Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Ismét üzemelhet szállodaként a Fekete Sas?

A Fekete Sas Hódmezővásárhely városképi jelentőségű épülete. Korábban szállodaként üzemelt, majd romokban hevert, de évek óta ismét dísze a városnak, rendezvényházként, kávézóként funkcionál.
A nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek nagy részében galambok tanyája, kórházi ágyak raktára volt a düledező falú, málló vakolatú, siralmas állapotba került Fekete Sas. Akkor nem lehetett Hódmezővásárhely büszkeségének nevezni. Mára újra az. A város 1998-ra újította fel – több ütemben, és bált is rendeztek az ünnepi alkalomra –, azóta szépen, fokozatosan kerül vissza Vásárhely vérkeringésébe, újra élettel telik meg.

Karácsonyi ajándék volt

A Fekete Sas helyén a XIX. században egy földszintes, majd ráépítéssel emeletesre bővített vendégfogadó állt. A városi törvényhatóság 1893-ban határozott egy új, az akkori viszonyok közt korszerű szálloda felépítéséről. Több pályázatot is kiírtak, a nyertes Pártos Gyula (1845–1916) építész lett, a kivitelezési munkákat Kruzslicz Péter helyi építőmester végezte. A szállodát ünnepélyesen 1905 karácsonyán nyitották meg. Az épület külső megjelenésében eklektikus, de neobarokk és rokokó elemek is föllelhetők rajta. A belső kiképzésre jellemző az aranyozott díszvakolás, a bálteremben nagyméretű tükrök, gipsz domborművek, szecessziós vonalvezetésű páholyok találhatók. A nagyterem mennyezetének vasbetonszerkezetét Zielenski Szilárd (1860–1924) műegyetemi tanár tervezte.

– Érzelmek is kötnek az épülethez, fiatalabb koromban sokat szórakoztam a falai között, jártam itt bálokba – árulta el a bérlő-üzemeltető Bónus István –, részben ezért is vágtam bele a Fekete Sast érintő vállalkozásba. A Sasfészek söröző 2000-ben nyitotta meg kapuit, a kávézó pedig idén februártól várja a vendégeket. A két egység összevonásával kapcsolatos pletykák nem igazak, annyi alapja lehet a híresztelésnek, hogy a söröző csak az ebédeltetésre és rendezvényekre nyit ki. A kávézó viszont hamarosan új különteremmel bővül.
Ezenkívül rendezvényszervezéssel is foglalkoznak, vállalati, családi összejöveteleket, lakodalmakat hoznak tető alá; büszkeségük a bálterem, amely Közép-Európában a második legnagyobb oszlop nélküli ilyen helyiség. Az első Ausztriában található.

A tervekre, az elképzelésekre is kíváncsiak voltunk. Ezzel kapcsolatban arról (is) lehet szó, hogy az egykori legendás szálloda, a Fekete Sas – az épület a város tulajdonában van – ismét üzemelhessen eredeti a funkciójában. Megkeresésünkre Mucsi László, az önkormányzat városfejlesztési csoportjának a vezetője válaszolt: – Vásárhelynek mindenképpen szüksége van egy minőségi, három-négy csillagos hotelre, hogy ez melyik lesz, a Fekete Sas – ebben pillanatnyilag két-három apartman van, de ezeket sem használják –, a tervezett gyógyszálló, vagy a Corvin-iskola égisze alatt majdan épülő tanszálló, ezt még nem tudjuk.

Bármelyik megoldás elképzelhető. Sok múlik azon, milyen európai uniós pályázatok jelennek meg, illetve a készülő, a város turisztikai igényeit, lehetőségeit vizsgáló tanulmány mit javasol majd ez ügyben. Mindenképpen szeretnénk a tulajdonunkban lévő épületet fejleszteni – öt éven belül erre sort akarunk keríteni –, még jobbá, színvonalasabbá tenni, bővíteni a szolgáltatásait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vásárhelyi Tapodi Ferenc a nyertes

Lapunk utazási magazinja játékot indított, „Díjazzuk az ötletet!" címmel. A fődíjat – a… Tovább olvasom