Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Influenzaszankciók Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere nem fizet táppénzt azoknak a kórházi dolgozónak, akik nem fogadták el az ingyenoltást, és megbetegednek a H1N1-től.
Beoltatta magát új influenza ellen a szegedi egészségügyben dolgozóknak mintegy fele. Az egészségügyiek másik részét viszont mintha a H1N1-szakirodalomban kifejtett információk ellen oltották volna be.

Veszélybe kerülhet a vásárhelyiek ellátása, mert az ottani kórház 400 dolgozója közül csak 150-en vette fel az ingyenoltást. Szankciókat helyezett csütörtökön kilátásába a vásárhelyi polgármester, Lázár János: nem fizet táppénzt azoknak, akik nem fogadták el az ingyenoltást, és megbetegednek a H1N1-től. A kórházi dolgozónak kell állnia az esetleges kártérítést, ha megfertőz egy beteget – jelentette be a hét közepén Rácz Jenő, a veszprémi kórház igazgatója, volt egészségügyi miniszter.

Ilyen vagy hasonló kényszert nem alkalmaz a szegedi klinikai központ. Inkább részletes szakmai tájékoztatókkal igyekszik meggyőzni az egészségügyben dolgozókat arról, hogy oltassák be magukat az új influenza vírusa ellen. Az eredmény: 3900 klinikai dolgozó közül 1820, tehát az egészségügyieknek majdnem a fele, míg 1500 orvostanhallgató közül 500, vagyis minden harmadik kérte és kapta meg a vakcinát – tudtuk meg Hajnal Ferenctől. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának elnökhelyettese, illetve a Családorvosi Intézet és Rendelő tanszékvezető egyetemi tanára jó példával járt elöl: az elsők között vette fel a H1N1 elleni szert.

Hajnal Ferenc professzor adta be a H1N1 elleni védőoltást Balázs Erika medikának. Fotó: Karnok Csaba
Hajnal Ferenc professzor adta be a H1N1 elleni védőoltást Balázs Erika medikának.
Fotó: Karnok Csaba

– A szezonális influenza-védőoltást nem szoktam igényelni, de most a szakirodalom és személyes tájékozódásom alapján meggyőződtem arról: nagyon agresszív a H1N1, már eddig is sok áldozatot szedett – jelentette ki Hajnal professzor. A H1N1 jellemzéséül azt emelte ki, hogy antigénszerkezete a 60 millió ember halálát okozó spanyolnátha vírussal rokon. Ennek ellenére egész Európában jellemző a H1N1-kételkedés az egészségügyi dolgozók körében is.

Tétje van annak, hogy foglalkozási betegségnek tekinthető vagy sem, ha az új influenza vírusa dönti le lábáról az egészségügyben dolgozót, holott nem vette fel az ingyen kínált vakcinát, nem viselt védőfelszerelést. Foglalkozási betegség esetén ugyanis 100 százalékot, egyébként normál táppénzt fizet az intézmény a dolgozónak.

– Személyi kockázati analízisébe kell felvetetni a H1N1-et annak, aki fertőző- vagy intenzív osztályon új influenzásokkal foglalkozik – véli Tombácz Zsuzsanna. A regionális ÁNTSZ járványügyi osztályvezető főorvosától megtudtuk: a vásárhelyi kórházba tegnap 60 vakcinát szállítottak. Becslése szerint a megyénkben élők 17, az egészségügyisek mintegy 20 százaléka oltatta be magát.

A klinikai központ üzemorvosi rendelőjében egy bölcsődei dolgozót oltanak. Fotó: Karnok Csaba
A klinikai központ üzemorvosi rendelőjében egy bölcsődei dolgozót oltanak.
Fotó: Karnok Csaba

Azokban az országokban érthető a bizonytalanság,  ahol nincs oltóanyag, vagy több cég hatóanyaga is verseng a piacon. A magyar háziorvosok közti zavart az okozza, hogy összekeverik az új gyógyszer bevezetésének  procedúráját a jóval egyszerűbb vakcinagyártással. De a szaktárca ellentmondásos kommunikációja is okolható azért, hogy az orvosok még most, a járvány előrehaladtával sem egyértelműen oltáspártiak.

A munkáltatónak, az egészségügyi intézmény fenntartójának az az érdeke, hogy minél kevesebb dolgozója kapjon H1N1-fertőzést. Tombácz főorvosnő ténynek mondta: ha az egészségügyi dolgozók maguk sem védekeztek kellő időben a vírus támadása ellen, veszélybe kerülhet a nagybetegek ellátása – a járvány csúcsidőszakában, várhatóan 2010. január közepén.

Meg kell győzni a dolgozókat

A vásárhelyi közgyűlés 5 orvos képviselője, s 1 alpolgármestere is beoltatta magát a H1N1 ellen. Közülük a MIÉP-es Kovács László elmondta: 1,5 hónapja kapta meg az injekciót, mert úgy vélte, mindenképpen csak nyerhet vele. Az összevissza nyilatkozgatás óriási károkat okozott. A káosz eredménye: az egészségügyi dolgozókat is megosztotta az oltás kérdése. Reméli, előbb-utóbb mindenki belátja, az oltás elengedhetetlenül szükséges. A vakcina kapcsán kialakult hosszas vita bizalomvesztéshez vezetett – vélte Grezsa István háziorvos, városatya, a közgyűlés egészségügyi bizottságnak elnöke. Kötelezni ugyan nem lehet a kórház dolgozóit, hogy vegyék fel a védőoltást, meggyőzni viszont  igen – tette hozzá. Szerinte erre szükség is van, mert valóban ellátási zavarokhoz vezethet, ha az egészségügyiek a H1N1 miatt kiesnek a munkából. Hernádi Gyula szocialista orvos-képviselő szerint sem lehet kötelezni a dolgozókat, a betegtől nem lehet megvonni a táppénzt sem. Szerinte egy hatékony, pozitív kampánnyal viszont meggyőzhetők az egészségügyiek.

Olvasóink írták

107 hozzászólás
 • 107. ősmagyar 2009. december 20. 13:54
  „Lázr Jani már megint törvények felettinek érzi magát”
 • 106. aranka2 2009. december 20. 13:08
  „Attól félek, többé nem szabad belépnem a vásárhelyi kórház területére (ha visznek, persze más). Ahol ugyanis egy orvosigazgató efféle nyilvánvalóan törvényellenes fenyegetőzést enged meg magának, ott nem lehetek biztos abban, hogy minden erejükkel a gyógyítás szolgálatában állnak-e? Ott más szempontok is szerepet játszhatnak, bizalmam tehát, ami az orvoslás egyik legfontosabb eleme, megszűnt.”
 • 105. yuhvan 2009. december 19. 15:15
  „Nem értem ezt a hisztit ezzel a vírussal kapcsolatosan. Példálóznak Svédországgal hogy ott mindenkit beoltottak, ha van valakinek kint élő rokona akkor tudja hogy ez nem így van. Egyébként a 60-as évek közepén ugyan ilyen járvány vonult végig, akkor is oltottak és a mellékhatások 10-15 évvel később mutatkoztak (ízületi megbetegedések, tüdőproblémák stb.) Mikor általános iskolás voltam emlékszem hogy volt mikor télen mi is csak 6-7 ültünk a padokba osztályonként és akkor nem volt az hogy bezárják a sulit mint most. A lényeg az hogy az ember immunrendszere fel legyen készülve a vírus fogadására és ártalmatlanítására, ami nem jelent mást mint, hogy multivitaminokat együnk és sok sok C vitamint vigyünk be. Sajnos a gyümölcsökbe igen kevés már a vitamin így muszáj a kapszulákhoz nyúlni. Lázár úrnak pedig üzenem, hogy elméletileg demokrácia van és nem kellene fenyegetőzni e, mert már így is elég nagy terrorba tartja az embereket. Vírusmentes kellemes ünnepeket mindenkinek.”
 • 104. Zugbrugiel 2009. december 18. 18:18
  „No, hát annyi újdonság történt ezügyben, hogy ma a kórház igazgatója külön minden egyes dolgozónak - a ki nem oltatta be magát - levelet küldött, amelyben burkoltan, vagy nem is annyira burkoltan megfenyegeti, hogy amennyiben nem oltatja be magát, minden eszközzel...stb. stb. És hétfőn legkésőbb választ kell adnia, hogy beoltatta-e magát, vagy miért nem.

  Lehet, hogy jó az oltás, de a módszer.....”
 • 103. Én2 2009. december 16. 13:30
  „Vásárhelyen az önkényuralomnak végt kellene már venni.”
 • 102. JB007 2009. december 15. 21:11
  „Velem élő családtagjaimtól tudom, hogy bár mind a négyen megkaptuk az oltást, de még mindig semmi bajunk. :)
  Ezt tényleg nem értem, miért téma? Vagy ha ez igen, akkor a cigisek, alkeszek miért nincsenek pellengérre állítva?”
 • 101. aranka2 2009. december 15. 19:10
  „Ott dolgozó orvosismerősömtől tudom, a szegedi Gyermekklinikán ma, 2009. dec. 15.-ikén három, azaz összesen három gyereket ápolnak h1n1 fertőzéssel. Mindhárom be volt oltva.

  - Beteg?
  - Igen
  - Há´ egyen egy almát!”
 • 100. airwaves 2009. december 15. 11:34
  „Nekem erről az egész cikkről egy filmrészlet jutott az eszembe! " Itt a tanúvallomása Pelikán elvtárs! Na de Virág elvtárs! Ez az ítélet! " Mintha errefelé haladnának a dolgok :(”
 • 99. Filctoll 2009. december 14. 21:20
  „Hoppá, most olvasom hogy a Polgármester Úr kötelezi az embereket az oltásra?
  Nesze neked demokrácia a XXI. században!
  Jövőre húzok ebből a városból, elegem van ebből az egészből! Szánalmas hogy mi folyik itt!”
 • 98. KilgoreTrout 2009. december 14. 18:37
  „Úgy nézem itt sok embernek nem az influenzával, hanem a mentális képességeivel van gondja.”
 • 97. szatyi 2009. december 14. 13:09
  „...de kár volt idekattintanom!”
 • 96. franzvon 2009. december 14. 06:52
  „Na de Barlang kisasszony?Mi név ez kérem?
  Nick Cave lánya talán?”
 • 95. efje 2009. december 14. 06:32
  „A 89-es röviden arról szól hogy egy tizenéves angol lány a HPV elleni oltástól elájult, deréktól lefelé lebénult. Majd egy évet volt korházban. A gyógyszergyártó nem ismeri el a hibát, sőt az anyját teszi felelőssé.
  Érdekes az ügy mert vásárhelyen is oltják a lányokat a HPV ellen.”
 • 94. franzvon 2009. december 14. 06:08
  „De ki lehet ez a Ms. Cave?
  Nomen est omen mint a művelt brazil is tuggya!”
 • 93. franzvon 2009. december 14. 06:06
  „Ja Rodézia?Joshua Nkomo volt a nagyobb darab igaz?

  Azért legközelebb elég egy-egy URL cím, nem kell a fél internetet idemásolni-csóró magyar is eligazodik valamennyire a paste-copy-paste-copy dzsungelében... :)”
 • 92. Hmmm... 2009. december 14. 03:51
  „President Robert Mugabe anyanyelve.
  Lehet valasztani dialect-ek kozott, a kovetkezoket tudom ajanlani:
  * Toko dialect

  * Hwesa dialect

  * Karanga dialect (Chikaranga). Spoken in southern Zimbabwe, near Masvingo.

  Subdialects Duma, Jena, Mhari (Mari), Ngova, Venda [not the Venda language), Nyubi, Govera.

  * Zezuru dialect (Chizezuru, Bazezuru, Bazuzura, Mazizuru, Vazezuru, Wazezuru). Spoken in Mashonaland and central Zimbabwe, near Harare. The standard language.

  Subdialects Shawasha, Gova, Mbire, Tsunga, Kachikwakwa, Harava, Nohwe, Njanja, Nobvu, Kwazwimba (Zimba).

  * Korekore dialect (Northern Shona, Goba, Gova, Shangwe). Spoken in northern Zimbabwe, near Mvurwi.

  Subdialects: Budya, Gova, Tande, Tavara, Nyongwe, Pfunde, Shan Gwe

  Kb 10 mil. ember beszeli es nehany magyar, beleertve nehany politikust.”
 • 91. Hmmm... 2009. december 13. 21:08
  „Dear "franzvon"

  There is no free launch; somebody must pay for it.
  Szereny honorariumert leforditom Shona-ra is.”
 • 90. leona67 2009. december 13. 20:19
  „Ja, mert a vírusra rá van írva, hogy melyik nevű nővér fertőzte meg, ahan, én meg hülye vagyok!!!”
 • 89. franzvon 2009. december 13. 20:03
  „May we ask you translate it to mandarine for poor us?”
 • 88. Hmmm... 2009. december 13. 19:21
  „Paralysed cancer drug girl to be put on at-risk register ´to shut her up´
  Jan Disley
  Last updated at 8:37 AM on 20th September 2009
  A mother who is planning legal action against a pharmaceutical giant - claiming her daughter was left partially paralysed after having an anti-cancer vaccine - has been told the teenager is to be put on the social services ´at-risk´ register.
  Cheryl Cave says allegations that she is abusing her 13-year-old daughter Ashleigh are an attempt to ´shut her up´ as she is demanding an investigation into the safety of a drug used to protect girls against the HPV virus that causes cervical cancer.
  Ashleigh collapsed shortly after being given the jab at school and has spent nearly a year in hospital.
  Ashleigh Cave, picture with mum Sheryl, was left paralysed from the waist down after taking a cervical cancer drug
  Ms Cave, 38, is now consulting lawyers about taking action against pharmaceutical giant GlaxoSmithKline and wants a full investigation into the safety of the drug Cervarix. She is being supported by lawyer Peter Todd, who is launching a multi-million-pound action on behalf of about ten teenage girls in the UK, including Ashleigh.
  Ashleigh, from Liverpool, has been unable to walk unaided since having the jab last October and is an in-patient at Liverpool´s Alder Hey hospital. Tests have failed to find anything physically wrong. Doctors say Ashleigh is suffering from ´learned illness´ behaviour and have called in social services.
  A report from Sefton Council accuses Ms Cave of fabricating Ashleigh´s illness and says: ´Children´s Services recommend that Ashleigh becomes subject to a Child Protection Plan under the criteria of emotional harm.´
  But Ms Cave says it is nothing more than an attempt to keep her quiet and is desperate to warn other parents about the vaccine.
  She said: ´At first, they tried to tell us Ashleigh was imagining it. They even suggested
  I may have Munchausen´s syndrome by proxy. They have now told me Ashleigh is to be placed on the at-risk register, and that I am abusing her mentally. I refuse to let their threats silence us.´
  Ms Cave believes her daughter may have been poisoned by aluminium in the drug.
  The HPV school vaccination programme followed clinical trials in 2005 on more than 18,000 women under the age of 26.
  Last night, both GlaxoSmithKline and the Department of Health said there was no evidence that the vaccine carried any long-term side effects.
  No one was available at Sefton Council to comment on the case.”
107 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavasztól gyártják az üvegbetont

Hódmezővásárhely - Losonczi Áron találmányát a tervek szerint jövő tavasszal kezdik gyártani a… Tovább olvasom