Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Iskolakezdésre elkészül az átjáró

Szeptember elsejére elkészül a fénysorompóval védett szikáncsi vasúti átjáró, és a település központjában a buszforduló. Így a helybelieknek nem kell elgyalogolniuk a főúton lévő megállóig. Védett átjáró hiányában a busz eddig nem jöhetett be a faluba.
Most még nem működik a fénysorompó: két hét múlva helyezik üzembe Fotó: Tésik Attila
– Korábban már több baleset is volt abból, hogy a főút szélén álló busz mögül kilépett valaki, s elütötték. Ezért is jó, hogy elkészül az átjáró, és bejöhet a busz Szikáncsra – mondta a szikáncsi Kormos csárdából kijövő, s kerékpárjára ülő helybeli, aki vígan átkerekezett a most még félig kész vasúti átjárón.

A 610 lelkes Szikáncson élők évek óta kérték az önkormányzattól, hogy oldja meg a buszközlekedést. A városi járatok nem mennek be a falu központjába, hanem kint állnak meg. Ennek oka, hogy az átjárót nem védi karos vagy fénysorompó, így egy rendelet értelmében ezen buszok nem haladhatnak át. A rendeletet a pörbölyi baleset után hozták. Az egyetlen megoldás az, ha fénysorompó kerül az átjáróhoz, a központban pedig kialakítanak egy akkora helyet, ahol a buszok megfordulhatnának. Ez az elképzelés hamarosan valóra válik.

– A MÁV Zrt. a napokban elkezdte a fénysorompó kialakítását. A vasúttársaság vállalta, hogy szeptember elsejére üzembe is helyezik a berendezést – mondta Benkő Zsolt, Szikáncs külterületi koordinátora.

Ezt követően a Tisza Volán meghatározott járatai már bejárhatnak a faluba és felvehetik az utasokat. Eleinte csak a kora reggeli és délutáni buszok jönnének be, de később módosulhat a menetrend.
Az összesen 30 millió forintos beruházás felét az önkormányzat állja. A város annak ellenére fordít ekkora összeget a fejlesztésre, hogy december 31-én ezen a vasúti szárnyvonalon – vagyis a Vásárhely és Makó közöttin – is megszűnik a személyszállítás. Jövőre csak tehervonatok közlekednek erre.

A központban lévő buszforduló kialakítását a postának, orvosi rendelőnek és óvodának is helyet adó épület felújításával egy időben,
vagyis augusztus utolsó hetében kezdik el. A forduló megépítése egyszerű: csak egy telefonfülkét kell áthelyezni, az épület elé korlátot kell tenni, és egyirányúsítani kell a Fő utcát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma Bródy János ad koncertet, holnap az Omega játszik

Az Omega, Bródy János, Sebestyén Márta, Miklósa Erika, Koncz Gábor, Szinetár Dóra, Pikali Gerda is… Tovább olvasom