Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Indulhat a kishomoki csatornaprojekt

Hódmezővásárhely-Kishomok – Könnyen lehet, hogy ez az utolsó lehetőség a településrész becsatornázására.
– A legutóbbi vásárhelyi közgyűlésen Lázár János polgármester bejelentette: a tavaly megakadt új-kishomoki csatornázási projekt új lendületet kaphat, és erről lakossági fórumon tájékoztatták az érintetteket – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Makó András aljegyző. A feltételek nem változtak: a megvalósuláshoz 200 ezer forintos önrészt, hozzájárulást kell fizetni egy összegben vagy részletekben, akár lakástakarék-pénztári szerződés megkötésével is. Ezenkívül a belterületbe vonás költsége, 75 ezer forint terhelheti az ingatlantulajdonosokat, ezt a lakossági fórumon többen kifogásolták, ugyanis volt olyan önkormányzati ígéret, hogy ezt a város átvállalja, ráadásul a telekgazdák közül többen a művelés alóli kivonásért korábban már fizettek. A 75 ezret is lehet egy összegben vagy 50 hónap alatt kamatmentesen, részletekben törleszteni – utóbbi esetben ez pontosan 1500 forint havonta.

– Arra kérem az új-kishomokiakat – mondta Makó András –, hogy tegyék félre vélt vagy valós sérelmeiket, és a csatornázást szem előtt tartva fogjanak össze, azzal komfortosabbá válhatna az ott lakók számára az élet abban a városrészben. Lehet, hogy ez az utolsó lehetőség arra, hogy Új-Kishomok csatornázottá váljon.

Az aljegyző még elmondta, hogy a lakosokhoz eljuttatott kérdőíveket legkésőbb július 20-áig kell visszajuttatni kitöltve, postán vagy személyesen a 16-os szobába, de odaadható Saja Mária külterületi koordinátornak (Málna utca 2.), valamint a csatornamű-társulat tagjainak, akik házról házra járva ismertetik a részletes terveket. Amennyiben az átdolgozott és beadott pályázat kedvező elbírálásban részesül, a közbeszerzési eljárást követően jövőre startolhat a kivitelezés.

Olvasóink írták

 • 8. ipiapacs 2012. június 27. 09:07
  „Azt sokan elfelejtik, hogy sok telek be van építve, de még annál is több nincsen. A telkek több, mint felét kiskertként használják vagy még annak sem, csak púp a tulajdonos hátán.Mert örökölte vagy pl.idős, aki fiatal korában művelte, de mostanra már nem tudja. Régen eladta volna, ha lenne rá kereslet. Miért ölne pénzt egy számára felesleges dologba, főleg amikor mondjuk nem is igen van miből. Még csak kizsarolni sem tudják tőle a szippantós számla bemutatásának indokán, mivel esetleg vízbekötés sincsen, ahogyan mondjuk nálunk vagy max. egy alig használt kerti kút. Változatlanul ugyanaz a véleményem, mint az ingyen telkekről, hogy miért kell engedélyezni, sőt mesterségesen generálni a város egyre nagyobbra terjeszkedését, amikor már így is túl nagy területe, ami megoldhatatlan feladatok elé állítja a várost, lsd. csatornahálózat, úthálózat, tömegközlekedés, oktatási intézmények stb., amikor a belváros közeli részek kihaltak. Vannak olyan részek, ahol minden 3. ház lakott, a többi az enyészeté, hullik a cserép, vakolat a járdára, dzsungel az udvara, rendszeresen feltörik a hajléktalanok, teli hordják szeméttel, felgyújtják. Jó lehet szomszédnak lenni. Azokat kellene felvásárolni, lebontani és osztogatni, ott van közmű, csatornahálózat, 5-10 percre iskola, óvoda, buszmegálló. Az sem kerülne többe.”
 • 7. vik05 2012. június 25. 18:31
  „Te nagyon okos vagy kedves donfulig! Elárulom hogy nem jól számolsz mert 2700ft ha nincs fundamenta +1500ft és ez 4200ft képzeld el hogy van olyan akinek ez sok, azért mert kishomokon lakik attól nincs tele pénzel mindenki mert sok a nyugdijjjas, meg a fiatal akinek pici gyerek van meg hitele aminek igen fölment a törlesztőrészlete!!!!!!
  Ami az ajándék illeti,ha kicsit gondolkodsz (ami nem látszik a kommentedből)aki a városban lakik annak ez 50 e ftba került ami a kishomokiaknak 275000ft-ba és az ő ingatlana is többet ér így!
  Kedves Én! Azt javaslom neked keress fel néhány kishomokit és megtudod miért egyeznek bele, hidd el megtudják neked magyarázni!”
 • 6. killust 2012. június 23. 08:20
  „A rablók tovább rabolnak, fenyegetnek , büntetnek....”
 • 5. donfulig 2012. június 22. 21:29
  „Ez ingatlanonként 275 000 Ft, amit nem kell egyszerre kifizetni, hanem havonta fizetendő. Nem ismerem az LTP-s konstrukciót, de valahol havi 1200-1400 Ft/hó körül lehet, attól függően, hogy mennyi ideig kell fizetni. (7-8 évig?)
  Erre jön rá 4 év 2 hónapig a havi 1500 Ft, ami azt jelenti, hogy 4 évig havi 2700 Ft-ot, utána még 4 évig havi 1200 Ft-ot kell fizetni.
  Nem tűnik túl soknak, főleg akkor, ha a beruházás egy ingatlanra jutó költségét tekintem, amiről szintén nincsenek pontos információim, de szerintem valahol 1,2 - 1,5 Millió Forint/ingatlan körül lehet...
  Magyarra lefordítva minden ingatlan kap 1 milliót ajándékba.

  Szerintem megéri...”
 • 4. Én2 2012. június 22. 19:39
  „Nem lehet megérteni a Kishomokiakat mert ha egy évvel ezelőtt nem fizettek akkor most miért fizetik ki.”
 • 3. cicero777 2012. június 22. 17:06
  „Egy szó mint száz, kell a csatornahálózat kiépítése Kishomokra!!! Nem lehet ma a 21. században egy nagy pöcegödrön élni beleengedni a talajba a mocskunkat. Nyilvánvaló, hogy mindenki a saját érdekei szerint közelíti meg a dolgot, de fejlődni kell egy ennyi ember által lakott településrésznek. A biológiai házi szennyvíztisztító pedig nem ilyen helyre való, hanem alapesetben pl. egy tanyára, ahol akár sosem lesz csatornázás. Ráadásul elég komoly kompromisszumokkal lehet megfelelően üzemeltetni. Nem ismerek olyan háztartást /biztos létezik ilyen/ ahol ne használnának vízkőoldót, domestost, és hasonló baktériumölő hatású szereket...ugyanis ezek pusztítják a hasznos baktériumokat amelyek "nekünk dolgoznak" és bontják le a szerves anyagokat. Ja és mondjuk az elhasznált olajat se ajánlatos kiönteni vagy egyéb zsíros darabos ételmaradékos szennyvizet leengedni.
  Az utak helyreállítása valóban kérdéses, hogy mikor is kerül rá sor.........de attól még kell a csatornázás!!!! illetve ahogy egyszerűék mondanák: "be kell vezetni a szennyvizet" :)
  A belterületbe vonás költsége valóban váratlan volt és megdöbbentő , de a havi ~1500 Ft-os megoldás méltányos javaslat!
  Akár nézhetnénk a dolgot úgy is, hogy 275 ezer Ft a csatornázás és felejtsük el ami eddig volt!”
 • 2. beaver 2012. június 22. 14:03
  „Annak ellenére, hogy én vállaltam volna és most is vállalom a plusz 70 valahány ezer forint megfizetését, továbbra is azt mondom, hogy kevés ilyen .... város létezik mint Hmvhely. Ill. nem is a város az, hanem a vezetői. Tőlünk Követelik ezt az összeget, de a Rapcsákon a homlokzatfelújításokhoz vissza nem térítendő támogatást is adnak. Az ugyan hány millió is lehet? Egyszerűen nem hiszem, hogy a város nem bírta volna kifizetni a belterületbe vonás költségeit. Az önkormányzati képviselőnk se semmi. Nem igazán bennünket képvisel. Már a májusi utcán tartott fórumára is "rendőri-közterület felügyeleti védelemmel" érkezett mert valószínűleg félt, hogy lesz aki elgyepálja. Most meg az utolsó felszólalást meg sem várva elpucolt a városháza díszterméből. Mindenesetre a szavahihetőségét már elveszítette a város. Az utólagos feltétel módosítgatások meg erővel való kényszerítés megtette hatását. A csatornázást követő útfelújítás is egy sötét dolog mert szerintem egyáltalán nem biztos, hogy meg is valósul. Majd az utolsó pillanatban itt is el kezdenek tarhálni, hogy a lakosok is járuljanak hozzá egy kis pénzzel. A kiosztott nyilatkozat is szégyen: "Tudomásul veszem, hogy (...) a városrész belterületbe vonása (...) egy ingatlanra jutó átlagos költsége kb. 75000 forint" Mi az, hogy átlagos? Itt pontos meghatározott összegnek kellene szerepelnie, nem egy hasra ütöttnek! Az látszik, hogy városnak égetően szükséges a szennyvíztisztító felújítása-bővítése mert a csatornázás elmaradása esetén az is kútba esik.
  A város most azt igyekszik meglovagolni, hogy az egyéni házi tisztítóművek háromszor annyiba kerülnek mint a csatornázás. Nem véletlenül próbálkozik megint. Én is kíváncsi leszek az eredményre.”
 • 1. booo 2012. június 22. 13:03
  „Kíváncsi leszek erre a futamra! Mi változhatott meg egy év alatt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évek óta nem emelnek árat a kempingek

Vásárhelyen, Szentesen, Makón és Szegeden is az utazási kedv fellendülésében bíznak. Tovább olvasom