Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Interaktív kampány és kezelés Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Három hónapos program keretében szoktatják le a nikotinfüggőségről azokat a vásárhelyi önkormányzati dolgozókat, akik ezt vállalják. Több elektronikus levélváltás, illetve egy tesztlap kitöltése után jön a találkozó az orvossal.
Ha gyógyszeres kezelésre van szükség, a város átvállalja annak költségét. A rendelőintézet ajtaján lévő plakát szerint egy karton cigi áráért, és félórás terápia alatt is csökkenthető a nikotinéhség.

Vásárhelyen helyi rendeletben tiltották meg, hogy a 35 önkormányzati intézményben rá lehessen gyújtani. Ahogy megírtuk, dohányozni azóta a játszótereken sem szabad. A szigorítás mellett a város azért ad egy kis engedményt: aki magától nem tud leszokni káros szenvedélyéről, annak segítenek. Egy felmérés szerint a háromezer vásárhelyi önkormányzati alkalmazott mintegy negyven százaléka dohányzik.

Háromezren kapták meg a Segítünk a leszokásban! című e-mailt. Fotó: Tésik Attila

A program azóta elkezdődött: „Segítünk a leszokásban!" címmel mind a háromezer önkormányzati dolgozó kapott e-mailt. Ebben röviden tájékoztatják a címzetteket, mi a program lényege, mit eredményez a nikotinfüggőség. Aki szeretne részt venni a programban, annak a megfelelő ikszre kell klikkelnie.

Egy karton cigi ára

A dohányzás elleni kampány egyfajta kísérőjelensége az a plakát, amelyet a vásárhelyi rendelőintézet ajtaján láttunk. Eszerint elég a leszokáshoz egy félórás terápia, ami egy karton cigaretta árába kerül. A kínzó nikotinéhség már két óra múlva csökken, s rendszerint másnap reggelre megszűnik. Az Európában már sok éve alkalmazott kezelés fájdalommentes és semmilyen mellékhatása sincs. Sajnos csak egyetlen napon, október 2-án az Erzsébet-kórházban tartottak kezelést. A plakát alján lévő mobilszámok feltárcsázása után az automata csak annyit mond: a hívott szám jelenleg nem kapcsolható.

Ha ez megtörtént, jön a következő elektronikus levél. Ebben már egy teszt is szerepel. Többek között azt kérdezik benne: mióta dohányzik a dolgozó, naponta mennyit szív, próbált-e már magától leszokni, illetve hasonlók. Ennek kitöltésére azért van szükség, hogy kiderüljön, mennyire nikotinfüggő is az illető. A beküldött teszt értékelése után az Erzsébet-kórház belgyógyászatán találkozik az orvossal a dohányos. Itt mindenkiről kiderül, milyen úton-módon mondhat búcsút káros szenvedélyének.

Előfordulhat, hogy csak három hónapos gyógyszeres kezelés után születik pozitív eredmény. Ennek mintegy hetvenezer forintos költségét a város átvállalja. Amennyiben nem lesz eredményes a terápia, az önkormányzat anyagilag nem segít.

A polgármesteri hivatal iktatójában dolgozó Pesti-Palócz Mihályné 25 éve dohányzik. Eddig nem foglalkozott a leszokás gondolatával, de a mostani ajánlatot megfontolja. Hozzátette, amióta nem lehet a városházán rágyújtani, naponta jóval kevesebb cigarettát szív, mert munkaidőben nem megy ki az utcára rágyújtani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogadóórák a vásárhelyi olvasókörökben

Hódmezővásárhely - Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő a nyári utcai fórumok után… Tovább olvasom