Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Ingyen sem kell a mindszenti rendőrőrs

Ingyen sem kell a rendőröknek a mindszenti egyenruhások bázisa. Az önkormányzati tulajdonban lévő rendőrőrs épületét eddig díjmentesen használták, a kisváros szerette volna, ha a jövőben a létesítmény tényleges gazdája lesz a rendőrség. A forráshiányos költségvetésből ugyanis a helyhatóság nem képes a felújításra áldozni – ahogy most kiderült, a rendőrség sem.
Marad az önkormányzaté. Továbbra sem lesznek gazdái a mindszenti rendőrőrsnek az egyenruhások. Fotó: Tésik Attila
Ingyenes használat helyett díjmentesen a rendőrség tulajdonába adná a mindszenti önkormányzat a kisváros rendőrőrsének épületét. Az egykoron bölcsődeként működő létesítménybe 1993-ban költöztek egyenruhások. A bérleti szerződés szerint azonban az épület külső felújítása továbbra is az önkormányzatra hárul, a rendőrség csupán a belső karbantartást végzi.

A kisváros forráshiányos költségvetése viszont nem igazán teszi lehetővé a látványos rekonstrukciót, csupán tűzoltó jellegű munkákat tudnak elvégezni. Az összes önkormányzati intézmény és gépjárművek felújítására, karbantartására mintegy 7 millió forintot költhetnek, pedig az igény az összeg tízszerese lenne. Ezért is próbálta az önkormányzat átadni a rendőrségnek a rendőrőrs épületét, ám ez az elképzelés mégsem aratott sikert, ugyanis az új tulajdonosnak sincs pénze a felújításra.

– Sajnos még a belső karbantartás árát is nehezen tudjuk kigazdálkodni, nemhogy az egész épület rekonstrukciójához szükséges pénzt – magyarázta lapunknak Ozvald Imre, a megyei rendőr-főkapitányság gazdasági igazgatója. Országszerte inkább épületektől válik meg a rendőrség, nem pedig vásárol, még akkor is, ha ingyen adják az ingatlant. A megyében egyébként hét rendőrőrs működik a mindszentihez hasonlóan, azaz önkormányzati épületet használnak az egyenruhások Apátfalván, Pitvaroson, Kiszomboron, Röszkén, Sándorfalván, Bakson és Csanyteleken. Mindszenten kívül eddig csupán Csanyteleken próbálkoztak az átadással, de ezzel a lehetőséggel sem élt a rendőrség. A megye kisebb településein csak Nagymágocson és Mórahalmon dolgoznak a rendőrök saját épületben, tudtuk meg a gazdasági igazgatótól. A mindszenti lehetőségre azért is mondtak nemet, mert tudomásuk szerint az önkormányzat úgy adta volna át az épületet, hogy a hozzá tartozó telek egy része a város tulajdonában marad. Ez az őrs hátrányára válhatott volna, főként, ha azt később érékesíti az önkormányzat.

– Felmerült a lehetősége a telekmegosztásnak, viszont az utca felől csak egy keskeny sáv maradt volna önkormányzati kézben, s ez is közterület lett volna – magyarázta Zsótér István, Mindszent polgármestere. Miután azonban a rendőrségnek nem kell az épület, ennek már nincs jelentősége. Minden marad a régiben, tette hozzá a kisváros vezetője, s bár az önkormányzatnak továbbra sincs pénze a felújításra, ha égetővé válik a feladat, akkor nincs mese, meg kell keresniük az anyagi forrást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a mártélyi csatornaháború

Nyilvános tévévitára hívta ki Lázár János vásárhelyi polgármester mártélyi kollégáját, Balogh… Tovább olvasom