Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Jó, ha karácsonyra pénzt látnak a gazdák

Hódmezővásárhely - A megkérdezett termelők szerint jobb lenne, ha a területalapú támogatás egy részét vetés, a többit pedig aratás előtt kapnák meg, így ebből tudnák fedezni a kiadások egy részét.
Vásárhelyen például 1100 gazda kapja meg a hektáronkénti majd 39 ezer forintot. A sorban állás elkerülése érdekében a falugazdász irodában időpontot kell kérniük az ügyfeleknek.

– A korábbi években akkora volt a tömeg az irodán, hogy még az udvaron is álldogáltak a gazdák. Most azonban telefonon előre lehet időpontot kérni. Sajnos egy számítógépes hiba miatt így is majdnem egy órát várakoztam – árulta el Tercsics Sándorné a vásárhelyi falugazdászközpontban, ahol május 15-éig várják a termelőket a területalapú támogatásokkal kapcsolatban

Ügyfelek a falugazdász szobájában. Szerintük jó lett volna a pénz vetés előtt, de aratás után is jól jönne Fotó: Tésik Attila
Ügyfelek a falugazdász szobájában. Szerintük jó lett volna a pénz vetés előtt, de aratás után is jól jönne. Fotó: Tésik Attila

Az idős asszony és családja régebben foglalkozott állattartással és növénytermesztéssel is, mostanra azonban csak legelője maradt, s néhány szárnyasa, amelyeket saját fogyasztásra, nem eladásra nevel. Szomszédja kaszálja a legelőt, s viszi el állatainak a szénát. Cserébe terményt kap a tulajdonos.

Május 15-e a határidő

Vásárhelyen összesen 1100 termelő jogosult a területalapú támogatásra. A korábbi évektől eltérően idén mindenkinek lehetősége van elektronikus úton is igényelni a pénzt. Eddig mintegy négyszázan nem nyilatkoztak arról, milyen módon szeretnék beadni az igénylést. A Petőfi Sándor utca 6. szám alatti falugazdász irodában három munkatárs folyamatosan rögzíti az igényeket egészen a beadási határidőig, vagyis május 15-éig. A jogosultak a 62/242-079-es telefonszámon kérhetnek időpontot.
Kakuszi Lászlóné is a támogatás igénylése miatt kereste fel a falugazdászt. Tíz-tizenöt anyakoca röfög az óljukban, hat szarvasmarhát is tartanak.

– Egyhektárnyi területre 20 ezer forintba kerül a vetőkukorica. A műtrágya hozzá tízezer, a szántás húszezer, az aratás tizenötezerbe, a növényvédő szer is körülbelül annyiba kerül. Hogy százkilósra hízzon egy sertés, 4-5 mázsa takarmányt eszik meg, s leadáskor jó, ha 20 ezret kapok érte – számolt hangosan.

A termelők hektáronként 38 ezer 950 forintnyi támogatást kapnak. Elmondták, hiába most kell beadni az igénylést, csak karácsony környékén jön meg a pénz. Szerintük az lenne a legjobb, ha egy része vetés, másik része pedig betakarítás előtt érkezne meg a számlájukra. Így ugyanis be tudnák forgatni a gazdaságba. Az év végi támogatás viszont elmegy a felhasznált tartalékok pótlására.

Olvasóink írták

 • 6. hévalaki 2008. április 19. 18:10
  „...a magyar gazdák mivel etetik a disznót, láttad már ?....
  kedves Barbapapa, te sem láttál még magyar sertés telepet...ugye ?
  Mert itt is tápozzák a sertéseket, és a baromfikat is..nézd csak meg!
  Csak te fogod a kapanyelét ..ugye ...vazze.de nagyképű vagy !@
  Különben, ne te mond meg, mit vegyünk,hova tegyük a pénzünket..
  ..itt még nem tartunk,hallod-e ?...@”
 • 5. Barbapapa 2008. április 18. 13:56
  „Kedves horgy...nem kétlem hogy a nagyapád reggeltől estig dolgozott, azt sem hogy te már láttál kapát,csak égette a nyele a krémezett kezecskéidet,én nemkérnék támogatást egy fillért sem ha te nem az agyontámogatott és tápozott hal és döglisztezett Belga Holland disznót stb. vennéd meg mert azt szarér húgyért megkapod ezen spórolsz hogy utánna mercédesszel járhass amit meg leírsz az adódbol (miröl beszélsz) nembeszélve az utódaid sokféle allergiájárol.”
 • 4. horgy 2008. április 16. 20:35
  „Szegény gazdák mindig sírnak, ha hideg van ezért, mert elfagyott, ha meleg van akkor meg kiszáradt, ha sok eső volt az is nagy baj. Gyakorlatlag egész évben sírásról szól minden, utána mennek támogatásért, amiből lehet venni sok sok milliós traktort, amibe kapnak támogatott gázolajat amivel lehet menni tüntetni meg utat elállni. Csak arra nem jöttem rá, hogy miért kell nekem dugóban ülni, mert a gazdák tüntetnek, mi közöm van hozzá? Talán kevés volt a termése, amit elégetett vagy éppen kevés volt a tej amit kiöntött az árokba, vagy .... lehet folytatni.
  Nem a mi pénzünkből kéne támogatni az ilyeneket, keresse meg magának, úgyis feketén el lehet adni egy két disznót, csirkét, zöldséget és még igy se kell fizetni semmit az államnak, nem úgy mint egy vállalkozónak akit "agyontámogatnak mindenféle pénzze"l. (Ha nem jött vevő, akkor kapnak sok sok támogatást :-) vagy nem??)”
 • 3. Demagóg 2008. április 16. 14:40
  „Skorpio21: Nem a gazdajegyző mellett kell ülni rubrikákat töltögetni, meg az utakat traktorokkal elálllni. Bizony én láttam nagyapámat hajnaltól mikulásig dolgozni és kapáltam is mellette. Egyébként én nem a magyar gazdák irigylésre méltó helyzetéről írtam, hanem arról, hogy örüljenek, ha kapnak támogatást, ne pedig síránkozzanak, hogy nem jön a lé.”
 • 2. skorpio21 2008. április 16. 06:01
  „Kedves Demagóg!

  Tisztelt nagyapjátol megtanulhatta volna földművelés mesterségét és akkor most nem írna ijen felháborodott hozzászólást,hanem lehet,hogy ott ülne a gazdajegyző mellett és bogarászná a vaskos térkép és egyéb papírhalmokat,és próbálná megérteni mit mejik rubrikába kell beírnia,hogy elne vesszen az a kis támogatás is!
  Még nem késő,ha ennyire irégylésre méltó a magyarországi gazdák hejzete,nosza rajta! álljon be közéjük és csak a markát kell tartania,csak úgy dől a pénz!
  Sok sikert hozzá!

  u.i.:Ha már összehasonlította a két korszakot,akkok ne csak egy oldalúan tegye,nézzen bele egy kicsit és látni fogja,hogy mekkora tévedésben él!”
 • 1. Demagóg 2008. április 15. 13:33
  „Az én nagyapám 16 holdon gazdálkodott annó. Bizony voltak olyan aszályos évek, hogy szinte semmi nem termett, máskor meg a víz nyomta meg a földet. Tudják a mai gazdák, hogy ő milyen támogatást kapott? Nos, ami abból a bizonyosból kimaradt. Pedig akkor sem ingyé volt a vetőmag. És ki törődött vele? Egyszerűen hihetetlen, hogy mire alapozzák a követelésüket? Minek gazdálkodnak akkor, ha nem tudnak a földdel bánni? Bezzeg a tsz nem volt jó nekik, pedig akkor milyen házakat építettek a jövedelmükből?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar zászló szálka volt Aczél György szemében

Hódmezővásárhely - Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész tartott tárlatvezetést életmű-kiállításán, vasárnap délután az Alföldi Galériában. Tovább olvasom