Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Januártól lenne részönkormányzat

Minden kezdeményezés jó, ami a Szikáncson élők érdekeit szolgálja, a részönkormányzat is ilyen lehet – vélte Barta Róbert, aki annak idején részt vett a település leválását szorgalmazó előkészítő bizottság munkájában. Az akkori tagok közül a fiatalember talán az egyetlen, aki szívesen lenne a részönkormányzat tagja. A jelöltekre a vásárhelyi közgyűlésben lévő frakciók tesznek javaslatot.
A közeljövőben dönt a vásárhelyi közgyűlés a szikáncsi részönkormányzat tagjairól. Illusztráció: Tésik Attila
Január elsejétől kezdene dolgozni Szikáncson a részönkormányzat. A megalakítás lehetősége már akkor szóba került, amikor évekkel ezelőtt felmerült, hogy önállósodjon a település, s váljon el Vásárhelytől. A szikáncsiak többsége azonban a népszavazáson úgy döntött: minden maradjon a régiben, s továbbra is a várossal közösen képzelik el jövőjüket. A részönkormányzat lehetőségét azonban többször is felajánlotta Lázár János polgármester a településen élőknek. Úgy volt, hogy a legutóbbi közgyűlésen napirendre is tűzik a témát. Végül mégsem tárgyalták meg, miután vásárhelyi közgyűlésben lévő frakcióknak javaslatot kellett tenniük a részönkormányzat tagjaira, s ez nem időben érkezett meg, azaz nem nyolc nappal az ülés előtt. Így aztán a téma megvitatását elhalasztották.

A szikáncsi részönkormányzat öt taggal működne. Vezetőjének települési képviselőnek kell lennie, azonban arra nincs előírás, hogy az adott körzet képviselőjének kell betöltenie ezt a tisztséget – mondta Korsós Ágnes. A jegyző asszony úgy tudja, hogy négy szikáncsi lakos vesz majd részt a munkában. A falut érintő feladatokkal foglakozhat a részönkormányzat. A jövő évi költségvetés tárgyalásánál derülhet ki, hogy mennyi pénzből gazdálkodnának, s melyek azok a feladatok, amelyek a hatáskörükbe kerülhetnek.

A jegyző egyébként arról nem tud, hogy a szikáncsiak írásban kezdeményezték volna a részönkormányzat megalakítását. Viszont ez nem is lényeges, hiszen bármikor eldöntheti a közgyűlés, hogy részönkormányzatot hoz létre. A lakossági fórumon elhangzott ilyen igényt is figyelembe lehet venni. Barta Róbert annak idején tagja volt a Szikáncs leválását kezdeményező előkészítő bizottságnak. Ő sem tud arról, hogy a helybeliek kezdeményezték volna a részönkormányzat felállítását.

Ennek ellenére úgy véli: minden lehetőség jó, ami a faluban élő érdekeit szolgálja. Sőt szerinte nemcsak Szikáncson, hanem a többi külterületi részen is lehetne részönkormányzat. Ha felkérnék, akkor szívesen lenne tagja a szikáncsi részönkormányzatnak. Barta Róbert talán az egyetlen az előkészítő bizottság tagjai közül, aki vállalná a tisztséget. A többiek belefáradtak az elszakadási törekvés utáni hercehurcába, megaláztatásba – mondta a fiatalember, aki ellenben úgy véli: ha egy pici remény is van arra, hogy a falu fejlődhet, akkor érdemes csinálni. Ha lesz fénysorompója Szikáncsnak, vagy ha kijavítják a zötyögős utakat, akkor már megérte – állapította meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jankovics a száz roma sorsát kutatja

Könyvet készül megjelentetni a vásárhelyi Jankovics Zoltán annak a körülbelül száz romának a… Tovább olvasom