Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Ingyenes lehet a csatornázás Mindszenten

Mindszent - A Belügyminisztérium önerőalapjából egészítené ki a szennyvízberuházás fennmaradó önerejét a mindszenti önkormányzat. Így a helyieknek egy forintjukba sem kerülne a 4,5 milliárdos projekt.
A mindszenti önkormányzat tavasszal a 2,9 milliárdos állami támogatás mellé további 340 millió forintot nyert, amellyel a 85 százalékos intenzitást 94,76-ra emelték a csatornázásnál. A fennmaradó 5,24 százalékot – közel 180 millió forintot – pedig a Belügyminisztérium önerőalapjából egészítenék ki. – A pénzügyi és szakmai anyag elkészült, amint megnyílik a lehetőség, pályázni fogunk – tájékoztatott Zsótér Károly polgármester.

A beruházáshoz az eredeti tervek szerint ingatlanonként 200–260 ezer forinttal kell hozzájárulniuk a lakosoknak. A pályázati intenzitás megemelésével azonban a helyiek által befizetett pénz a víziközmű-tártársulat büdzséjében marad. Az összeg felhasználásáról a társulat küldött közgyűlése dönt, amelynek tagja a város önkormányzata is. A képviselő-testület nevében a polgármester javaslatot tesz a megmaradó összeg felhasználásra. – Elsősorban víziközmű-beruházásra lehet fordítani, így a házi bekötések finanszírozása, de a vízhálózat karbantartása is szóba került.
A szennyvízhálózat 80 százaléka már elkészült. A szerző felvétele
A szennyvízhálózat 80 százaléka már elkészült.
A szerző felvétele

A szennyvízberuházás végével megszűnik a társulat, s a vagyon – minden nyereséggel és veszteséggel együtt – az önkormányzatra száll. Ezután már lehet más célokra, például útfelújításra is fordítani – magyarázta Zsótér.
– A támogatási intenzitás sikeres növelésével megmaradó pénzt közösségi célokra kell fordítani – mondta Hevesi István. A víziközmű-társulat elnöke szerint is az ütemterveknek megfelelően zajlanak a munkálatok.

A 4,5 milliárdos projekt kivitelezése több mint egy éve kezdődött. A rendszer kiépítése 80 százalékos készültségnél, míg a szennyvíztelep megépítése a felénél jár. A polgármester szerint, ha ilyen jó ütemben haladnak, és a technológiát is sikerül kiépíteni, akkor a tervezett időpont, február 15-e előtt megkezdődhet a próbaüzem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújították a bölcsőde tetejét

A Belügyminisztérium pályázata lehetővé tette Hódmezővásárhelyen a kertvárosi bölcsőde részleges rekonstrukcióját. Tovább olvasom