Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Ízfokozó nélkül is lehet finom az étel

Több évtizedes álma vált valóra a vásárhelyi Bánfi Istvánnak azzal, hogy megnyithatta saját, gourmet típusú éttermét. Szakácsként több vendéglátóhelyen üzemeltetett korábban is, de most érzi igazán, hogy azt csinálja, amit mindig szeretett volna.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Tapasztalataim szerint van választék bőven éttermekből a városban, ezért a megszokottól eltérő, gourmet vendéglátóhelyben gondolkodtam. Az ízfokozókat mellőzve friss, minőségi szezonális alapanyagokból, merőben más konyhai technológiával készülnek az ételek, mint ahogyan az másutt megszokott. Figyelünk arra, hogy az ételek megfeleljenek az egészséges táplálkozás kritériumainak. A Kispiac étterem teljesen újszerű felfogásban működik – magyarázta a tulajdonos, aki feleségével közösen üzemelteti a vállalkozást.

Nem a megszokott ízekre fókuszálnak, igyekeznek különlegességeket belecsempészni a fogásokba, újragondolni egy-egy hagyományos ételt. István nemcsak főnök, szakácsként is kiveszi a részét a munkából.

Bánfi István nemcsak főnök, szakácsként is kiveszi részét a munkából. Fotó: DM/DV
Bánfi István nemcsak főnök, szakácsként is kiveszi részét a munkából. Fotó: DM/DV

– Piacon, üzletekben járva, amikor meglátok egy-egy nyersanyagot, máris ötletelek, hogy milyen fogás készülhet belőle. Ez a keresgélés azért fontos része a munkának, mert így lehet garantálni, hogy mindig kerül valami újdonság az étlapra. Például a pásztortarhonyát „szétszedtük", és az alkotóelemeit külön-külön raktuk a tányérra, így különlegesebb az íze, és látványra is teljesen más. A hagymalevest órákig, lassan főzzük, ezáltal karamellizálódik, így további ízesítést már alig igényel. Nem a napi rutinnak szeretnénk megfelelni – magyarázta Bánfi István, akinek az éttermében az sem kizárt, hogy a vendég bekukkantson a konyhába, és megnézze: hogyan készül, amit kért.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga és Tóbiás szerint színjáték folyik

Varga Péter: Az elmúlt időszak elhibázott társadalompolitikája nem múlt el nyomtalanul vidéken. Tovább olvasom