Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Ismét Vásárhelyen üdülnek a kisperegi sziámi ikrek

Hódmezővásárhely - A romániai Kisperegen élő 14 esztendős Szabó ikrek, Melinda és Izabella, valamint családjuk szinte hazajár Vásárhelyre, előfordult már, hogy egy évben több alkalommal is jöttek. Idén július 24-étől 27-éig üdülnek az alföldi városban, az alkalmat ezúttal is felhasználják Izike fejlesztésére, gyógyíttatására.
– Szeretek Vásárhelyen lenni, üdülni – mondta a 14 éves Szabó Izabella. A sziámi ikrek közül ő a sérült: megrövidültek inai, deformálódtak végtagjai, gerincoszlopa, de mára feláll, segítséggel járni is tud. – Jó itt, kedvesek az emberek, igyekeznek segíteni rajtam. De ikertestvéremet, Melindát szeretem a legjobban.

– A sikeres operáció ellenére elválaszthatatlanok vagyunk – árulta el Melinda, miközben testvérét átölelve zenélt vele a zongoránál a Csodaházban.

Kislányok a zongoránál. Melinda és Izabella együtt zenéltek a Csodaházban. A szerző felvétele
Kislányok a zongoránál. Melinda és Izabella együtt zenéltek a Csodaházban. A szerző felvétele


– Etetem, itatom, segítek neki tanulni, én nyolcadikba megyek, ő másodikos, tanár jár hozzá, felolvasom neki a leckét, Izike pedig megismétli.

Krónika

A Szabó ikreket 14 évvel ezelőtt, 3 hónapos korukban – óriási szakmai bravúrral – a szegedi klinikán választották szét, azóta a johannita orvosok és Vásárhely vette őket pártfogásába. A magyar igazolványt Szegeden vette át a család, majd a határon túli magyaroknak felajánlott lehetőséggel élve Hódmezővásárhely Tiszteletbeli Polgára státuszt kaptak 2005-ben. Tavaly az augusztus 20-i ünnepségen Vásárhelyen tettek állampolgársági esküt, azóta teljes jogú magyar állampolgárok.

Amikor Vásárhelyen tartózkodnak, a Csodaházba járnak gyógytornára, kezelésekre Izabellával. Az intézmény szakmai vezetője, Debreczeni-Beretzk László mesélte: Izabella fizikális állapota nem romlott, annak ellenére, hogy nőtt, ehhez kellene erősíteni az izomzatát. Szellemi téren viszont rengeteget fejlődött az elmúlt évben: nem csak a családtagjaira figyel, kommunikatív, beszélgetést kezdeményez, általában vidám, ha fáradt, akkor nyűgös kicsit. A Csodaházban fény- és sóterápiát, vízmasszást kap, de a gyermekorvos, Berényi Károly alapítványa gyógyszerekkel is ellátja. Berényi még hozzátette: a legnagyobb öröm, hogy Izike fejlődőképes, minden évben tapasztalnak nála előrehaladást.

– A vásárhelyi programunk általában úgy alakul, hogy délelőtt két–három órát a Csodaházban töltünk, utána visszamegyünk a kempingben lévő, a város által biztosított szállásunkra, megebédelünk, és megyünk a strandra, a termálvíz mindnyájunknak jót tesz, lazíthatunk, pihenhetünk. Ilyenkor legidősebb lányunk, a 20 éves Brigitta is velünk tart – közölte az édesapa, Szabó Imre. Kisperegen ő van otthon Izabellával, és mellette vezeti a családi gazdaságot, a föld és az állatok biztosítják napi szükségleteiket.

– Örömmel jövünk ide, de jobb lenne közelebb, hogy rendszeresebb legyen a kezelés. Úgy hallottuk, tőlünk 10 kilométerre, Pécskán terveznek a Csodaházhoz hasonló intézményt, jó lenne, ha megvalósulna. Úgy tudjuk, a kialakításban, szakmai tanácsokban, a pályázati lehetőségek megtalálásában felajánlották segítségüket a vásárhelyiek – mondta el az édesanya, Zsuzsa, aki takarítóként dolgozik.

A család Vásárhelyre és hazaszállítását az Arad megyei Kisperegre az elmúlt évhez hasonlóan a Berényi-féle alapítvány aktivistái oldják meg a Bethlen Gábor Református Gimnázium kisbuszával.

Olvasóink írták

 • 15. AN 2012. július 30. 22:04
  „papika56, howatowabb
  Nem vagyok elkötelezett híve annak, ahogy az itthoni és az erdélyi magyarokat próbálják manipulálni egymás ellen.
  Van egy barátom Temesváron, akinek a dédapja meghalt az I. vh-ban Magyarországért. Ő is magyar, magyarul beszél, magyar irodalmat olvas, stb. Annyi a "bűne", hogy a határokat "áthelyezték". De ettől Ő még magyar.
  Mint ahogy a peregi szülők is és a gyerekek is. Én örülök neki, hogy itt vannak, és szívesebben veszem a nekik nyujtott segítséget, mint az olyanoknak, akik (bár itt élnek) még egy napot sem dolgoztak, csak kárt okoztak ennek az országnak és a lakóinak is met lopnak, csalnak, hazudnak.”
 • 14. DMagóg 2012. július 30. 11:03
  „12.papika56 2012.07.29. 16:21: "De ezeknek a gyerekei --mennyi TB. fizettek be a magyar kasszába ??"
  Bizonnyal a szülőkre gondoltál, de értjük!

  "... 3 hónapos korukban - óriási szakmai bravúrral - a szegedi klinikán választották szét ..."

  Nos, ha csak az ilyen sziámi ikrekre "pazarolják el" a TB-nket, kibírjuk és kötelességünk megtenni! Ritka, mint a fehér holló! Tényleg ne kekeckedj!”
 • 13. airwaves 2012. július 29. 17:31
  „A beteg kislányt és a szüleit sajnálom.
  Ha a család baját valakik kampánycélokra használják, az őket minősíti...”
 • 12. papika56 2012. július 29. 16:21
  „Nem akarok kekeckedni !
  De ezeknek a gyerekei --mennyi TB. fizettek be a magyar kasszába ??”
 • 11. DMagóg 2012. július 28. 13:11
  „A reménytelen helyzetben a mi orvosaink adtak esélyt a túlélésre! Ami, olyan, amilyen, de túlélték! Tiszteljük azokat, akik ezt tették, s azokat is akik azóta is megtesznek legalább annyit, amennyit tehetnek! Még kampányfogásként sem látnék ebben kivetni valót, ám ez mégis a nemes lelkűekről szól! Úgy, pártsemlegesen!”
 • 10. tobaccoroad 2012. július 28. 11:49
  „9. Beírhatod ezt 30 helyre a fórumon,ha őket nem tartod elég magyarnak az elég szomorú.
  Jó egészséget az ikreknek és érezzék jól magukat szép városunkba!”
 • 9. howatowabb 2012. július 27. 22:39
  „Itthon Magyarországon nagyon sok szülőnek nem jár a szerető segítség.
  Ne bíráljatok meg, ha most nem mindenben örvendek veletek. Szörnyű!
  DE ITTHON IS VAN BAJ!
  Miért kell megint máshová kacsintani?! Amikor a honi szülőnek annyit mond az orvos, -ez van anyuka, ezzel meg kell tanulni élni!_ Akkor a honi anyuka befelé nyeli a könnyeit, nincs családi gazdasága, de van lehetősége több kilométerre otthagyni gyerekét gondozásra, majd hét végén érte utazni. Nem tudom megszeretni ezeket a kampányhíreket, mert az előbb általam említett eseteknél, sajnos nincs ott a tévé, újság. Nem olyan nagy dolog! Romániában is van gyógytornász. Magyar kisgyerek kap ott ellátást? Kerestem google-ban, nem. Bocsánat. Nekem ez így jön le. A családnak kitartást, mert kell, de sajnos itt is nagy baj van, nekünk is kell már segíteni kicsit!”
 • 8. random.nick 2012. július 27. 10:51
  „@ airwaves: nincs, és nem is lesz :-D”
 • 7. airwaves 2012. július 27. 10:34
  „Hogy lehet ilyen cikkhez negatívan hozzászólni???
  Van az ilyennek gyereke?”
 • 6. bengab 2012. július 27. 06:25
  „Bicska! Bölcsebb lennél, ha hallgatnál! Segítheted Te is a Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítványt, hogy a kisperegi Szabó családot és sok helyí családot ezután is támogatni tudjon. Ha követted születésétől fogva Izike életét, fejlődését( lásd újságcikkek, TV adások), akkor láthatod a változást. Legalább értékeld légy szíves az érte küzdők segítőkészségét, önkéntes munkáját!”
 • 5. Martynko 2012. július 26. 23:14
  „Szeretet”
 • 4. papika56 2012. július 26. 21:28
  „Hááááát nem tudom ??? csak nézek ki a fejemből . Milyen élet ez ???”
 • 3. AN 2012. július 26. 17:39
  „Bicska,
  azért hoztál őket ide, hogy a kislány megfelelő kezelést kapjon. Mi bajod ezzel? Én örülök, hogy nem feledkeznek meg Róluk.”
 • 2. klj-54 2012. július 26. 17:31
  „A kép sajnos semmi jóról nem árulkodik:(
  Aki ért a dologhoz az tudja, hogy mit lehet látni a többiek pedig tanulják meg.”
 • 1. Bicska 2012. július 26. 12:02
  „Azért hozták őket ide, mert a vásárhelyiek nagyon szeretnek bámulni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igény az lenne rá IV.: képviselők adják át a lobogókat

Eddig közel 1000 háztartás élt a lehetőséggel: ingyen juthatnak trikolórhoz. Tovább olvasom