Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Indul a régióban legnagyobb biodízelüzem építése Vásárhelyen

A jövő év tavaszán kezdi meg hódmezővásárhelyi beruházását a Central EU Biofuel Hungary Kft. (CEUBH), amely Kelet-Közép-Európa legnagyobb biodízelüzemét építi fel az alföldi városban, mintegy 40 milliárd forintos beruházással.
Jelenleg még a beruházás engedélyezése folyik, de a vállalat reményei szerint 2008 tavaszára minden akadály elhárul a kivitelezés megkezdése elől, közölte Gombos András, a CEUBH mezőgazdasági igazgatója.

A 30 százalékban saját erőből, 70 százalékban banki hitelből finanszírozandó beruházás két lépcsőben valósul meg. Az ausztrál érdekeltségű cég az első ütemben - 2009 őszére - egy évi 500 ezer tonna alapanyag feldolgozására alkalmas présüzemet épít fel, ahol a beérkező napraforgóból és kisebb mennyiségű repcéből finomított növényi olajat állítanak elő. Ezt követően kezdődik a finomító építése, amelyben a növényi olaj felhasználásával 2010-ben kezdik meg a biodízel gyártását.
hirdetés

A présüzem addig sem áll kihasználatlanul. Ugyanis 2009-re a cégcsoport a szomszédos Ausztriában is létesít egy biodízelt előállító gyárat, s egy éven át a hódmezővásárhelyi présüzemből kikerülő növényi olajat is ide szállítják további feldolgozásra. A hazai gyáregyüttesben 2010-től évi 200 ezer tonna biodízelt termelnek, ennek nagy részét a nyugat-európai piacokon értékesítik majd.

A projekt részeként a CEUBH egy 10 megawatt teljesítményű biomassza-erőművet is felépít Hódmezővásárhelyen. A vállalat a gyártáshoz szükséges alapanyag 60-65 százalékát Magyarországról szerzi be, míg a maradék 35-40 százalékot a szomszédos romániai és szerbiai régiókból szállítja majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi gyermekek akciója a menhelyen élő állatokért

Hódmezővásárhely - Hatalmas csokitortát kapott tegnap a vásárhelyi Tornyai utcai óvoda Százszorszép… Tovább olvasom