Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Indulhatnak az első osztályok Vásárhelyen

Míg tíz éve ezer, idén szeptembertől összesen 402 elsős kezdi el a tanévet Vásárhelyen. A folyamatosan csökkenő gyermeklétszám ellenére minden általános iskolában sikerült első osztályt indítani, de az osztályok száma így is kevesebb lett. Ennek eredményeként 7,5 pedagógusi álláshely szűnik meg.
A Kiss Lajos-iskolában az idei tanévben a másodikosok voltak a legkisebbek, de szeptembertől újra indul első osztály. Fotó: Tésik Attila
Vásárhelyen az idén is nehezen ment a beiskoláztatás, ugyanis évről évre egyre kevesebb a gyermek. Tíz éve még ezer új elsős volt a városban. Az önkormányzat a demográfiai adatok alapján előzetesen négyszáz általános iskolai elsőssel számolt a következő tanévben.

– A számításunk beigazolódott, ugyanis az önkormányzati intézményekbe összesen 373 tanulót, valamint a Szőnyi Benjámin Református és a Kincsesház Általános Iskolába 29 elsőst írattak be szüleik – mondta Nagy Judit. A polgármesteri hivatal oktatási, ifjúsági és sport csoportjának vezetője kiemelte, a fenntartó legfontosabb célja, hogy minden városrészben biztosítani tudja a tanulási lehetőséget. Ezért a közgyűlés több lépcsőben is tárgyalta a beiratkozás kérdését.

Az oktatási törvény a maximális osztálylétszámot 26 főben határozza meg, az átlagot pedig 21-ben. A vásárhelyi közgyűlés három általános iskolában, a Kiss Lajosban, a Klauzálban és a Szántó Kovácsban engedélyezte a minimumlétszámtól való eltérést. Örömteli, hogy a Lisztben, a Szent Istvánban, a Tornyaiban és a Németh Lászlóban magasabb volt a jelentkezés a vártnál, a József Attilában pedig a tervezett egy új első osztály helyett kettőt kell indítani.

A város valamennyi általános és középiskolája, valamint a Brunszvik Teréz Óvoda Oldalkosár Utcai Tagóvodája integráló intézménnyé alakult. Ez azt jelenti, hogy a sajátos tanulási nehézségekkel küzdő, illetve hátrányos helyzetű gyermekek időben megkapják azt a segítséget, amellyel elkerülhetik az iskolai kudarcokat.

Az önkormányzati középiskolák közül az Eötvösben az idén is indul nyelvi előkészítő évfolyam, amelyet bevezetnek a Németh László két tannyelvű hatosztályos gimnáziumban is. A törvényváltozások miatt néhány szakma képzési ideje két évről háromra nőtt, így néhány osztállyal több marad az intézményekben. Ezért a Corvinban és a Kalmárban 12 új tanári állást hoztak létre. Ezzel szemben a Gregusban idén sem jelentkeztek a szakiskolai képzésre, itt ezért 3,5 tanári státus szűnik meg. Így a gyermeklétszámhoz igazodva a város önkormányzati óvodáiban, általános és középiskoláiban összesen 7,5 pedagógusi és egy dajkai állást kell megszüntetni.

A Kiss Lajosban is sikerült
Mivel nagyon kevés szülő íratta be gyermekét, így az idei tanévben nem indult első osztály a Kiss Lajos Általános Iskolában. Az újvárosi intézmény vezetőségének erőfeszítéseit siker koronázta, mert szeptembertől újból lesznek elsősök. – Egy huszonegy fős osztályt sikerül elindítanunk, így a tervek szerint összesen közel kétszáz diákot taníthat a húsz pedagógusunk – tudtuk meg Patócs Anikó iskolaigazgatótól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomozás egy öngyilkosság után

Első regényével jelentkezett az ünnepi könyvhéten a vásárhelyi Fehér József (képünkön). A… Tovább olvasom