Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

Írásszakértő és grafológus lett a BV-tisztből

Írásszakértői munkája közben még egyszer sem tévedett a vásárhelyi Maczelka László, aki azután tanult grafológusnak, majd írásszakértőnek, hogy a büntetés-végrehajtástól nyugdíjba vonult. Korábbi munkájának emberi tapasztalatai is hasznosítani tudja.
Maczelka László korábbi tapasztalatait is kamatoztatni tudja (Fotók: Tésik Attila)
A büntetés-végrehajtásban, konkrétan az Alföldi Bútorgyárban dolgozott a vásárhelyi Maczelka László, aki nyugdíjba vonulását követően folytatott előbb grafológiai, majd írásszakértői tanulmányokat. Írásszakértőként és okleveles grafológusként 2003 óta sokszor segítette az igazságszolgáltatás munkáját.

– Mindig is érdekeltek az emberek, így azt is érdekesnek találtam, hogyan tükröződik a személyiségük az írásukban – indokolta újabb pályaválasztását Maczelka László. Hozzátette: szinte velejéig meg lehet ismerni az embert kézírásából (ehhez legalább háromnegyed oldalnyira van szükség), de nagyon sok minden az, amit mégsem lehet megtudni. Talán ezért vélik helytelenül okkult tudománynak a grafológiát.

– Az emberek leginkább önmagukra kíváncsiak, azért fordulnak grafológushoz. Az ezzel kapcsolatos tévhitek közé tartozik hogy az egyszerű, kiforratlan írás alacsony iskolai végzettségre utal. A kézírást torzíthatja ugyanis a pillanatnyi lelkiállapot, az alkohol vagy kábítószer élvezete, de az életkor is.

Maczelka László szerint van némi átfedés a grafológia és az írásszakértői munka között. Az előbbi célja, hogy jellemábrázolást készítsen, azaz az írásképből kiolvassa, annak készítője valójában milyen ember. Az írásszakértői munka lényege pedig a kézazonosság megállapítása, azaz, hogy két vagy több szöveget, vajon ugyanaz az ember készítette-e.

– Bizonyos fokú jelentősége van annak, hogy a fenyegető, rágalmazó levelek írásakor azok készítője milyen lelkiállapotban állt, illetve megfenyegették-e például szerződések aláírásakor. Ha egy bűncselekménynél kevés a kiindulópont, ám a vélelmezhető elkövetőtől kézírás áll a rendőrség rendelkezésére, akkor abból már bizonyos fajta képet lehet alkotni készítője identitásáról, beállítódásáról. Nem áll olyan messze a valóságtól, amikor a filmekben a pszichológusok megpróbálnak a tettesekről személyiségképet alkotni, anélkül, tudnák ki is az valójában. Volt olyan példa a szakértői munkám során ahol az aláírás nagyon jól kidolgozott volt, ám emellé primitív íráskép tartozott. Érthető, hiszen sokkal többször van szükség az aláírásunkra, mint arra, hogy kézzel leveleket, üzeneteket írjunk.

Maczelka László elmondta a büntetés-végrehajtásban szerzett tapasztalatait nem az emberieket annál inkább tudja hasznosítani munkája során. Írásszakértőként azonban nem megérzésekre, hanem tényekre kell támaszkodnia, ugyanis be kell bizonyítania azt, hogy a vizsgált szöveget valóban az írta-e aki esetleg tagadja azt. Ilyen esetekben még egyszer sem tévedett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita az egyházak pénzéről

Mire költötték a vásárhelyi egyházak a várostól kapott pénzt? Erre volt kíváncsi a csütörtök esti… Tovább olvasom