Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

In memoriam Bozsér Áron Manó

Örök nyugalomra helyezték 2014. 12. 8-án a hódmezővásárhelyi Kincses temetőben Bozsér Áron Manót, a város Pro Urbe díjas polgárát.
Bozsér Áron Manó 1927. február 28-án született Hódmezővásárhelyen. Szülei Vásárhely határában földműveléssel foglalkoztak.

Tanulmányait a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban szerzett érettségit követően a Nagykőrösi Református Tanítóképzőben folytatta, ahol 1947-ben tanítói oklevelet szerzett. Ebben az évben az I. számú Református Általános Iskolában kezdett dolgozni. Az iskola később a Tabáni Általános Iskola, majd Szántó Kovács János Iskola nevet vette fel. Pályáját több szakaszra osztotta az élet, hiszen 1949-ig helyettesítő tanító volt, majd ezután kapott állandó státuszt az iskolában. Ezt követően iratkozott be a szegedi főiskola földrajz- biológia szakára, s kapta meg tanári diplomáját.

A szó legszorosabb értelmében iskolateremtő egyéniség volt. Működése alatt a több telephelyen működő intézményt sikerült egy helyen kialakítania. Ennek a folyamatnak a befejezése a tornaterem megépítése volt, amit évtizedekig nélkülöztek az itt tanuló diákok és testnevelőik. 1961-ben ő szervezte meg a Dolgozók Önálló Általános Iskoláját, mely országos hírnevet is szerzett, hiszen annyian iratkoztak be. 1964-től 23 éven át igazgatta szívéhez nőtt iskoláját a Szék utcán.

A tantestületben olyan légkört alakított ki, hogy lehetővé tette a tehetségek kibontakozását. Akiben észrevette a tehetséget, azt olyan feladatokkal bízta meg, hogy még jobban elősegítse fejlődését. Több munkatársát vezetői feladatok ellátására is felkészítette. Büszke volt kollegái eredményeire. Nagyfokú igazságosság, megfontoltság jellemezte, tevékenységéből bölcsesség sugárzott. Humánus egyénisége, kiváló szakmai felkészültsége követendő példa volt az iskolában.

Gyermekszerető egyéniség volt, így elsőként ő hozta létre a vegyes osztályokat, ahol a magyar és roma gyerekek számára is egyformán biztosította a fejlődés lehetőségét. Az iskola diákjai nehéz körülményeik ellenére is eljutottak az érettségiig, sőt a diplomáig is.

Negyvenévnyi pedagógusi munkásságáért 2003-ban Pro Urbe Díjat kapott Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésétől.

Gárdonyi Géza szavaival élve valóban "lámpás", aki fénykörébe gyűjtötte, vezette és tanította a rábízott közösséget.

Emlékét szeretettel és tisztelettel őrizzük.

Almási István
polgármester

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

500 méterrel bővül a futópálya

Megkezdődött a népkerti futópálya bővítése Hódmezővásárhelyen, ahol mintegy 500 méterrel bővül a meglévő rekortán. Tovább olvasom