Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Ivartalanítási akciót hirdettek a vásárhelyi állatvédők

Hódmezővásárhely - Kedvezményesen ivartalanítják októberben a vásárhelyi kutyákat és macskákat a helyi állatvédő egyesületnek köszönhetően. Ugyanis ez az egyetlen módja annak, hogy csökkenjen a városban a kóbor állatok száma. Hat állatorvos végzi az akciós beavatkozásokat, melyekért október 31-ig jóval kevesebbet kell fizetni.
„Jól gondold meg, ha kutyát veszel magadhoz, mert egy kutyát elhagyni felér egy gyilkossággal!" – mondta Konrad Lorenz. Ez az idézet áll az ő nevét viselő vásárhelyi állatvédő egyesület szórólapján is, amelyet minden háztartásba eljuttattak annak érdekében, hogy ivartalanításra biztassák a kutya- és macskatartókat.

A szórólapból, amelynek kiadását helyi vállalkozók finanszírozták, kiderül, ez a típusú beavatkozás az egyetlen módja annak, hogy csökkenjen a városban a kóbor állatok száma. Ugyanis többen – miután kiderült, hogy a cica vagy az eb lefialt – az anyát és a kölyköket egyszerűen az utcára teszik. Az egyesület állatotthona pedig annyira telített, hogy több jószág csak a várakozólistára fér fel.

Ivartalanítás Szegeden

Kedvezményes kutya és macska ivartalanítást végeznek Szegeden is. A túlszaporulat megakadályozásában a Magyar Állatorvosi Kamara szegedi tagjai és a Tappancs Állatvédő Alapítvány nyújtanak segítséget. Az ivartalanítási akció október 1-jétől 31-éig tart. A huszonnégy állatorvos az egységesen alacsony tarifa vállalásával, jelentős árkedvezménnyel járulnak hozzá a program sikeréhez. A szakemberek az állatok súlyától függően 5-13 ezer forintért végzik a beavatkozást.

Az állatvédők vezetője, Dömötör Júlia az állatorvosok legutóbbi értekezletén részt vett, s beszélt erről az akcióról. Ezt követően felkérte a jelenlévőket, csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Hatan döntöttek úgy, hogy a rendelőjükben elvállalnak ilyen műtéteket. Köztük van dr. Szabó Rózsa is.

– Egy korábbi ebösszeírás szerint mintegy 11 ezer kutya van a városban. Ez a szám mostanra kis mértékben csökkent, de így is szép számban élnek kutyák Vásárhelyen – mondta a doktornő.

Litauszki Mariann, a Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesület tagja tegnap kora délután Carlost hozta ivartalanítani Szabó Rózsához. A közepes testalkatú kutya nehezen akart kiszállni az egyesületi Trabantból, mintha érezte volna, mi vár rá.

– Maga a beavatkozás pár perces, az előkészítés több időt vesz igénybe. Elsőként megmértük az eb súlyát – 13 kiló –, ez az altató mennyisége miatt fontos – ecsetelte a lépéseket a doktornő.

Az első napon, hétfőn már ivartalanított egy német juhászt. Előjegyzésbe van nála a hétre egy kis testű kutya, valamint három macska is. Bízik benne, hogy több gazdi él ezzel a lehetőséggel.

A kedvezményes műtét igénybevételéhez az állattartóknak el kell menniük az egyesület Petőfi utca 6. szám alatti irodájába, ahol megkapják az akciós kuponokat. Ezt pedig oda kell adni a műtétet végző orvosnak, így jóval kevesebbet kell fizetni. Egy nagy testű szuka kutyát 16-18 ezer forintért ivartalanítanak, de október 31-éig 9800-at kell fizetni érte. A nőstény macska esetében a rendes, 8-9 ezer helyett most 5800 forint a díj. A nagy testű kan kutya műtétje 15 ezer helyett 6800-ba, a kandúré pedig 7000 helyett 3800 forintba kerül.

Résztvevő állatorvosok

Az október 31-éig tartó vásárhelyi ivartalanítási akcióban a következő állatorvosok vesznek részt: Cseuz Tamás (Nagy András János u. 61/A), Horváth Zoltán (Dr. Rapcsák András u. 43.), Kovács István (Kutasi út 12.), Papp Károly (Dózsa György u. 2.), Szabó András (Mátyás u. 5/A) és Szabó Rózsa (Bocskai u. 1.).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyen már a halottak napjára készülnek

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi temetők takarítását nem hagyták a halottak napja előtti utolsó… Tovább olvasom