Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 14°C | 24°C Még több cikk.

In memoriam Marzsinai Zoltán

Hódmezővásárhely - Életének 76. esztendejében elhunyt Marzsinai Zoltán, Hódmezővásárhely Pro Urbe-díjas polgára, városunknak egy évtizeden át oszlopos települési képviselője. Sorsszerű, hogy távozásának megrendítő híre éppen önkormányzati közgyűlés közben ért minket.
Hódmezővásárhelyen látta meg a napvilágot 1932-ben. Városát, szülőföldjét annyira szerette, hogy még akkor sem hagyta el, amikor a politika végletesen szűkösre nyomorította össze életlehetőségeit.
Villamosipari technikumot végzett. Már fiatalkorában jó szakembernek bizonyult, sportolóként pedig a vásárhelyi úszó- és vízilabdaélet erőssége lett. Karizmatikus egyéniségét a vízben és a szárazföldön egyaránt vérbeli csapatjátékosként mutatta meg.

Polgári neveltetése humánus gondolkodást, becsületességet, kifinomult műveltséget adott neki. Veleszületett intelligenciája büszke, férfias tartással és jó tárgyalóképességgel párosult. Ezekkel a tulajdonságokkal egy szabad országban sikeres és jómódú emberré lehetett volna. A kommunizmus által béklyóba vert Magyarországon azonban hátrányos megkülönböztetés, tehetségéhez és képzettségéhez méltatlan munkalehetőség, az élet árnyékos oldala, nélkülözés, kitaszítottság, sőt üldözés várt rá.

Vásárhelyen el sem helyezkedhetett. Miután minden vagyonukat elvették, feleségével évekig gazdaságokban vándorolva, munkásszállásokon laktak. Egyetlen lányukat ilyen körülmények között tudták fölnevelni, akit később tragikusan, fiatalon elveszítettek. Két unokájukban találták meg örömük, szeretetük tárgyát. Feleségével az idén ünnepelték házasságkötésük 55. évét.

A rendszerváltozástól kezdve képviselőként és a Magisztrátus tagjaként hozzáértő javaslataival segítette a város mindkét polgármesterét és a képviselő-testületet. A közgyűlésben elmondott felszólalásai eseményszámba mentek. Amíg egészsége engedte, szinte nem volt olyan közéleti rendezvény, fontos megbeszélés vagy ünnepi aktus, amelyen meg ne jelent volna a hívásra. Szerette a tisztázott helyzeteket, miközben derűt sugárzott maga körül. A város nagy tekintélyű, élő legendává vált „Gugu Bácsijaként" több nemzedék tiszteletét vívta ki.

2001-ben Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Pro Urbe-díjjal ismerte el városépítő munkáját.

Az ősi példabeszéd az igazat nevezi áldottnak. Az igaz beszédet és az igaz cselekedetet állítja szembe a romlást hozó hamiskodással. Marzsinai Zoltán az igaz beszéd és az igaz cselekedet embere volt olyan korszakokban, amelyekben többnyire a fonákság, a hazugság és a csalás nyert teret. Szavai olykor megütköztetően nyíltan tárták föl az igazságról való meggyőződését. A visszás, kétes és hamis dolgokat erélyesen utasította vissza. Tudta, hogy így szereti jól embertársait, közösségét, városát és nemzetét.

Egészségének évek óta tartó megromlása után október 4-én fejezte be küzdelmét a halálos kórral.

Segítőkész, emberséges és igazságszerető lelkülete, kedves derűje, egyenes és markáns személyisége szorosan hozzátartozott életünkhöz. Hiányát érezzük, és érezni fogjuk életünk jeles pillanataiban csakúgy, mint a mindennapokban.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Marzsinai Zoltánt saját halottjának tekinti. Temetése 2007. október 17-én, 13 órakor lesz a katolikus temetőben, polgári szertartás szerint.

Dr. Lázár János
Hódmezővásárhely polgármestere,
országgyűlési képviselő
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi gyermekek akciója a menhelyen élő állatokért

Hódmezővásárhely - Hatalmas csokitortát kapott tegnap a vásárhelyi Tornyai utcai óvoda Százszorszép… Tovább olvasom