeren belül!!!!”
 • 6. mackó 2008. november 05. 12:02
  „Valahogy én is úgy látom, hogy a kertvárosi suliba nem illik a vallásosság. Sok fiatal lakik ott , a papok jól kiszúrták ezt a helyet.
  Kellene egy templomot is építeni.”
 • 5. tisch 2008. november 05. 11:42
  „Őszínte részvétem!
  Jó suli volt, kár érte... soha nem értettem, hogy miért pont a Kertvárosit kellett a papoknak adni...itt soha nem volt se templom, se aktiv hitélet, se semmi... csak gyerekek vannak... akik szerettek volna normális helyre járni, amit sajnos most már nem tehetnek meg... majd lesz egy csomó zombi... az kell a hatalomnak, könnyen irányítható, befolyásolható tömeg...

  R.I.P.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Imre beszédét elemezték a diákok az Emlékpontban

Hódmezővásárhely - 52 évvel ezelőtt, 1956. november 4-én hajnalban indult meg a szovjet hadsereg… Tovább olvasom