Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Iskolaátszervezés Vásárhelyen

Átalakítják az általános iskolákat Vásárhelyen, tizenegy helyett hét lesz, de biztos az első osztályt kezdő gyerekek tanítóinak állása. A tanítók nevének listáját még az átszervezés előtt közlik. A vásárhelyi átszervezést „bátor és profi tervnek" minősítik szakmai berkekben.
Átalakítják az általános iskolákat Vásárhelyen, tizenegy helyett hét lesz, de biztos az első osztályt kezdő gyerekek tanítóinak állása. A tanítók nevének listáját még az átszervezés előtt közlik. A terv szerint a Szántó Kovács János-iskolát bezárják, míg a Kiss Lajost és a Klauzált összevonják. A vásárhelyi átszervezést „bátor és profi tervnek" minősítik szakmai berkekben.

Hódmezővásárhely új – nemrég országosan is ismertté vált – közoktatási koncepciója szerint idén szeptembertől bezárják a Szántó Kovács János Általános Iskolát, és a Klauzál Gábor, valamint a Kiss Lajos Általános Iskolát közös igazgatás alá vonják. Az átszervezést technikailag úgy bonyolítják le, hogy július elsején papíron megszűnik az összes intézmény, és a jelenlegi 11 helyett 7-et alapítanak. Minderre azért van szükség, mert csökken az iskoláskorú gyerekek száma. Az önkormányzat az átszervezés előtt fölmérte, hogyan változik majd ez a mutató a következő néhány évben a város különböző részeiben. Nagy Judit, a város oktatási csoportjának vezetője azt mondta, az átszervezés természetesen személyi változásokat is hoz, de a részletes döntések még nem születtek meg. Az önkormányzatnak az a szándéka, hogy olyan új alapfokú oktatási rendszert teremtsen, amely valóban biztosítja minden diáknak az esélyegyenlőséget.

Értékelik a tanárokat

Értékelés alatt áll az a felmérés, amelynek eredményeképp az önkormányzat szakértői minősítik a pedagógusokat. A szakmai szempontok alapján összeállított íveken az intézmény vezetője, valamint a tanulók és szüleik értékelik a tanárokat. Magukat is értékelniük kellett – ezzel együtt egy összpontszámot kapnak, ami alapján meghatározható lesz, hogy ki maradjon a város alkalmazásában. Erre azért van szükség, mert a hatszáz fős pedagóguskarból várhatóan száznak megszűnik az állása az átszervezés révén, és az önkormányzatnak az a szándéka, hogy a legjobbakat tartsa meg. Az eredményről néhány hónapon belül értesítik az érintetteket.

Az új rendszer ugyan a következő tanévtől működik, de már most sokan ismerkednek vele, így az elsőbe beiratkozó gyerekek szülei is. Többen is kíváncsiak arra, az elsőbe beíratott gyermekük tanítónője még állásban lesz-e szeptembertől.

– Bár még nem tudhatjuk, hogy hány kollégánktól kell megválnunk, az iskolaválasztás miatt még az átszervezéssel kapcsolatos döntések előtt megnevezzük azokat a pedagógusokat, akik az induló első osztályokban tanítani fognak, az ő állásuk tehát biztos, így a szülőknek sem kell aggódniuk – mondta lapunknak Kocsis Tamás, a Klauzál Gábor Általános Iskola igazgatója. – Az induló első osztályok száma ismert, a velünk összevont Kiss Lajos-iskola tagintézményként működik tovább, így terveink szerint itt is indul elsős osztály, és az ide kijelölt pedagógus személyére is ugyanúgy lehet számítani, mint a saját iskolánkban indulóéra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az üzletek árából vett lakásokat a vásárhelyi önkormányzat

Tíz lakást vásárolt az idén önkormányzati bérlakásnak a vásárhelyi önkormányzat az év végén eladott… Tovább olvasom