Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Ismét járnak a tiszai kompok

Mindszent - A Tisza Csongrád megyei szakasza újból járható, így a hét elején Mindszentnél és Csongrádnál is újraindult a kompközlekedés. Tápénál a befagyott folyón sem szűnt meg a járművek, utasok szállítása, mert a révészek csatornát vágtak a jégbe.
A kompok üzemeltetői elmondták: ha nem fagy újból össze a folyó felső szakaszán összetört, s hamarosan hozzánk is elérő jég, akkor továbbra is közlekednek a két part közt a vízi járművek.

Tavaly december közepén beállt a jég a Tiszán, ezért Csongrádnál, Mindszentnél megszűnt a folyón a vízi közlekedés, a kompokat a part mellé húzták. A Csongrád megyei három kompátkelő közül egyedül a tápéi működött tovább, ugyanis itt a révészek egy keskeny folyosót vágtak a jégbe, amit folyamatosan tisztán tartottak.

– Hétfő óta újból dolgozunk, s utasokat, járműveket szállítunk Mindszent és Baks között – tudtuk meg Juhász Lajostól, a mindszenti kompot üzemeltető Kukszi Bt. ügyvezetőjétől. A kicsit emelkedő vízszint nem jelent problémát a kompközlekedésben. Gondot az okozhat, ha újra tartós hideg áll be, mert ettől összefagyhatnak a folyó felső szakaszán összetört jégtáblák. A meteorológusok előrejelzése szerint azonban nem kell kitartó faggyal számolni.

A hét eleje óta ismét visz járműveket, utasokat Mindszent és Baks között a komp. Fotók: Tésik Attila
A hét eleje óta ismét visz járműveket, utasokat Mindszent és Baks között a komp.
Fotók: Tésik Attila

Mindszentnél a komp indulási ideje nem változott tavalyhoz képest. Ugyanúgy reggel fél hét és délután fél öt között, félóránként jár a két part között.

Csongrádnál a jég beállta miatt elbontották a pontonhidat és tavaly december 16-án elindult a kompközlekedés Csépa felé, azonban a tartós fagy miatt nemsokára ezt is le kellett állítani. – Múlt hét csütörtökön újból elindítottuk a kompot. A közlekedése egy darabig bizonytalan volt, de hétfő dél óta már rendszeresen megy. Napfelkeltétől napnyugtáig ingázunk a két part közt – mondta Varga Dénes, a csongrádi Deviskomp Kft. ügyvezetője.

A jégzajlás miatt lehetnek kisebb fennakadások Csongrád és Csépa közt, ezért az ügyvezető azt tanácsolja az autósoknak, hogy indulás előtt kattintsanak a www.deviskomp.hu oldalra. Az oldalukat 1-2 óránkét frissítik, így megtudhatják, érdemes-e arra kanyarodniuk.

Árad a folyó, jégtörmelék közeledik, de nem veszélyezteti a hajókat.
Árad a folyó, jégtörmelék közeledik, de nem veszélyezteti a hajókat.
Fotó:Tésik Attila

A Sadar Komp Kft. üzemelteti a tápéi kompot. Jaksa Sándor ügyvezető kérdésünkre elmondta: az enyhülés csak könnyebbséget hozott nekik, hiszen nem kell folyamatosan a jeget törniük. Most is reggel hét és délután négy óra közt, félóránként jár a kompjuk.

Hétvégére érnek ide az összetört táblák

Az előrejelzések szerint hétvégére éri térségünket a Tiszán a kiskörei víztározó fölött összetört jég. Az utóbbi napok esőzésének, illetve a levegő plusz 5-6 Celsius-fokos hőmérsékletének köszönhetően a jég olvadni fog, így nem akadályozza Csongrád megyében a tiszai kompközlekedést. A Tiszán Szegednél tegnap 382 centimétere vízmélységet mértek, a vízügyi szakemberek a folyó tetőzését – 400 centiméterrel – a hétvégére várják. Makónál a Maros szerda este 27 centiméter volt, tegnap reggelre pedig 31-re emelkedett a vízszint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többen kapnak ingyenfát Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Míg tavaly még csak 336-an, idén már 902-en kaptak ingyen fejenként 6-6 mázsa… Tovább olvasom