Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Ingyen használhatja az egyház az egykori Corvint

Hódmezővásárhely - Hiányszakmák oktatását tervezi az egykori Corvin-szakközépiskola épületében a katolikus egyház, amely 2106-ig ingyen kapta meg használatra az ingatlant az önkormányzattól. Az ügyről tegnap a rendkívüli közgyűlésen is tárgyaltak a képviselők.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Ingyenesen átadta használatra 2106. augusztus végéig a vásárhelyi önkormányzat a Szeged–Csanádi Egyházmegyének az egykori Corvin Mátyás szakközépiskola Bartók Béla utca 23. szám alatti, évek óta üresen álló épületét – derült ki a tegnapi rendkívüli közgyűlésen Vásárhelyen. Elhangzott: Kiss-Rigó László megyés püspök jelezte az önkormányzatnak, elfogadja a felajánlást, és az ingatlanban a felújítás után döntően hiányszakmákat oktatnak majd.

– Kicsit meglepett, mire akarja használni az egyház az épületet – jelentette ki Havránek Ferenc (Zöld Baloldal) önkormányzati képviselő. – Érdekelne, hogy gondolják a szakképzést, miután évszázadokra visszamenőleg ilyen területen nincs hagyománya az egyháznak.

Milyen szakmákat képeznének? Manapság a hivatásos szakképzés is kihívásokkal küzd. Mire alapozza az egyház, hogy alkalmas erre a feladatra? Vagy az a cél, hogy konkurenciája legyen az állami szakképzésnek? – kérdezte a városatya.

A tervek szerint elbontják a kontérenertermeket, ahol most az elsősök és a harmadikosok tanulnak. Fotó: Török Anita
A tervek szerint elbontják a kontérenertermeket, ahol most az elsősök és a harmadikosok tanulnak. Fotó: Török Anita

Lázár is átvette megbízólevelét

Egy mindenkiért és mindenki egymásért, ennek jegyében dolgozik a következő 4 évben országgyűlési képviselőként – jelentette ki csütörtökön Lázár János, miután Vásárhelyen, a városházi ünnepségen átvette megbízólevelét. 14 jelölt indult az országgyűlési választáson Csongrád megye 4-es számú körzetében, ahol Lázár a szavazatok 43,57 százalékát szerezte meg. – A parlament nem cél, hanem eszköz, ahogy a hatalom is. A politizálás pedig szakma, melyet lehet gyöngén és kiválóan űzni – fogalmazott. Célja, hogy professzionálisan dolgozzon, mindenkit képviselni akar a választókörzetében, azokat is, akik rá, és azokat is, akik nem rá szavaztak – fejtette ki Lázár János.
Érdeklődéssel hallgatta Havránek Ferenc avatott, szakszerű hozzászólását – reagált Kovács László (Fidesz) képviselő. A középkortól kezdve a földműves, szőlőtermelő Európában valamennyi szakmában kiváló egyházi személyiségek játszottak szerepet. Például Jedlik Ányos, akinek a nevéhez nem csak a dinamó feltalálása kötődik – jegyezte meg. – És a szódavízé! – szólt közbe Kószó Péter alpolgármester. – Igen, a szódavíz – folytatta Kovács. – Mielőtt arra gondolnánk, hogy a templomokban, egyházi intézményekben üzemek, gyárak, konstruktőrök fogják elhalászni a szakképzésben jeleskedő intézmények feladatait, nem erről van szó. A szakmunkásképzésnek nagy jelentősége van – tette hozzá.

Egy lerobbant iskolaépületről van szó, aminek felújítására nem biztos, hogy az önkormányzat önerőből képes lenne – csatlakozott az eszmecseréhez Grezsa István (Fidesz) képviselő. Több mint 50 szakközépiskolát működtetnek a katolikusok országszerte. Van borászati szakközépiskolai osztályuk is, ha már a szóda szóba került – jegyezte meg.

Ma a szakképzésben sok hátrányos helyzetben lévő fiatal tanul. Az egyháznak missziós szerep, hogy a nehéz sorsúakat szakmához, munkához segítse – vélte képviselőtársa, Hegedűs Zoltán.

– Először a volt Corvin tornatermét szeretné az egyház felújítani, melyet a szomszédos Kertvárosi Katolikus Általános Iskola használhatna – mondta Almási István polgármester. Kifejtette: az általános iskola udvarán elbontanák az úgynevezett konténertermeket is, ahol most az elsősök és a harmadikosok tanulnak. Ezt követően a MÁV-épületet ürítenék ki a Hóvirág utcában, amit jelenleg az általános iskola másodikosai és negyedikesei használnak. A Corvin épületébe mehetnének a tanulók, az önkormányzat pedig visszakapná az egyébként lakásokból kialakított termeket, amelyek szociális bérlakások lehetnek. Ezzel megoldódna az általános iskola helyzete. Mindezek után az egykori Corvinban elindítanák a zömében érettségizetteknek szóló szakképzést. Olyan hiányszakmákat oktatnának, mint például műbútorasztalos, bútorrestaurátor, kőműves – mondta a polgármester.

Az egyház fokozatosan újítaná fel a volt Corvin épületét. Egy korábbi lakossági fórumon Lázár János országgyűlési képviselő azt mondta, 500-700 milliós beruházást tervez az új fenntartó.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset és félpályás útlezárás volt a 47-esen

Két személygépkocsi ütközött össze a kardoskúti elágazás közelében - a helyszínelés ideje alatt… Tovább olvasom