Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Jelentősen javult a kar helyzete

Nőtt a hallgatói létszám a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi mezőgazdasági karán, amely stabilizálta gazdálkodását. Az agrár-felsőoktatásban átlagos 30 százalékos létszámcsökkentés csak 15 százalékban érinti a vásárhelyi kart.
A vásárhelyi mezőgazdasági kar épülete. Nőtt a hallgatói létszám Fotó: Tésik Attila
Jelenleg is folynak a vásárhelyi önkormányzat és a Szegedi Tudományegyetem között a tárgyalások a mezőgazdasági kar jövőjéről. A város a karra alapozva tudásközpontot kíván létrehozni, s közös cél a kar gazdálkodásának stabilizálása.

A mezőgazdasági karra felvett diákok száma a tavalyi 189-ről az idén 220-ra nőtt, bár a korábbi évfolyamok létszáma miatt a hallgatók száma egy esztendővel ezelőtt 728, az idei tanévben pedig 706.
Mucsi Imre, a kar főigazgatója szerint a kar gazdálkodása a korábbi esztendőkben azért került olyan nehéz helyzetbe, hogy biztost is ki kellett nevezni, mert az állam felére csökkentette a hallgatók után járó állami támogatást, s ezzel egy időben csökkent a felvett diákok száma is. Az első évesek létszáma az előző és az idei tanévben is növekedett. Ugyanakkor a gazdálkodást javította az is, hogy a kar dolgozóinak számát majdnem a felére csökkentették.

– Már nem lépjük túl a bérkiadási terveket, s ha többletünk származik a
A város átvenné

„Akár át is venné a város a Szegedi Tudományegyetemtől a vásárhelyi mezőgazdasági kar működtetését, s erre az önkormányzatnak törvényi lehetősége is van" – tudtuk meg Lázár Jánostól. A polgármester elmondta, hogy a közgyűlés zárt ülésén már szó esett erről, s az egyetem vezetésével jelenleg is folynak a tárgyalások.  
külső bevételekből, akkor talán 2007–2008-ban egyensúlyba kerülhet a gazdálkodásunk – mondta Mucsi Imre.

Bár a kormány 30 százalékkal csökkentette az államilag finanszírozott hallgatók létszámát az agrár-felsőoktatásban, ez a vásárhelyi kar számára csupán 15 százalékos csökkentést jelent. Ugyanis a hallgatók számát az úgynevezett kapacitási mérőszám alapján csökkentik, ez pedig Vásárhelyen 210 körül van, azaz ennyi államilag finanszírozott első éves hallgatót várnak a következő tanévtől az akkreditált mezőgazdasági mérnök és a vadgazda mérnök szakokra. Persze ezenfelül a költségtérítéses hallgatók is helyet kapnak.

A főigazgató hangsúlyozta: a Phare-programoknak köszönhetően a kar komoly kapcsolatokat alakított ki Románia és Szerbia magyarlakta területeivel, amelyek egyik hozadéka, hogy onnan is érkeznek hallgatók Vásárhelyre. A Takács Ferenc Képzőközpont pedig jó alapot ad az együttműködésre, s a várossal közösen tervezett tudásközpont létrehozására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikó: Nem lobbiztunk

Visszautasítja Lázár János vásárhelyi polgármester állítását Mikó Tivadar, a szegedi orvoscentrum… Tovább olvasom