Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Ingyen rakják a kirakatba az érettségi tablót

Hódmezővásárhely - Nem kérnek bérleti díjat a vásárhelyi boltok azért, hogy kirakatukba elhelyezzék a ballagók tablóját – pedig a maturálók arcképe elveszi a helyet az áruk elől. Ezt a szép szokást tartják Csongrádon, Szentesen és Makón is. A tablók 90-150 ezer forintba is kerülhetnek.
Már meg lehet nézni a végzős diákok tablóit a városközpontok üzleteinek kirakataiban. A vásárhelyi Andrássy utcán végigsétálva a szokott helyen lehet megtekinteni a legtöbb maturálójelölt arcmását, osztálytársai, tanárai között. A helybeliek már csukott szemmel is tudják, hogy a Bethlen Gábor Református Gimnázium hatalmas tablóját például a még mindig csak Petőfiként emlegetett könyvesbolt kirakatában, a Németh László Gimnázium érettségizőivel, tanáraival a szemközti oldalon lévő Líra és Lant könyvesbolt portájánál lehet „szemezni". A tablókészítés nem olcsó, 90-150 ezer forint között mozog a dekorosok tarifája, de ebbe nem számít bele a fényképek ára. Azt, hogy melyik iskola mennyit is fizetett érte az idén, senki sem kívánta elárulni. A részletekről máshol szereztünk pontosabb ismereteket. A Boris fotónál például 1200 forintba kerül négy hagyományos méretű, tablóra kerülő fekete-fehér portré. Az üzletben elmondták, még ezt az árat is sokallják a szülők. Ha valaki „utánrendel" a képekből, annak egy darabért már csak kétszáz forintot kell leszurkolnia.

Érettségizők a kirakatban. Ilyenkor a legszebbek a fiatalok Fotó: Tésik Attila

Érettségizők a kirakatban. Ilyenkor a legszebbek a fiatalok

Fotó: Tésik Attila


Az érettségizők költségeit szerencsére csökkenti, hogy az üzletek nem kérnek pénzt azért, hogy a tablók kikerüljenek a kirakatokba. Mi azt hittük, hogy a végzős osztályok fényképeit nézegetők szeme más árucikken is megakad, ám tévedtünk. Katona József, az Andrássy utcai nagy könyvesbolt vezetője elmondta: megtévesztő, hogy sokan megállnak a végzősök képeit rejtő kirakat előtt. Az iskolai tablónak ugyanis nincs reklámértéke, nem pótolja a kirakat árubemutató szerepét. Ráadásul most a könyvesbolt két kirakata is foglalt, itt láthatók az idén a Gregus szakközépiskola végzős diákjai és tanárai fotói is. A Bethlen tablója Katona József emlékei szerint 1979 óta minden esztendőben itt látható.

Csongrádon a Fő utcai kirakatokban helyezik el a tablóképeket, Szentesen ugyanez a szokás: a kalapboltban, a főtéri könyvesboltban, a Hollóházi kerámiaboltban, és jut a Luther téri könyvesboltba is. Kínai üzletben nincs tabló.

Makón korábban minden középiskolának megvolt a hagyományos üzlete – a József Attila Gimnázium például rendszerint a könyvesbolt kirakatát használta erre a célra –, ám amióta gyakrabban változnak az üzlethelyiségek bérlői, ez már inkább személyes ismeretség alapján történik. A tablók kihelyezéséért az osztályok itt sem fizetnek – mondta el lapunknak egy végzős gimnáziumi osztály, a 12. C osztályfőnöke, Szécsi Györgyi. Ő máshogyan látja, mint a vásárhelyi könyvesboltos, szerinte ez egyszersmind jó reklám is a kereskedésnek, hiszen a diákok miatt sokan állnak meg előtte. Makón is egyfajta rangja, presztízse is van annak, ha egy üzlet helyet ad egy osztálynak ilyen célra. Egy-egy tabló elkészítésének költsége most nagyjából hatvanezer forint. A makói JAG-ban idén digitális tablók készülnek, mind a három osztály egy mohácsi céggel állapodott meg a fotók elkészítéséről.

Olvasóink írták

 • 5. félnótás 2008. április 23. 11:24
  „Megint messze vagyunk a valőságtól! Ha kint a tabló a kirakatban látom a bolt készletének egy részét, esetleg be is megyek jobban szétnézni. Tehát reklám is egyben az üzletnek, hisz tablót nézegetni, összehasonlítani, családtagot, ismerőst keresni szertartás. Ráadásul évek óta ez így megy, ez a szokás, tehát politikát belevinni ebbe (is) alapvető hülyeség! (3-as hozzászólás)
  Aki azt mondja, hogy akár 90-150 ezerbe is kerülhet a tabló, nem rendelkezik információval a valós helyzetrő!
  Kerülhet az akár 250.000-be is!”
 • 4. Beth 2008. április 21. 22:33
  „nem bizonyos iskola tablójáról beszéltem, hanem úgy általános vélemény volt... de nem érdekes, én majd mind szülő biztosan felszólalok ez ügyben!

  Nálunk az volt a gond a tablóval, amikor én érettségiztem, hogy későn lett kész, és kevés ideig volt kint a kirakatban. Így nem minden ismerős látta... de ez rég volt már!”
 • 3. ballagó 2008. április 21. 15:08
  „Szerintem azok után, hogy a kormány sokkolta a továbbtanulni készülő diákokat a tandíj hírével, a kollégista diákoktól megvonta az alanyi jogon járó 30%-os étkezéstámogatást, meg lehetne köszönni az üzletek tulajdonosának, hogy nem számolnak fel díjat a tabló helyfoglalásáért.
  Ha egy bizonyos iskola tablójáról szólhatnék:
  Ha fele akkora betűvel - ami még akkor is látható lett volna- írták volna ki az iskola nevét, talán kifértek volna a tanárok is, így nem lett volna a többi tablóhoz képest "szegényebb" az sem.
  Biztos a tanároknak is szívmelengetőbb lett volna, ha magukat is látják rajta.”
 • 2. Helyileg 2008. április 21. 13:12
  „Nagy dolog. Régen, 20 évvel ezelőtt is ingyen rakták ki a tablókat, csak akkor a jobb helyeket mindig azoknak sikerült megszerezniük, akiknek a barátja, ismerőse, szülője az adott üzletben, vagy a vállalatnál dolgozott. Egyszerűen hihetetlen, hogy milyen témákkal etetnek minket, vagy ha már etetnek, akkor miért nem írják meg, hogy tulajdonképpen ez a kapitalizmusban sem nagy ügy.”
 • 1. Beth 2008. április 19. 08:42
  „A tabló akkor lenne igazán tabló, ha tényleg minden tanár rajta lenne...Ideje lenne a szülőknek is felszólalni erről a szokásról, mivel 10 év után nem fog a gyereknek eszébe jutni, hogy egy adott tantárgyat ki tanított. Nem?
  Amúg egyre ízlésesebbek a tablók, én az egyedi tablók híve vagyok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik vörös fasizmustól tart

Hódmezővásárhely - A rendszerváltás óta hatalomra került kormányok semmit sem tettek a cigányok… Tovább olvasom