Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Iskolákhoz csatolják az ovikat

Hódmezővásárhely - Az általános iskolákba integrálják az önkormányzati óvodákat ősztől Vásárhelyen. A szakember szerint ez megkönnyíti az átmenetet, és nem jár létszámleépítéssel.
A legutóbbi közgyűlésen döntöttek Vásárhelyen a városi fenntartású óvodák és önkormányzati iskolák összevonásáról. A lépést kizárólag szakmai érvek indokolták, nem jár a telephelyek megszüntetésével és létszámleépítéssel – mondta el érdeklődésünkre Balázs József, az önkormányzat oktatási csoportjának vezetője. Gazdasági, pénzügyi megfontolások nem játszottak szerepet (minimális összegű megtakarítás kalkulálható), és elbocsátásra csakis a gyerekszám drasztikus csökkenésekor kerülhet sor – leghamarabb 3 év múlva.

A Hermann Alice Óvoda telephelyei a Varga Tamás Általános Iskolához, a Brunszvik Teréz Óvoda Oldalkosár utca 4. és 14. alatti telephelyei a Németh László Gimnázium és Általános Iskolához, a Szabadság tér 93. alatti a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolához kerül, a Janikovszky Éva Óvoda három telephelye a Szent István Általános Iskolába tagozódik szeptember 1-jétől.

– A lépést két dolog indokolta: az Exner Leó Óvoda Klauzál Gábor Általános Iskolába való tavalyi integrálása, az eltelt egy év kedvező tapasztalatai, valamint az, hogy az Európai Unió is szorgalmazza a fokozatosságot, az átmenetek megkönnyítését az óvodából az általános, onnan pedig a középiskolába, gimnáziumba. Az integrációval egységes szakmai elvek alapján dolgozhatnak, és együttműködhetnek az óvodapedagógusok a tanárokkal. Ebben a rendszerben 3-tól 14 éves korig megoldódik a gyerekek, fiatalok nevelése, oktatása – érvelt Balázs József.

Ősztől az iskolák nevei – a törvényi előírásoknak megfelelve – kiegészülnek az „óvoda" szóval, például a legérde

Olvasóink írták

 • 7. zokaro 2011. június 15. 14:54
  „Nagy ész kellet ahhoz, hogy egy 50 évvel ezelőtti állapotot visszaállítsanak.”
 • 6. borcsokzsolt 2011. június 12. 13:24
  „Már csak a középiskolákat kell csatolni ide és jó is lesz.
  Kicsit később a főiskolákat és egyetemeket.
  Gratula a nagy ötlethez!!!
  Csak így tovább!!!”
 • 5. eldorádó 2011. június 10. 08:15
  „OFF Én2: hozod a formád. Bár, itt nem írtál a munkahelyteremtésről :-D
  ON valszeg´ a kis létszámú oktatási intézményeknek nincs jövője, ezért kell ilyen összevonásokkal duzzasztani a létszámot az iskolákban”
 • 4. bubuska73 2011. június 09. 15:43
  „Az én gyerkőceim Klauzálosok. Nem vettem észre semmi hátrány abból,hogy összevonták a sulit az ovival! Végül is csak névleg lett egy. Az irodás csajszinak lett így jóval több melója / persze nem jóval több pénzért/ ! Így most ez a szép neve lett az alsósok sulijának: Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás Klauzál Gábor általános iskola és óvoda Nádor utcai tagintézménye! Bemagoltam!! :)”
 • 3. deszkás 2011. június 09. 13:43
  „Nem biztos rossz hacsak nem az előttem szólóknak van igazuk azaz a motiváció?”
 • 2. Én2 2011. június 09. 10:20
  „Mindent összevonnak tönkretesznek..”
 • 1. eldorádó 2011. június 08. 21:06
  „hát, engem nem győztek meg! Ha nem pénzügyi megtakarítás az motiváció, akkor a kisgyermek "röghöz", intézményhez kötése!?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

600 ezer forint zsebpénzt osztott a cigány önkormányzat vezetője

Ajtai Évát 1,8 millió forint eltüntetésével vádolják. Elhangzott, hogy „a cigány embernek más étel kell", ezért is bográcsoztak a Balatonnál a napi háromszori ellátás mellett. Tovább olvasom