Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

˝Jó hitelezők és jó adósok˝ - új megállapodás az Erste és Vásárhely között

Hódmezővásárhely - Új megállapodást kötött szerdán a vásárhelyi önkormányzat és az Erste Bank a svájcifrank-alapú kötvény visszafizetéséről – tudatták sajtóközleményben. Eszerint „jó hitelezők és jó adósok" akarnak lenni. A részletek nem kerültek nyilvánosságra. Tegnap tárgyalták a tavalyi zárszámadást a vásárhelyi képviselők – szó volt a kötvényről is.
22 milliárd forint bevétellel és 21 milliárd kiadással zárta a tavalyi évet Vásárhely – hangzott el a tegnapi rendkívüli közgyűlésen a 2011-es zárszámadási rendelet vitáján. Végh Ibolya aljegyző elmondta: 2002-ben 10 milliárd forint volt a mérlegfőösszeg, 2011-ben ez elérte a 41 milliárdot. „Jól sáfárkodott" Vásárhely – tette hozzá.

Tavaly közel 10 százalékkal növelte vagyonát a város. Megfelelően működtek az intézmények is – foglalta össze Hegedűs Zoltán, a pénzügyi bizottság elnöke. Havránek Ferenc, a Zöld Baloldal képviselője viszont kijelentette: azért nem szavazza meg a zárszámadást, mert most is úgy gondolja, hiba volt kibocsátani a kötvényt. Nem tudja saját erőből megoldani a város a visszafizetést, ez pedig érintheti a helyieket is. Megírtuk: tavaly kezdték a 2006-ban 69,4 millió svájci frank értékben, zárt körben kibocsátott kötvény törlesztését, év végéig 3,4 millió svájci frankot fizetett vissza Vásárhely. 173 helyett 251 forintos árfolyamon.

– Jó megállapodást kötött a város – reagált Havránek szavaira tegnap Lázár János polgármester. Kiderült: a vásárhelyi képviselők kedden zárt ülésen tárgyalták az Erste Bankkal kötendő új megállapodást. Tavaly a városvezető Jelasity Radovannak, az osztrák pénzintézet elnök-vezérigazgatójának küldött levelében az árfolyamveszteség megosztását szorgalmazta a közös kockázatviselés jegyében. A bank erre azt válaszolta: 10 milliárd forint értékű, egyösszegű kötvényvisszaváltással hajlandó változtatni a szerződés feltételein. Ezt követően a közgyűlés februárban zárt ülésen hatalmazta fel tárgyalásokra Lázár Jánost.

– Fejleszteni vagy sem, ez a dilemma. Az adóbevételeink nem vetélkedhetnek Szegedével. Az életkörülmények javításához pénz kell. A kötvény fejlesztéseket finanszírozott, nem munkabérekre, szociális segélyre költöttük. Vásárhely 4 milliárd forintot kapott a kormánytól, a banknak 1 milliárdot fizettünk, ennyit arról, hogyan terheli a kötvény a város polgárait – fejtette ki tegnap a polgármester. Hozzátette: pénzügyileg stabil a város, jobban áll, mint 3 évvel ezelőtt.

A polgármester a közgyűlésen a bankkal kötött megállapodásról nem közölt részleteket. A tegnap kiadott közös sajtóközlemény szerint a Lá-
zár János és Jelasity Radovan által szerdán aláírt új megállapodás biztonságos feltételeket teremt az önkormányzat számára a kötvények visszafizetéséhez, és a bank is nyugodt hitelezőként tekinthet a városra. Az önkormányzat célja a kötvények visszafizetése, a banknak az az elsődleges, hogy Vásárhely fizetőképessége hosszú távra biztonságos legyen. „Jó hitelezők és jó adósok" akarnak lenni – olvasható a közleményben.

Olvasóink írták

 • 16. Hód 2012. május 06. 21:26
  „12. igazságkereső! Végigolvastam, amit írtál, ezért is próbáltam neked röviden leírni, hogy mi a valós helyzet. Az indexálási trükk fogalmát említett urak bizonyára jobban ismerik, mivel ők találták ki. Attól, hogy valaki közgazdász, még nem biztos, hogy pontosan ismeri a bankok tényleges belső működését, ahogyan egy biológus sem biztos, hogy meg tudja különböztetni az összes növény- vagy állatfajtát. Megértem, ha valakinek az árfolyamváltozás vagy kamatemelés miatt keseríti meg az életét a devizahitel visszafizetése és emiatt kapaszkodót keres önmagukat mindentudónak valló, a laikusok számára nagyon nagy okosságot előadó nemzetközi szaktekintélyek szavaiban, de nem kell mindent kritika nélkül elfogadni. Ha kicsit utánanézel a három általad felsorolt úr önéletrajzának, rájöhetsz, hogy kissé visszás, hogy ők ostorozzák a bankrendszert, amikor karrierjüket és vagyonukat kockázatos pénzügyi műveletekkel alapozták meg.”
 • 15. booo 2012. május 01. 19:21
  „14. abai - Pedig volt rá már példa! Anno kb 8-10 évvel ezelőtt volt egy precedens bírói ítélet a GYES-sel kapcsolatban és az Államkincstár minden egyes GYES-en lévővel szemben automatikusan alkalmazta.
  Ez lenne itt is a célszerű, csak f@snak a bankok mert tudták jól hogy megnyomorították a devizahitelesek életét, manipuláltan félrevezették a hiteleseket !
  Ebből még nagy cirkusz lesz!”
 • 14. abai 2012. április 30. 14:47
  „booo: a magyar jog nem ismeri a precedenst, azaz minden devizahitelesnek külön-külön kell perelnie és nyernie.”
 • 13. booo 2012. április 28. 19:33
  „Épp most olvasom, hogy a héten született egy precedens értékű bírósági ítélet egy devizahiteles és a bank között. A bíróság kimondta hogy a felvett árfolyamon kell visszafizetni a tartozást ezzel lavinát elindítva ugyanis a többi devizahiteles is jó eséllyel perel majd!

  Lehet hogy a város és a bank közti "megegyezés" elhamarkodott volt? 2 hetet vártak volna, akár perre is mehettek volna, kedvező ítélet esetén a felvett árfolyamon kell visszafizetni a tartozást. Szerintem ez sem mellékes! Ha ez így van, akkor jó nagy cumi ismét a városnak, amit a "szakértők" nem kicsit baltáztak el!”
 • 12. igazságkereső 2012. április 28. 15:47
  „#10. Hód! ha végig olvastad volna azt amit írtam, akkor nem válaszoltál volna ilyen sületlenséget! Mert ugye elhiszed nekem , hogy dr. Róna Péter, Makkos Albert és Dr. Boros Imre közgazdászok jobban ismerik a helyzet tarthatatlanságát és a banki indexálási trükk fogalmát. Gondolom nem vagy közgazdász,mert ha az lennél, akkor 10. alatti írásod sem jelent volna meg!”
 • 11. abai 2012. április 28. 12:50
  „Nem tán nőtt vagy tíz évvel a futamidő=kevesebb évi törlesztőrészletért cserében?
  Vagy svájcifrankról euróhitelre váltotta város?”
 • 10. Hód 2012. április 27. 22:25
  „igazságkereső: pedig nem olyan bonyolult a dolog, van deviza alapú hitel, ahol devizában tartják nyilván a tartozásod és alacsonyabb kamatot kell fizetni, azonban árfolyamkockázatot kell vállalni. Fel lehet venni forinthitelt, itt nincs árfolyamkockázat, de magasabb a kamat. Sajnos olyan nincs, hogy a kamat is alacsony és árfolyamkockázat sincs, csak a kamattámogatott hitelek esetében, ahol ugye az állam fizeti a kamat egy részét. Minden egyéb eszmefuttatás csak a kifogások keresésére jó és tévútra vezet.
  Majd akkor lesz/van igazán probléma, ha már semmilyen hitel sem lesz....”
 • 9. Hód 2012. április 27. 22:17
  „JABBA: kb. 25 %-ot mindenkinek elengedtek a bankok, aki vissza tudta fizetni a hitelét, ez volt a rögzített árfolyamon történő előtörlesztés”
 • 8. mivan? 2012. április 27. 21:40
  „Lassan elhárul minden akadály, hogy polgármesterünk búcsút intsen nekünk....”
 • 7. booo 2012. április 27. 20:12
  „Már elnézést kérek, de véleményem szerint egy Önkormányzatnak nem lehetnek titkai!
  Kicsit mutyiszagú az egész.”
 • 6. Lázárhelyi 2012. április 27. 15:58
  „Amíg a részletek nem nyilvánosak, lázár azt hazudik amit akar (eddig is azt tette).
  Mese az egész, miközben a bank (kilincs)orránál fogva vezeti mindenható vezérünket.”
 • 5. xilinx 2012. április 27. 12:27
  „király
  eddig nem akartak azok lenni?”
 • 4. igazságkereső 2012. április 27. 10:39
  „Bizony, bizony, itt lenne az ideje annak végre, hogy tisztázzák azt, hogy mi az a "svájci frank alapú"-nak elnevezett hitel a bankok részéről, mert neves közgazdászok ezt a fajta banki elnevezést indexálási trükknek nevezik, azaz nincs mögötte deviza. Jobban hiszek e témában Dr. Róna Péternek, Makkos Albertnek, Dr. Boros Imrének, akik többször több helyen elmondták, leírták a fenti megállapítást! De miért kell magánembereket, cégeket, önkormányzatokat olyan lehetetlen helyzetbe hozni, hogy visszafizethetetlenné teszik azt a forinthitelt, amit a magyarországi bankok "svájci frank alapú"-nak neveztek el?! Rendet kellene és illenék most már tenni ebben a banki lehetetlen magatartásban!”
 • 3. Rézgróf 2012. április 27. 09:49
  „És ha a kormány nem ad 4 milliárdot, akkor mi van?
  Vagy ez most már évente így lesz?”
 • 2. eldorádó 2012. április 27. 08:21
  „Hm, a10 milliárd forint értékű, egyösszegű kötvényvisszaváltás - nem tűnt méltánytalan ajánlatnak, csak a városnak nincs ennyi mozdítható pénze.
  Új megállapodás készült - titkosan. Remélem, hamarosan kiderül, hogy mi mennyi? (közérdekű adat)”
 • 1. JABBA 2012. április 27. 08:20
  „Ha pl. én bemennék a bankba és mondanám, hogy ugyan felezzük már meg a deviza hitelemet, akkor vajon engem is meghallgatnának?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár feljelentette, a bíróság felmentette

Felmentette a hűtlen kezelés vétsége miatt folyamatban lévő büntetőügyben a Szegedi Városi Bíróság P-né H. Zsuzsannát. Tovább olvasom