Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Iskolabezárás és -építés Vásárhelyen

Az elmúlt tizenhat év legnagyobb iskolaátszervezéséről döntenek ma a vásárhelyi képviselők. A javaslat szerint 2007 szeptemberétől megszűnik a Szántó Kovács János Általános Iskola – de a megmaradó intézményeket felújítják, ahol kell, bővítenek, vagy újat építenek. A kormány döntése nyomán a pedagóguslétszám húsz százalékkal csökkenne. A város polgármestere lapunknak azt mondta, az új koncepció révén ő ennél kisebb veszteségre számít.
Lázár János: Most kell dönteni, kellő határozottsággal, szakszerűen Fotó: Tésik Attila
Nincs olyan iskola Hódmezővásárhelyen, ahol ne folyna színvonalas szakmai munka, a demográfiai tények, valamint a kormány döntései mégis arra ösztönzik az önkormányzatot, hogy szervezze át az oktatási rendszert. Ha már hozzá kell nyúlni, azt úgy akarják, hogy hat évig ne kelljen újból átalakítani, ugyanakkor eldőljön világosan, melyek azok az intézmények, amelyeket fejleszteni akar a város – ismertette lapunkkal az elhatározás okait tegnap Lázár János.

Az általános iskolákon a sor

A polgármester azt mondta, míg 1990-ben ezer gyermeket irattak be első osztályba, 2003-ban már csak 550-et, most pedig 375-öt, a fogyás nem minden városrészben egyforma. Ez a jelenség az óvodákat már nem érinti. A várost szakértők mérték fel, megnézték városrészenként, utcánként, mennyi gyermek született, ehhez a helyzethez igazították a most elkészült, hat évre szóló közoktatás-fejlesztési koncepciót. A változások 2007 szeptemberétől lépnének életbe.

– A legfontosabb szempontunk az, hogy az oktatás színvonala magas maradjon, úgy kell fölhasználni a rendelkezésünkre álló forrást, hogy élni tudjunk minden lehetőséggel, és most kell dönteni, kellő határozottsággal, szakszerűen – mondta Lázár János.

– Mindent meg kell adni ahhoz, hogy a tehetség kibontakozzon, és versenyképes tudást kapjon a gyerek, mert ezt várják el tőlünk a szülők. Átalakítjuk az óvodai struktúrát, mert ma nincs olyan önkormányzati óvodaépület, ami megfelelne a mai követelményeknek. A Malom utcában és a Pálffy utcában új csoportszobákat kell építeni, a nem óvodának épült házak helyett újak kellenek.

Általános iskolai centrumokat hozunk létre. A Kertvárosban, ahol Kishomok révén is sok a fiatal, és a gyermek is több, új iskolát kell építeni a barakk helyett, amelyben húsz éve tanítanak. A legkritikusabb a helyzet Tabánban és Tarjánban.
 
Egy intézményt zárnának be

Arra teszek javaslatot, hogy zárjuk be a Szántó Kovács János Általános
A város nem marad kórház nélkül

Nincs konkrét információja a vásárhelyi polgármesternek arról, hol tart az egészségügy átszervezése. Az azonban szerinte vicces lenne, ha ennek a megyei jogú városnak csak egy elfekvő-ápolási intézménye maradna. – Az a kérdés, milyen kórházra van szükség regionális szinten – mondta Lázár.

– Mi átszerveztük az intézményt a lehetőségeknek és a szükségleteknek megfelelően. A kormány erősen vajúdik a kiemelt kórházak fölött, politikai és gazdasági lobbiharcok folynak. Tudom például, hogy a szegedi egyetem orvosi centrumának vezetése a vásárhelyi kórház ellehetetlenítéséért lobbizott a minap a minisztériumban. Egy biztos: a nálunk folyó szakmai munka színvonalát nem lehet megkérdőjelezni. 
Iskolát, ahová 190 gyerek jár, és nincs utánpótlás. A gyerekek és a pedagógusok a két másik iskolába kerülnek át, a Szent István, illetve a Holló utcai intézmény ily módon a fejlesztendők közé tartozik. Szintén fejleszteni szeretnénk a Liszt Ferenc-, a Klauzál- és a Kiss Lajos-iskolát – utóbbiakat közös menedzsment irányítaná. Az erős József Attila-iskolát integráljuk a Németh László Gimnázium és Általános Iskolához, így több helye lesz a gimnáziumnak – mert a középiskolák már sokkal jobb helyzetben vannak. Erősek, és ennek köszönhetően a környező településekről is járnak ide diákok.

A veszteséget firtató kérdésünkre Lázár elmondta, az oktatás állami finanszírozásának változása egyébként is komoly változást hozna. A minisztérium ugyanannyi gyermek mellett 20 százalékos pedagóguselbocsátással kalkulál. Azt, hogy mennyi tanárt küldenek el Vásárhelyen, még nem tudni, a konkrét lépések a mostani elvi döntés után, decemberre körvonalazódnak.

Márciusra építési engedély kell

– Nem kertelek, igenis lesznek vesztesei az átalakításnak, de az új koncepció a veszteség minimalizálását is célul tűzte ki. Fontos, hogy jövő márciusra készen legyenek az engedélyes építési tervek, hogy tavasszal beadhassuk a pályázatokat az épületek felújítására, újak építésére.

A középiskolákra is vonatkozik a terv: megvizsgálják, hogy a Kossuthban megtartják-e a gimnáziumi oktatást. A Kalmár Zsigmond nevét viselő intézményre, a szakképzésre pedig önálló tervet dolgoznak ki, mert annak a következő évtizedben meg fog nőni a jelentősége, hogy versenyképes szakmákat tanulnak-e a gyerekek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárták a vásárhelyi detoxikálót

Kényszerű költségcsökkentés indokával bezárták a vásárhelyi kórház detoxikálóját. A kijózanító… Tovább olvasom