Délmagyar logó

2018. 02. 26. hétfő - Edina -9°C | -2°C Még több cikk.

Javuló bűnügyi statisztikák

Hódmezővásárhely - Az ország második legbiztonságosabb megyei jogú városa Vásárhely az ügyészségi bűnügyi statisztika szerint. Itt a legkevesebb például a lakásbetörés. Szeged a középmezőnyben szerepel, de több a rablás, mint eddig. Agresszívabb a társadalom – mondja a rendőrkapitány.
Vásárhely az ország második legbiztonságosabb megyei jogú városa – derül ki abból a rangsorból, amelyet a HVG készített el az Egységes nyomozóhatósági és ügyészségi bűnügyi statisztika tavalyi adatainak felhasználásával.

A kriminalisztikai listán csak Nagykanizsa előzi meg Vásárhelyt: itt 1229 ismertté vált bűncselekményt követtek el tavaly. Vásárhelyen 1439- et, Szegeden pedig 7983-at – a Tisza-parti város ezzel a középmezőnyben, a 13. helyen szerepel a 10 ezer lakosra vetített rangsorban.

A bűnügyi szempontból leginkább fertőzött magyar város a tavalyi bűnügyi toplista szerint Debrecen, megelőzve Budapestet, Miskolcot és Dunaújvárost. A cívisvárosban 22 ezer 734 bűncselekmény vált ismertté.
A rablások listáján Szeged rosszabbul szerepel: 54 esettel a 4. a rangsorban, Vásárhely 12-vel hátulról számolva érte el ezt a pozíciót: csak Nagykanizsán, Sopronban és Veszprémben volt kevesebb rablás.
Vásárhelyen történt a legkevesebb lakásbetörés a statisztika szerint – egész évben csupán 11 eset. A listán második Sopronban is több mint duplaennyit regisztráltak. Szegeden 238-at, de hazánk negyedik legnagyobb városa a 10 ezer lakosra vetített rangsorban még így is a középmezőnyben szerepel – Pécsett például közel kétszer annyi lakásbetörés miatt tettek feljelentést. A gépjárműlopásokat tekintve is Pécs a veszélyesebb hely: 45 kocsit vittek el, míg Szegeden 28-at.

Nyugodtan beszélgethetnek a lányok a második legbiztonságosabb megyei jogú város, Vásárhely központjában. Fotó: Tésik Attila
Nyugodtan beszélgethetnek a lányok a második legbiztonságosabb megyei jogú város, Vásárhely központjában. Fotó: Tésik Attila

Ha az előző évek adatait is megnézzük, Vásárhelyen folyamatos javulást tapasztalunk: míg 2006-ban 1700 bűncselekményre derült fény, 2007-ben 1669-re, tavaly ennél is 230-cal kevesebbre. Mérséklődött a vagyon ellen elkövetett, nem erőszakos bűncselekmények száma (egy év alatt 987-ről 847-re) és az ismertté vált bűnelkövetőké is (534-ről 521-re).

Szeged is javított 2007-hez képest, akkor 1825-tel több bűncselekményt követtek el, mint tavaly – igaz, ez még mindig több, mint a 2006-ban felderített 7105 deliktum. Szintén nőtt a rablások száma: három éve 36, tavaly már 53 ilyen esetben indult eljárás.

Zélity: aki rabol, börtönbe megy

– Ahány statisztika, annyiféle szám, nem biztos, hogy minden adat teljesen pontos, de alkalmas a tendenciák érzékeltetésére. Egy sorozatügy – internetes, okiratokkal kapcsolatos bűntett például – akár 500–1000 bűncselekménnyel is növelheti az adott statisztikát – figyelmeztet Zélity László ezredes, szegedi rendőrkapitány. – Tapasztaljuk: az erőszakos jellegű esetek száma megnőtt, agresszívabb lett a társadalom, több a rablás. Célunk a megelőzés: aki Szegeden rabol, az börtönbe kerül. Tavaly az esetek kétharmadát felderítettük, ez igen jó arány. A többit sem felejtjük el, erre jó példa a másfél év után a napokban felderített Fonógyári úti csoportos rablás ügye. 24 órás bűnügyi szolgálatot hoztunk létre, amely forró nyomon indul az esetek után. Növeltük a rendőrség közterületi jelenlétét is. Májusban több szegedi körzetben indítottunk 10 millió forintos programot az ott élők biztonságérzetének javításáért. Volt olyan körzet, ahol 15–20 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma – fogalmazott.

Vásárhely egyre jobb lesz

– 5 éve folyamatosan javulnak a bűnüldözési statisztikáink. Célunk, hogy idén Vásárhely az első helyre kerüljön a rangsorban – hallottuk Tölgyes Tamás őrnagytól, a vásárhelyi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetőjétől. Szerinte a jó helyezés oka, hogy nagy hangsúlyt fektettek a közterületi, szolgáltató tevékenységre, a 8 bel- és 7 külterületi megbízott, valamint az olvasókörök révén még jobb az együttműködésük a lakossággal. A rendőrök munkája mellett pedig Lázár János polgármester, a közterület-felügyelők, mezőőrök, civilszervezetek támogatását is kiemelte. Mint ismert, Vásárhely hazánkban elsőként pályázik arra, hogy a Slow City-mozgalom tagja legyen. A nemzetközi szerveződés a helyi értékekre, hagyományőrzésre, az életminőség – így a közbiztonság – javítására is törekszik.

Olvasóink írták

 • 11. Riri 2009. szeptember 04. 08:53
  „10.ez hülye felfogás!A SZABÁLY MINDENKIRE VONATKOZIK :)”
 • 10. pillecukor 2009. szeptember 03. 10:36
  „7. hozzászólás Riri 2009.08.29. 06:54

  Én jártam olyannal vezetni, amikor tanultam. Az már más kérdés hogy nem jött el vizsgázni.
  Mert mint tudjuk, nem jogsival megy.. :)”
 • 9. aranka2 2009. augusztus 29. 22:00
  „Slow city, magyarul: lassú város. Lassú is, meg falusi is, lepusztult, hülyülő és vénülő város, ennek ellenére szeretem, majd túléli aktuális zsarnokát is.”
 • 8. airwaves 2009. augusztus 29. 11:18
  „A semmi az van? Hááát nincs! A semmi az nincs!!! Az pedig ám nem semmi...”
 • 7. Riri 2009. augusztus 29. 06:54
  „ki látott már cigot vezetőtanfolyamon és tanuló autóban?12 éve vezetek de Én egyszer sem.De Vásárhelyen nem egy jogsi nélküli cigó vezet ,ezzel mit kezd a rendőrségünk ez csak 1példa a sok közül!”
 • 6. newdog 2009. augusztus 28. 22:26
  „Tyűűűű ki mondta annak idején, hogy "én csak annak a statisztikának hiszek, amit magam hamisítok"??????? ...vagy ez nem is hangzott el oly´ régen?”
 • 5. JB007 2009. augusztus 28. 20:46
  „Van a kis hazugság, van a nagy hazugság és van a statisztika...

  De hogy a csigamozgalmat összehozták a közbiztonsággal, az azért nem semmi!”
 • 4. karoly1975 2009. augusztus 28. 19:05
  „1,2,3.de igazatok van!!!!!!!”
 • 3. Filctoll 2009. augusztus 28. 18:25
  „Érdekes, épp ma jelent meg itt az oldalon egy cikk (lejebb kicsit) hogy elloptak egy traktort!
  Valóban biztonságos kis város.
  Az előttemszólók sokat elmondtak.”
 • 2. Én2 2009. augusztus 28. 15:54
  „vöröske- okos vagy, jól látod a helyzetet. Itt a lakosok meg vannak félemlítve, nem mernek mondani semmit csak dicsérni. Ki látott már ilyen várost. Még hogy a legjobb város, hol éltek, hogy nem látjátok,Alvó, szegény koszos, rossz utakkal, nincs itt semmi A semmivel dicsekednek egyesek.”
 • 1. Vöröske 2009. augusztus 28. 14:46
  „Hát persze,hogy jó a statisztika! Ki merné feljelenteni a városban egyes családokat.Nincs meghülyülve senki! A rendőrkapitány is eladta magát bizonyos emberkéknek.Azok büntetlenül csinálhatnak bármit a városban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lába kélt a 28 milliós traktornak

Hódmezővásárhely - 28 millió forint értékű traktort loptak el egy vásárhelyi cég telephelyéről,… Tovább olvasom