Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Januári kiállítások Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen ebben az évben a legnagyobb kulturális esemény a Tornyai János Kulturális Városnegyed átadása volt. A megújult intézmények gazdag programmal várták idén, és várják jövőre is a látogatókat.
– Az idei esztendő legjelentősebb kulturális eseménye a Tornyai János Kulturális Városnegyed átadása volt – mondta Nagy Imre múzeumigazgató.

– A Tornyai János Múzeumot a majd 100 festményből álló Csernus-kiállítással nyitottuk, amelynek havonta mintegy 1500 látogatója volt, ami egy 50 ezres városban jónak nevezhető. Az Őszi Tárlat hagyományosan nagy sikert aratott.

2013-ban a legnagyobb feladat a jubileumi, a 60. Őszi Tárlat megrendezése lesz – közölte Nagy. Erről biztosat még nem lehet mondani: januárban tartják a Művészeti Tanács ülését, azon határoznak mindenről, többek között a tárlat koncepciójáról. A múltat mindenképpen megidézik. A tárlattal és egyéb kiállításokkal kapcsolatban már vannak elképzelések, de ezek egy részét nem akarta elárulni az intézményvezető, legyen meglepetés – fogalmazott. Januárban azonban – a magyar kultúra napjához kapcsolódva – több jelentős kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők.

– Január 22-én az Alföldi Galériában Holler László 75. születésnapja alkalmából rendezünk kiállítást, majd négy nappal később az Emlékpontban Hézső Ferenc vásárhelyi festő műveiből nyílik kamaratárlat – mondta Nagy Imre. – A sort az év első hónapjában, 27-én a Tornyai János Múzeum zárja, ahol Hamza D. Ákosra emlékezünk. Valószínűleg kevesen tudják, hogy vásárhelyi születésű, és a két világháború közötti magyar filmgyártás meghatározó egyénisége, majd minden mozinak producere vagy rendezője volt. Legismertebb filmje az Egy szoknya, egy nadrág. Meghívták Brazíliába dokumentumfilmet forgatni, és ennek apropóján a kint élő magyarokkal megalapozta a ország filmgyártását.

Azóta is a kortárs brazil kulturális élet kimagasló alakjaként tisztelik a kontinensnyi dél-amerikai országban. A Tornyai az egykori lakásból kialakított Hamza D. Ákos Emlékmúzeumtól kap kölcsönbe 40-50 darabos, nagyméretű festményeit, valamint szobrait is tartalmazó kollekciót.

Olvasóink írták

  • 1. booo 2013. január 01. 12:36
    „Biztos jók a programok, de ugye néző közönség is van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóth Károly látta, mit vesztett

A vakok és gyengén látók vásárhelyi szervezetét 33 éve vezető Tóth Károly 1962-ben, 11 évesen vesztette el látását. Tovább olvasom