Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Jobb és olcsóbb ellátást remél az államtitkár

Makó, Hódmezővásárhely - A kórházak integrációjával, a munkamegosztással, a közös tervezéssel hosszú távon is fenntartható rendszer alakul ki – mondta Szócska Miklós a makói és a hódmezővásárhelyi kórház összdolgozói értekezlete után. Az egészségügyi államtitkár tegnap járt a Csongrád megyei városok intézményeiben.
Immár véglegesen tisztázódott: nincs szó a makói kórház bezárásáról – jelentette ki egybehangzóan a tárgyalásokat követően Szócska Miklós egészségügyi államtitkár és Buzás Péter makói polgármester. Utóbbi lapunknak elmondta: ő az integrációt hosszú távon továbbra is aggályosnak tartja, de tény, hogy a kormányzat tartotta a szavát, és néhány osztályt leszámítva az intézmény megmaradt. Maroslelei kollégája, Martonosi György a térségi polgármesterek közös sajtótájékoztatóján többek között arról beszélt, hogy a kórházra az utóbbi években rengeteget költöttek, a cél tehát nem lehet más, mint az ellátási színvonal megőrzése, fejlesztése. Az apátfalvi Varga Péter szerint fontos, hogy a makói és a hódmezővásárhelyi kórház integrációjának részletkérdéseiről folytatódjanak az egyeztetések, és ezeken a makói térség a lehető legjobb pozíciókat tudja elérni a kórháznak.

Tegnap, miután Szócska Miklós az intézmény dolgozóival, majd a térség polgármestereivel tárgyalt, úgy tűnt, erre nyitott az egészségügyi tárca. Az államtitkár arra tett ígéretet, hogy a továbbiakban Mészáros János regionális igazgató irányításával folytatódnak az egyeztetések. Hangsúlyozta: szemben a korábbi hírekkel a makói kórház nem csupán telephely lesz, hanem tagkórháza egy kistérségi ellátást nyújtó intézményhálózatnak. Megjegyezte: az integráció nem egyik vagy másik fél rovására, hanem az együttműködésben rejlő nagyobb hatékonyság érdekében történik. Hangsúlyozta azt is, hogy Makón örömmel hallotta, az átszervezés miatt eddig sem volt ellátási zavar.

Makón után Vásárhelyen tartott összdolgozói értekezletet és sajtótájékoztatót Szócska Miklós. Az intézmények integrációjával, a közös tervezéssel hosszú távon is fenntartható rendszer alakul ki – mondta. Azzal, hogy közösen vásárolják az energiát vagy a gyógyszert, évente legalább 10 milliárd forintot spórolnak meg. A gázra kiírt közbeszerzési eljárással már egymilliárd forintot sikerült megtakarítani – tudatta.

– Minden kórháznak meglett a funkciója, megmarad a makói és a vásárhelyi is. A két intézmény együtt dolgozik a jövőben, nem arról van szó, hogy a nagyhal megeszi a kicsit – fejtette ki az államtitkár, aki szeretné, ha a Vásárhelyen már jól működő, példaértékű Egészséges Vásárhelyért Program gyakorlatát exportálná a város, és Makón is hasznosítanák. Az integrációval lehetőség van közös ügyelet megszervezésére, amellyel csökkenne az orvosok leterheltsége.

Hozzátette: hosszú távon azt várják az együttműködő intézményektől, hogy koncentrálják az erőiket, és így minőségileg jobb legyen az ellátás. A népegészségügyi és pályázati programok segítségével pedig akár növekedhet is a foglalkoztatottak száma.

– Makón érzékenyebb volt az integráció kérdése, mint Vásárhelyen – vette át a szót Baráth Lajos, a makói intézmény vezetője, aki szerint végül megnyugtatóan tisztázódtak a kérdések. – Azért is fontos ez, mert 16 település tartozik a térséghez. Megoldódik a baleseti sebészeti ellátás, és biztosított a 24 órás gyer

Olvasóink írták

 • 7. OMG67 2012. november 27. 08:49
  „booo, ez megtörtént pl. neurológia - a makói kórháztól elvett ágyakból.”
 • 6. booo 2012. november 26. 21:37
  „És mikor állítják vissza azokat az osztályokat amelyek a nagy racionalizálás alatt MEGSZŰNTEK?
  Lázár amikor élőlánccal tüntetett, megígérte hogy addig nem nyugszik míg vissza nem áll az ágyszám és az összes bezárt osztály!
  No, most kíváncsi vagyok, mennyire szavahihető!”
 • 5. 10g 2012. november 24. 15:06
  „4. Együgyű 2012.11.24. 12:31

  Tapsot csak Buzás kapott, amikor elmondta, hogy nem ért egyet az integrációval, de próbálja belőle kihozni a legtöbbet. Amikor Szócskától megkérdezték, hogy lesz-e leépítés, hosszú csönd után nem mondta, hogy nem. Ami akár lehet igen is.”
 • 4. Együgyű 2012. november 24. 12:31
  „,,Jobb és olcsóbb ellátást remél az államtitkár"
  Már 22 éve a rendszerváltás óta jobban és olcsóbban élünk! Arról ne is beszéljünk, hogy két és féléve micsoda jólét tört a nemzeti, egységes áldozatvállaló népre. Az egészségügyünk meg olyan olcsó lett, hogy a nemzeti elit is az állami egészségügyi szférát preferálja a számtalan előjoga miatt. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár és Buzás Péter makói polgármester könnyen nyilatkozik mások kontójára. Tudják, hogy olcsó húsnak híg a leve. Tény, hogy a kormányzat tartotta a szavát a maga érdekében. Szócska Miklós a makói és a hódmezővásárhelyi kórház összedolgozói értekezletét most megtisztelte? Ilyen nagy a baj, hogy magyarázkodnia kellett a kórházak dolgozói előtt? Remélem a magyarázat után a dolgozók vastapsban törtek ki! Mert azt hiszem, a betegek már ugyanezt nem tennék meg. Remélni meg más bőrére ugye mindent lehet? Garantálni azonban már nem?”
 • 3. Tibi71 2012. november 24. 11:52
  „Jobb biztos nem lesz,olcsóbb meg ki tudja.Az emberek egészségén nem kellene nyerészkedni!
  Ezt is köszönhetjük a kórház mellet kiálló gombnyomkodóknak.”
 • 2. mivan? 2012. november 24. 10:28
  „Ez az amit érdemes a fidesztől eltanulni a többi pártnak. Bárhol kialakul egy kis konfliktus forrás azonnal lépnek! Sztrájkolni akar valaki azonnal visszalépnek, gond van azonnal jön egy fejes ésmagyarázkodik.”
 • 1. Egyolvasó 2012. november 24. 09:02
  „Akkor itt valami kialakulóban van, ha már ennyire magyarázkodni kell.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyíregyházáról jött Vásárhelyre tanítani

Szeptember óta több mint 260 kilométerre szülővárosától, Nyíregyházától tanítja a biológiát és a földrajzot a a 31 éves Bárány Marianne. Tovább olvasom