Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Izgató költő Vásárhelyről

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Gömöri Istvánt 1964-ben az izgatónak mondott versei miatt tartóztatták le. A férfi már egyetlenegy sorra sem emlékszik a versekből. Azt mondja, ma már nevetségesnek tűnik mindaz, ami vele történt, de akkor úgy érezte, teljesen tönkretették az életét.
A korabeli hatalom izgatásnak fogta fel a vásárhelyi Gömöri István költő szárnypróbálgatásait. Az 1964-ben 19 éves költő vesztét azt jelentette, hogy költeményeit kölcsönkérte a fővárosban élő, maga is verselgető Kovács István László, akit ötvenhatos szerepe miatt letartóztattak, majd izgatásért két évre elítéltek. A nyomozás során a rendőrök a kecskeméti felsőfokú mezőgazdasági technikumban tanuló Gömörihez mentek, akinél Faludy György írógéppel sokszorosított, a rendszerváltásig tiltó listán lévő Villon-balladákat is megtalálták. A költőt, akit a versírásra még bethlenes korában Grezsa Ferenc irodalomtörténész, pedagógus biztatott, a kecskeméti fogdába csukták. De mivel csak 24 óráig tarthatták benn vádemelés nélkül, rendőri kísérettel naponta átballaghatott a Pálma presszóba, s miután megvette a reggelijét, visszatértek a rendőrségre, s újraindult a 24 óra.

– Ma már egyetlen sort sem tudok felidézni a versekből, azokat sosem kaptam vissza, csak néhány címét őrizte meg a házkutatáskor írt jegyzőkönyv: Szókimondás, Az év nem indul géppel, Józan lázadás, Délidőben. A rendőrségen azt akarták, hogy mondjak neveket. Mondtam is: a Hazafias Népfront titkáráét és a pártitkárét. Érdekes, hogy nem vertek meg egyszer sem érte – világított rá a korabeli rendőrök humorérzékére Gömöri István.

Aztán elengedték, majd azonnal ki is tiltották Kecskemétről. Vásárhelyen pedig rendőrségi felügyelet alá helyezték és gyorsan behívták katonának, hogy már egyenruhában tanúskodjon Kovács Iván László tárgyalásán.

Leszerelése után dolgozott a Hódikötben, majd megpályázta a kisteleki körzeti művelődési központ vezetői posztját, s meglepetésére el is nyerte azt. Egy alkalommal a tanácstitkár azzal fogadta, hogy távollétében KISZ vb-titkárnak választották. A tagkönyvét ott helybe ki is töltötték, s visszamenőleg is beragasztották a tagdíj fizetését elismerő bélyegeket.
– Úttörő sem voltam korábban, nemhogy ifjúkommunista – villantotta fel a Kádár-rendszer újabb jellemző vonását –, de ez senkit sem zavart.

Nem sokáig tartott mozgalmi és kultúraszervező élete. A KISZ-ből kizárták, s a kultúrház éléről eltávolították, miután egy szüreti felvonulást „magyarkodónak" minősített a helyi pártvezetés.
– Fegyelmivel rúgtak ki, kötelezettség vétkes megszegése címén, ugyanis nem tettem érdemi intézkedéseket egy bál alkalmával leszakadt függöny ügyében. Visszajöttem hát Vásárhelyre, segédmunkás lettem a Csomiépnél, majd kitanultam a burkoló szakmát, végül a porcelángyárba kerültem – mondta. Közben sem szakított az irodalommal, kéziratait különböző szerkesztőségekbe küldte. Azok hol megjelentek, hol nem. Elmondása szerint a Belügyminisztérium belpolitikai osztálya nem javasolta írásai megjelentetését politikailag izgató, lázító tartalma miatt. Versei csak olyan lapokban jelentek meg, amelyek szerkesztői nem ismerték múltját, vagy nem törődtek vele. Felolvasóestjein viszont a nyolcvanas évek második felétől szép sikereket aratott.

– A hatóságok jó ideig figyeltek. Egy alkalommal egy általam jól ismert rendőr parasztbácsinak álcázva, kapával a vállán követett hazafelé. A Völgy utcán aztán megtréfáltam, megkerültem a templomot, s elindultam visszafelé. Mikor ő is körbeért, elfutottam előle. Az iramot már nem bírta.

Gömöri István számára ma már nevetségesnek tűnik mindaz, ami vele történt, de akkor úgy érezte, teljesen tönkretették az életét. Az évtizedekig csak a fiókjának író költő első, A Tiszán át című kötete a közeljövőben jelenik meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pontatlan bejegyzés miatt kellene tízezreket fizetni

Hódmezővásárhely - Negyedik emeleti lakásra jegyezte be 2004-ben Deákné tulajdonjogát a vásárhelyi… Tovább olvasom