Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Járdán szlalomoznak a biciklisek

Újabban az Andrássy utcai járdákon, illetve Vásárhely több más gyalogútján is kerékpárosok tűntek fel. A bicikliseket, akik kortól és nemtől függetlenül szlalomoznak a sétálók közt, a rendőrség járőrei ellenőrzik.
Fotó: Segesvári Csaba
Vásárhelyen több pontján a gyalogosok és a kerékpárosok hosszú évek óta osztoznak egy-egy járdaszakaszon. A Bajcsy-Zsilinszky, a Szántó Kovács János vagy éppen az Ady Endre út járdáit ugyanis sárga festékcsíkkal választották el. A helyi bicajosok nagy része így hozzászokott ahhoz, hogy a járdán kerekezzen. A helyzet akkor változott meg, amikor a város forgalmasabb részein a járdák széleit lesüllyesztették a kerekes székkel közlekedők számára. A biciklisek is elkezdték ugyanis használni ezeket a gyalogutakat. Egy idő óta pedig már nem nagyon lehet úgy végigsétálni az Andrássy utcai üzletsoron, hogy ne szlalomozna el az ember mellett egy-egy kerékpáros.

– Békésen sétáltunk a Rossmann előtt, mikor egyszerre csak egy ütést éreztem a karomon, majd elszáguldott mellettem egy kerékpáros asszonyság. Még szóltam is neki, hogy álljon már meg, de rám se hederített – panaszolta Gulyás-Kis Dávid.

– Az unokámmal ballagtunk szépen, amikor a sportboltnál, a kirakatsor sarkánál befordult egy idősebb férfi, s majdnem nekünk jött – idézte fel csöppet sem kellemes élményét a helyszín közelében Darusi Béláné. – Győrben van a legtöbb kerékpáros, de ott sem tekernek összevissza a járdákon, ahogy Szombathelyen sem. Onnan tudom, mert a lányom az egyik, míg a fiam a másik városban él, s nyugdíjasként sok időt töltök náluk.

Sikerült azt a kerékpárost is megállásra bírnunk – hárman nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel küldtek el bennünket –, aki olyan önfeledten kerekezett az Andrássy utca Ofotért felőli oldalán, a sűrű tömeget kerülgetve, mintha bizony senki sem lenne a járdán. Nevét nem árulta el, de azt elmondta: tudja, hogy szabálytalankodik, de szerinte senkit sem zavar, ha a járdán kerekezik. Ráadásul nagyobb biztonságban érzi ott magát, mint az úttesten.

– Megpróbáljuk kiszűrni a járdákon szabálytalanul kerékpározókat – mondta lapunknak Bartha János alezredes, a vásárhelyi rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője. Hozzátette: gyalogos járőr indult útnak a napokban ezzel a feladattal, lévén megkezdődött az iskolai szünet. Az alezredes elmondta ugyanakkor, ilyen ügyben egyelőre még nem kellett intézkedniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dunai Edit égi vizei

Három őselem: a tűz, a víz és a levegő változékonyságát, átalakulásának formáit ábrázolja első… Tovább olvasom