Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Interaktív nyomdatörténet

Hódmezővásárhely - Megérkezett a Németh László Városi Könyvtárba a legendás, néhai békéscsabai Tevan nyomdaipari cég és könyvkiadó történetét bemutató interaktív kiállítás.
Megtekinthető többek közt Tevan Margit néhány alkotása, a család több fényképe, dokumentuma és egy Horthy Miklóshoz írt levél. A Tevan Alapítvány által létrehozott bemutató méltón tükrözi a névadó család magyar kultúráért tett erőfeszítéseit. Tevan Adolf, egy tízgyermekes kereskedőcsalád negyedik gyermeke 1903-ban vásárolta meg Lepage Lajos könyv- és papírkereskedését, amelyhez egy kisebb nyomda tartozott. Kezdetben egyetlen alkalmazottal és egy taposósajtóval működött, ezt fejlesztette nemzetközi hírnevű üzemmé, amelyet Andor fia korszerűsített. A vállalkozó kedvű család az 1910-es évektől adta ki a 83 kötetet megért Tevan Könyvtár-sorozatot, illetve a nevükhöz fűződik a Tevan Amatőr-sorozat is. Igényes kivitelű munkáikkal hamar hírnevet szereztek maguknak. A nyomda saját lapot is megjelentetett, s hét folyóiratot is nyomtatott. A család alapította a békéscsabai Auróra Kört – egyik hangversenyén Bartók Béla is fellépett.

A szerző felvétele
A magyar kultúrtörténet jeles emlékeit hozták el. A szerző felvétele


A II. világháború után a nyomda állami kézbe került, Tevan Andort elbocsátották, majd a fővárosi Ifjúsági Kiadó képszerkesztőjeként dolgozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb parkolók a vásárhelyi sürgősséginél

11 parkolót alakítanak ki a vásárhelyi Erzsébet-kórház új sürgősségi betegellátó osztályával szemben, a Dr. Imre József utcán – várhatóan tavasszal. Tovább olvasom