Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Internetezni tanulnak a vásárhelyi nyugdíjasok

Hódmezővásárhely - Az idén eddig százharmincnyolcan tanultak meg internetezni a vásárhelyi városi könyvtárban, zömük – köszönhetően a városi nyugdíjas szövetség felhívásának –, a nyugdíjasok közül került ki. A legidősebb hallgató betöltötte 81. életévét , de volt egy 80 és két 78 esztendős is a diákok közt.
Az idén eddig százharmincnyolcan vettek rész a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban most is folyó alapfokú számítógép-kezelői tanfolyamon. A résztvevők túlnyomó többsége a szépkorúak közül kerül ki. A legidősebb 81 éves diák tavaly iratkozott be a tanfolyamra, a tanulók közt volt egy 80 éves, míg ketten a 78-at taposták. Nem véletlen a szépkorúak kiemelkedő arányú érdeklődése, hiszen a városi nyugdíjas szövetség lapunk segítségét is igénybe véve, folyamatosan toborozta a résztvevőket. A nagy érdeklődésnek hála jelenleg is ötvenen reménykednek abban, hogy még az idén jártasságot szerezhetnek a komputer kezelésében, illetve az internet használatában.

A jelenlegi tanfolyam tagjai, annak ellenére, hogy a bölcsőjükben legfeljebb csörgőt, nem a klaviatúrát rázták, szemmel láthatóan jól haladnak. Fülöpné Rákos Éva irányításával reggelenként ülnek le a könyvtár olvasóterme komputeres sarkába, s nagy buzgalommal követik a könyvtár-informatikus utasításait. Tegnap reggel előfordult, hogy el-elakadtak, de aztán nagy örömmel fedezték fel, hogy a legnépszerűbb keresővel, a „guglival" könnyen megtudhatják, hogy a macska szó hány weblapon szerepel. A térképkeresős „guglival" a saját kertjükbe is bepillanthattak. Meg is jegyezték tréfásan, nem jók a műholdképek, mert nem látszik az udvari úszómedence.

Segített az ulti

Fülöpné Rákos Éva tapasztalata szerint a nyugdíjasok számára nem a programok, hanem az egér használata jelenti a legnagyobb nehézséget. Egyik hallgatója végül egy internetes ulti játszma hevében ragadta meg, s használta helyesen az eszközt.

– A fiatalok ezen nőttek fel, de nekünk kicsit több időre van szükségünk, hogy megtanuljuk – árulta el Hamann Éva (61). – Két dolog is motivált, hogy megtanuljak internetezni. Harminc évig Németországban dolgoztam, majd nyugdíjasként nyáron hazaköltöztem. A fiam most is ott él, s vele ezen keresztül levelezünk. Ráadásul a tévéből állandóan azt hallom, hogy egy-egy engem érdeklő témáról több is megtudható a web-lapjukon. Én meg nem tudtam, hogy lehet azt megnézni.

– Én pedig azért iratkoztam be, mert restelkedem a már felnőtt unokáim előtt, hogy nem értek a számítógéphez – indokolta miért is ült le tanulni a képernyő elé Surinya Antal. A 74 éves versíró hozzátette, míg unokái könnyedén szörfölnek a web-oldalak között, addig ő még a komputerhez sem értett, pedig írogató emberként szüksége lenne rá.

A nagyszámú jelentkező miatt a könyvtár emeleti termében is berendeztek egy „tanulószobát", sőt a nyugdíjas lakópark érdeklődő lakói számára „házhoz megy" a tanfolyam.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Olvasóink írták

 • 8. mackó 2008. szeptember 12. 12:28
  „Pedig higgy nekem, hogy nem tud internetezni. Mások dolgoznak helyette , mások olvassák az inteerneten amit írnak róla és aztán jön a beszámoló.Ennyi”
 • 7. Írástudatlan. 2008. szeptember 12. 09:49
  „Szerintem az csak egy pletyka hogy városunk szemefénye nem tud netezni!Hát még én is tudok pedig csak egy egyszerű alulművelt pólgár vagyok.Szerintem nagyon is tud!Ha nem tudna hogyan ellenőrizné hogy hogyan dólgoznak a beosztottai?Mert azt csak személyesen tudja megtenni.Gondolom hogy nem a sok papíron keresgéli az ellenőrizni valókat.Meg aztán ugye a sok hülye elképzeléseinek megvalósításához is szüksége van a számítógépre nem?Egyépként én is jónak tartom a nyugdíjasok netezésre való tanítását.Így ők is betudnak majd lépni a 21.-századba.”
 • 6. aranka2 2008. szeptember 10. 19:19
  „Kíváncsi?, itt nyugdíjasokról van szó. Lázár barátunk sajnos még nem ebbe a kategóriába tartozik.
  A cikk meg rendkívül kellemes, jó írás.”
 • 5. mackó 2008. szeptember 10. 12:48
  „Amilyen öntelt, beképzelt, legokosabb a világon és legszebb ezt állítja magáról. Akkor szégyelhetné magát, hogy ilyen fiatalon nem tud internetezni, (igaz megteszik helyette az alatvalói).
  Sok tekintetbe tanúlhatna a nyugdíjasoktól, igaz utálja a nyugdíjasokat ezért nem megy velük egy szobába.”
 • 4. Kiváncsi ? 2008. szeptember 10. 09:37
  „Azt beszéli már az egész város,LJ nem tud internetezni.Itt a ragyogó alkalom,hogy megtanuljon!!!!! Közben meghallgathatja a kis pénzű nyugdíjasok véleményét,hiszen mindenki véleményére kiváncsi.”
 • 3. egyszeru polgar 2008. szeptember 10. 08:08
  „Maximalisan helyeslem az otletet es gratulalok az eredmenyhez.
  Ha mar a feltetelek biztositottak, legalabb a kihasznaltsag is optimalizalodik s a nyugdijasok olyan lehetosegekhez jutnak, amihez valoszinuleg egyebkent nem allna modjukban.”
 • 2. macilaci 2008. szeptember 09. 20:42
  „Gratulálok, már az ötlet is jó volt.”
 • 1. mackó 2008. szeptember 09. 19:42
  „Annak csak örülni lehet, hogy a nyugdíjasok interneteznek.Sok szabadidővel rendelkeznek és legalább hasznosan lehet eltölteni.
  Ügyesek a vásárhelyi nyugdíjasok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár János mindenki véleményére kíváncsi

Hódmezővásárhely – Szeptember 17-étől Hódmezővásárhelyen, Mártélyon, Mindszenten és… Tovább olvasom